blijvende verdoving

Author:
Suus
Posted:
ma, 05/13/2002 - 20:29
Hoi allemaal,

Ik hoop dat jullie mij een beetje kunnen helpen. Een collega van mij heeft rond kerst een verdoving in haar tandvlees gehad voor een bepaalde behandeling. Het ging om een gewone verdoving die iedereen krijgt bij de tandarts. Nu is het zo dat die verdoving nogsteeds niet over is en we zijn al bijna 6 maanden verder. Haar tong is zo verdoofd dat ze dus echt nauwelijks iets voelt en dus ook moeilijk kan eten. Natuurlijk is ze al naar de tandarst en kaakchirirg geweest en ook bij een dermatoloog. Niemand weet wat het precies is. De verdoving is in haar zenuw gezet en is dus nu nogsteeds aan het werk.
Mijn vraag is dus eigenlijk of jullie hier ervaring mee hebben of dat jullie iemand kennen die dit ook heeft gehad.
Alvast bedankt voor de reactie,

Groetjes Suus
de digitale tandarts

In zeldzame situatie's kan er door tandheelkundig handelen een (tijdelijke) gevoelloosheid optreden van bepaalde delen van het gelaat/mondgebied.
Dit kan tevens optreden, zonder voorgaande ingreep, bijvoorbeeld bij bepaalde zenuwstoornissen en pathologie.

Tandheelkundige behandelingen waarbij het risico op gevoelloosheid het grootst is, zijn o.a. het trekken van een verstandskies, zetten van implantaten en operatieve behandeling van ontstoken wortelpunten (apex resectie).

Tijdens het verdoven van de kiezen in de onderkaak is het ook mogelijk om een zenuw te kneuzen.

Een van de zenuwen (nervus alveolaris inferior) waarbij dit mogelijk zou kunnen gebeuren, verzorgt het gevoel van een deel van de kin en onderlip van een kaakhelft. Een andere zenuw (nervus lingualis), waarbij dit mogelijk is, verzorgt het gevoel van een deel van de tong.

De functie van deze zenuw bij uw collega kan bijv. door een onderliggende stoornis en/of pathologie gestoord geraakt zijn of mogelijk door een tandheelkundige ingreep.

Als dit gebeurt na een tandheelkundige ingreep, werkt de verdovingsvloeistof niet door (de moderne anaesthesie vloeistoffen werken altijd uit), maar is door de kneuzing de zenuw niet goed meer instaat om prikkels door te geven. Het gebied kan verdoofd aanvoelen, maar het gevoel kan ook veranderd zijn en/of tintelingen kunnen optreden.

Over het algemeen zal de zenuw zich gaan herstellen en is na drie tot zes maanden verbetering voelbaar; tintelingen zijn te beschouwen als een goed teken.

Mocht er geen verbetering optreden dan zijn er mogelijk technieken om de situatie te verbeteren, onder andere door stimulatie met laserlicht en chirurgie. Deze technieken werken het best met gevoeloosheid van de lip en kin, bij gevoelloosheid van de tong is herstel lastiger.

Je kunt dit soort problemen het beste voorleggen aan een kaakchirurg of een tandarts die hier veel ervaring in heeft.

Ik hoop dat het gevoel snel terugkeert.

Met vriendelijke groet.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-05-21 23:22 ]
di, 05/21/2002 - 23:19 Permalink