Blootliggende tandhalzen - pijn gaat niet weg

Author:
Tom75
Posted:
ma, 10/17/2022 - 16:33
Even wat achtergrond. Ik heb teruggetrokken tandvlees een blootliggende tandhalzen door te hard poetsen en een algeheel "moeilijk" gebit. Mijn moeder zegt altijd dat ze iets kreeg (een medicijn?) waardoor mijn gebit slecht was vanaf mijn geboorte, nu ruim 47 jaar geleden.

Ik heb al een maand last van de rechterbovenhoek van mijn gebit: eerst was het gevoelig voor druk en pijn, nu geeft het af en toe enorm felle pijnscheuten als ik eet of druk (of soms als ik alleen lucht erlangs zuig). Dat klinkt als wat beschreven wordt als het tandbeen dat soms directe kanaaltjes naar de zenuw heeft.

Ik eet drie maaltijden per dag: het ontbijt is brood met zoet broodbeleg (jam of hagelslag), of ontbijtgranen/muesli met gesneden vers fruit en vla; 's middags eet ik brood met vleeswaren (of vega alternatief), of soep, danwel noedelsoep; 's avonds eet ik roerbak, pasta of 'aardappel-groente-vlees' en geen toetje. Ik snack eigenlijk niet, behalve 's avonds doordeweeks wat koekjes en in het weekend chips en wat snoep (in één keer). Ik drink 's ochtends een kop koffie, bij het avondeten soms een glas wijn, bier of limonade (een paar keer per week) en heel soms een kop thee. Verder drink ik eigenlijk alleen water. Meestal kauw ik wat kauwgom als ik iets gegeten heb en 's ochtends poets ik mijn tanden na het ontbijt. Mijn dagindeling (deels thuiswerk) maakt het mogelijk om dat een uur na het eten te doen. Ik gebruik geen medicijnen behalve af en toe maagtabletten en nu met die tanden, paracetamol.

En dan nu de vragen: het schijnt dat er niets aan blootliggende tandhalzen te doen is, maar ik weet niet of ik de rest van mijn leven dit soort pijn kan verdragen. De tandarts heeft gecontroleerd of de wortels in orde zijn - en dat zijn ze - en raadt verder alleen aan om Sensodyne op de tandhalzen te smeren na het poetsen. Is er echt niets aan te doen? En blijft het zo gevoelig, of is dat variabel?
Tandarts_Richa…

Dat gevoel is variabel. Vaak verergert het bij gebruik v erosieve voedsel/drank. Het gebruik v e goede "sensitive" tandpasta, bijvoorbeeld Sensodyne, vermindert de gevoeligheid v d tandhalzen en idd eventueel na smeren. Nooit tandpasta door elkaar gebruiken want er is tijd , soms weken, nodig v dagelijks gebruik voordat de werkzame stof gaat werken. Poetsen doen wij minimaal 2x pd. Daarbij ook de tong mee poetsen of met tongschraper reinigen. 1x pd ragers of stokers gebruiken. Als na 3 maanden een sensitive tandpasta niet werkt dan een ander merk proberen. Tandenborstel niet nat maken , 2 minuten per kaak, en na afloop alles uit spugen maar niet na spoelen. Verder bijv, willekeurig gegoogled, https://www.kulzer.nl/nl_b/benelux/tandheelkundigeproducten/producten_v… proberen.
Soms helpt primer/bonding applicatie. Dus neen er zijn wel meerdere mogelijkheden. Maar helaas bij sommigen helpt niets. Zoals de Engelsen zeggen "Shit Happens".
di, 10/18/2022 - 20:26 Permalink