Alveolitis

Author:
Caat
Posted:
vr, 04/07/2006 - 16:24
Dankzij dit forum ben ik erachter dat ik alveolitis heb na het extraheren van een kies uit mijn bovenkaak. Dit is nu 4 dagen geleden en ik scoor op de pijnmeetlat gemiddeld een 8. Van mijn tandarts heb ik de bekende spuit meegekregen om de wond schoon te spuiten. De pijn wordt dan tijdelijk een 10!
Ik slik de maximale dosis brufen bruis + de nodige paraceta's maar slechts de scherpe kantjes gaan van de pijn af, nauwelijks waarneembaar. Voor het slapen gaan slik ik diazepam en die doen het gelukkig erg goed. Als ik niet meer kan slapen sta ik niet voor mezelf in.

Heeft er iemand tips om de komende tijd wat dragelijker door te komen want dit is niet te doen. En een indicatie van tijd zou ook wel helpen. Ik las ergens 1 a 2 weken maar wanneer begint de pijn dan te zakken? 2 weken een 8 hou ik echt niet vol.
Heeft er iemand ervaring met alvogyl?
Sibs

Hallo Caat,

Ikleef werkelijk met je mee want bij mij hielpen de pijnstillers op een gegeven moment totaal niet en ik werd werkelijk helemaal gek, zelfs slapen zat er voor mij niet in. Brufen, ibufen, paracetamol en tramal hielpen totaal niet en ik stond op het punt om met mijn hoofd tegen de muur aan te lopen.

Ik heb na mijn ingreep door de kaakchirurg Piroxicam voorgeschreven gekregen dit heeft de pijn ineens dragelijk gemaakt, wellicht is dit iets voor jou? Het is een pijnstiller die onder andere wordt gebruikt bij pijn na operaties en pijn door ernstige aandoeningen. En het was voor mij een geschenk uit de hemel. Wellicht weten de mensen op dit forum, deskundigen onder andere, meer maar dit is wat ik je kan aanraden. Vraag ernaa bij je tandarts of kaakchirurg. En meid ik weet net als menigen op dit forum wat je doormaakt.

Heel veel sterkte en ik hoop dat de pijn snel afneemt!!!

Liefs,

Sibs
vr, 04/07/2006 - 19:34 Permalink
Caat

Hallo Sibs,

dank je voor je medeleven. Het lijkt vandaag iets beter te gaan. Ik heb spydifen gehaald. Is ook ibuprofen. Nu twijfel ik of de verbetering komt door de nieuwe pijnstillers of dat het echt beter gaat.
Ik ga zo wel een diazepammetje nemen om te kunnen slapen en als de pijn maandag nog zo heftig is bel ik mijn tandarts voor dat middel waar jij het over had.
Hoe lang duurde het bij jou of wil ik dat niet weten? :oops:
En steeg de pijn bij jou ook tot grote hoogten na het schoonspuiten?

Lieve groeten, Caat.
zo, 04/09/2006 - 01:05 Permalink
Sibs

Hallo Caat,

Ik ben echt blij dat het nu beter gaat, ik kan je welliswaar niet maar heb wel aan je gedacht en hoopte werkelijk dat je ondanks de pijn een goed weekeinde zou hebben. Met zulke pijn ga je door een ware hel en het overheerst werkelijk alles.

Ik slik op dit moment alleen antibiotica en die pijnstillers dus, bij mij heeft de pijnstiller relatief snel aangeslagen. Ik heb het rond 10:30 ingenomen en om 12:00 raakte ik in paniek omdat ik dacht dat ze niet hielpen, toen ik pas de tweede innam sloeg het meteen aan. Ik heb dus 10 Piroxicam bruistabletten van 20 mg gekregen en het voorschrift bij mij was: eerste dag 2 x per dag 1 bruistablet (wat aanslug na de tweede) en nadien bij pijn 2 maal daags een alve tablet (dus 10 mg). Dat helpt bij mij echt om de pijn te drukken en voor het eerst sinds dagen heb ik dus ongeveer 6 uur pijnloze momenten. Zodra het uitgewerkt is en de pijn weer begint neem ik weer een halve tablet.

Ik heb niet hoeven schoonspuiten omdat ik mijn kaken niet van elkaar kreeg en de kaachirurg heeft de boel gehecht. Ik heb 4 jaar geleden wel moeten schoonapuiten toen het om mijn versandskies ging en ik kan me goed herinneren dat daarna inderdaad de pijn ineens opvlamde. Nu heb ik dat overigens met eten en teveel praten of lachen, maar het duurt gelukkig maar kort.

Zeker na de afgelopen helse dagen dat ik iedere seconde van de dag pijn had (wat duurt en dag dan ook lang zeg) en zelfs geen oog kon dichtdoen omdat het mijn vermoeidheid en slaap overstemde, prijs ik mezelf gelukkig met de momenten waarop ik nu soms bijna geen pijn heb.

Hoe dan ook ga ik ook morgen naar de kaakchirurg bellen want ik ben vandaag door mijn antibiotica heen maar de onsteking is nog niet weg, dus we zullen zien.

Ik wens je heel veel sterkte meid en of nu de pijnstillers bij jou hebben aangeslagen of dat het echt beter gaat, je voelt je iets beter en daar ben ik echt blij om!

Liefs,

Sibs
zo, 04/09/2006 - 14:43 Permalink
Sibs

Ok dit heb ik ergens gelezen:

Als eenmaal alveolitis is geconstateerd, is er weinig aan te doen. Deze vervelende ontsteking zal na 1 tot 2 weken vanzelf overgaan. Regelmatig uitspoelen van de holte met lauw (zout) water voorkomt dat er voedselresten in achterblijven en kan de genezing bespoedigen. Dit kan veelal makkelijk gedaan worden met een speciaal spuitje de monoject, welke veel praktijken in huis hebben. De behandelend arts kan pijnstillers voorschrijven om deze periode zo goed mogelijk door te komen.

In sommige gevallen wordt de monoject met een antimicrobieel middel gevuld zoals waterstofperoxyde 1,5% of chloorhexidine 0,12-0,2%. Het is ook mogelijk een gaasje met een desinfecterend middel in de holte te stoppen. Als het goed is moet de pijn elke dag minder worden totdat de wond genezen is.

Dus dit laatste is hopelijk bij jou nu ook het geval!
zo, 04/09/2006 - 14:55 Permalink
Caat

Jeetje, dus jij zit er ook nog middenin! Zijn bij jou de verstandskiezen verwijderd?
Das ook geen lolletje weet ik uit ervaring maar toen kreeg ik gelukkig geen alveolitis. Dit is idd een hel, kan het niet anders benoemen.
Ik heb ook al 13 jaar a-typische aangezichtspijn dus ik ben wel gewend aan pijn. Maar deze pijn is niet te harden. En het gekke is dat de aangezichtspijn zich nu heel rustig houdt. (Gelukkig maar)
Vannacht had ik even een 9!
De pijn wordt dus niet duidelijk minder (nog niet), het fluctueert meer. Gemiddeld gesproken is er denk ik wel sprake van een kleine verbetering. Een piepkleine verbetering.
6 uur zonder pijn, dat lijkt me heerlijk! Voor het slapen zou je aan je huisarts diazepam kunnen vragen. Dat werkt bij mij super. Heb 2 kleine kinderen en moet dus ook nog een beetje kunnen moederen overdag.
Ik wens jou veel succes met de kaakchirurg en ik hoop dat het met jou ook snel beter zal gaan.

Lieve groet, Caat.
zo, 04/09/2006 - 23:08 Permalink
Sibs

Ja joh, kijk maar eens op het onderwerp "Pijnstillers Helpen Niet!".

Afgelopen dinsdagavond nam ik voor de vergadering een koffie en ineens begon de kies/kaakpijn. Echt BAM en het was er, zo erg dat ik niet eens kon onderscheiden of welke kies en of het zelfs mijn boven/ onderkaak was. Die avond/ nacht was een ware ramp, en de volgende dag stond ik om 9:00 bij de tandarts op de stoep, bleek een acute ontsteking aan mijn kies waar ik een kroon op had. Tandarts heeft de kroon eruitgetikt en antibiotica en brufen voorgeschreven. Ik zou de volgende dag een wortelkanaalbehandeling krijgen (aan die kies had ik dus eigenlijk al 3 keer een wortelkanaalbehandeling gehad). Maar die middag schoot ik tegen het plafond door de pijn, de pijnstiller hielpen totaal niet en de pijn was werkelijk onbeschrijfelijk. Gebeld met de tandarts, maar die kon niets doen aan de pijn, na lang zeuren toch Tramadol voorgeschreven gekregen maar die hielp ook niet dus die nacht naar de Eerste Hulp geweest en via de huisartsenpost kon ik om 3:00 bij een spoedtandarts terecht. Die man zei dat een wortelkanaalbehandeling (die ik gepland had staan) geen zin had omdat de kies volledig was afgebroken en de restjes kies die dus onder de kroon had gezeten ook nog eens gebarsten was.

Hoe dan ook hij heeft om 3.00 geprobeert de kies eruit te halen. Dit is na één uur proberen niet gelukt en hij heeft mij naar een kaakchirurg verwezen waar ik gelukkig donderdagochtend meteen terecht kon. Die man was echt geweldig, hij heeft de kies eruitgesneden en Piroxicam voorgeschreven en dat heeft gelukkig dus wat beter aangeslagen.

Alleen heb ik dus nog steeds nog steeds pijn (als ik Piroxicam niet slik) en ook nog steeds pijn die naar mijn oor uitstraalt dus ik vemoed dat de ontsteking nog niet weg is.

Wat een verhaal hè. Ik ben die woensdag toen ik helemaal radeloos en gek werd van de pijn wanhopig op zoek gegaan op het internet en kwam toevallig op dit forum terecht. Hier heb ik echt veel steun aan gehad, ik hoop dat jij ook door mijn lange verhaal enigzins een vorm van steun zult ervaren en je niet alleen voelt in je pijn.

Kiespijn kan echt een beproeving zijn en ik zei gisteren nog grappend tegen mijn moeder dat als je je vijanden het ergste zou willen wensen je ze enkel kiespijn hoeft toe te wensen ...
zo, 04/09/2006 - 23:54 Permalink
Caat

Hallo Sibs,

ik wil je nogmaals bedanken want je bent een van de weinigen geweest op dit forum die gereageerd heeft. Ik kan me ook voorstellen dat wanneer je problemen over zijn, je niet zo snel meer naar dit forum gaat.
Ik heb iig goed nieuws; ik heb vandaag (nog) geen pijnstiller geslikt. Het gaat echt beter gelukkig. :smt003
Gisteren is het een week geleden dat de kies getrokken is dus het gaat volgens het boekje. ik heb nog wel pijn maar hier lach ik om. Mijn aangezichtspijn komt ook weer gezellig terug dus alles wordt langzaamaan weer als vanouds. En ik heb bijna gebeden dat mijn aangezichtspijn (ook geen pretje...) weer terug kwam, zo erg was deze pijn. Alsof men met een schroevendraaier in de wondholte zat te roeren. Enfin, ik hoef jou niets te vertellen, je weet vast wat ik bedoel.

Ik hoop dat jij inmiddels ook wat beter gaat, dat je ook merkt dat je echt aan de beterende hand bent. Heel veel sterkte en ik denk ook aan jou. Gek is dat he, we kennen elkaar helemaal niet. Pijn schept een band. Dat is dan ook meteen het enige positieve ervan.

Lieve groet, Carin :smt039
di, 04/11/2006 - 12:17 Permalink
Sibs

Hallo Caat,

Wat geod om te horen dat het echt beter met je gaat! Inmiddels is deze reactie van je alweer een week geleden en ik hoop dat het nu zelfs nóg beter gaat. Alleen vervelend zeg van die aangezichtspijn! Het klopt wat je zegt, als het beter gaat dan zit je waarschijnlijk minder vaak op dit forum, zoals dat met mij ook het geval is ;-) Toch moest ik aan je denken en kwam ik effe checken ;-)

Het gaat met mij ook stukken beter, de hechtingen zitten er nog en ik kan aan de kant waar ik dus die kies mis, niet eten maar dat is peanuts. Enige is dat ik over een half haar waarschijnlijk wel een brug of implantaat moet hebben maar daar wil ik nu niet aan denken zeg! Brrr!

Ik wens je echt heel veel sterkte en hoop dat die verschikkelijke pijn nooit meer terug komt!

Liefs,

Sibs
di, 04/18/2006 - 11:37 Permalink
Caat

Hallo Sibs,

ik kan ook nog niet eten aan die kant maar de wond geneest wel heel mooi. Ik spuit het nog wel iedere dag een paar keer schoon met de monoject. Gek genoeg heb ik ook vrij weinig last van de aangezichtspijn. Het is bijna eng.....
Het zit er al 12 jaar en hoe raar dat misschien klinkt, die pijn went ook ergens.
Ik wilde nog even ingaan op jouw angst voor een brug of een implantaat. Ik weet natuurlijk niet waar jouw kies weggehaald is maar ik mis al 12 jaar aan de andere kant de op 1 na achterste kies (ik reken de verstandskiezen niet mee, die zijn ook al heel lang geleden verwijderd) en ik kan daar prima mee eten (leven). Een implantaat is voor mij geen optie ivm de aangezichtspijn en een brug eigenlijk ook niet. Dat kost me 2 goede kiezen. Ik begin er niet aan.
Ik bedoel eigenlijk te zeggen; je kunt ook overwegen het zo te laten.

Dit wilde ik je even melden, ik hoop dat je er wat aan hebt.
Natuurlijk respecteer ik iedere beslissing die je neemt maar ik wilde je even weten dat er nog een alternatief is, nl niks doen.
Wel zo rustig......

:smt006 Lieve groet, Carin.
zo, 04/23/2006 - 00:30 Permalink
vanrobbert

En....dankzij dit forum ben ik ook bekend geraakt met het fenomeen Alveolitis :smt012 .
Ik ben eruit met de tandarts.
Anti-biotica shot Amoxilline 3 x dgs. (kuur van 5 dagen afmaken). Daarover heen voor de pijn: Twee Paracetamols 500 mg. 4 x dgs. + Eén Ibuprofen 400 mg. 6 x dgs. +
De Hel van zenuwpijn heeft plaatsgemaakt voor het draaglijk ondergaan van een aanwezige pijnbron, die we, hopelijk, op deze manier er onderhouden...en onderkrijgen.
Een zucht van verlichting na 5 dagen.
Overgens kon mijn tandarts, jullie tip van de pijnstiller Piroxicam, niet bij de apotheek voorschrijven. Het schijnt nieuw te zijn en alleen via huisarts en of kaakchirurg te krijgen te zijn. Mijn apotheek vond de paracetamols (en eventueel nog de paracetamols+codeïne), aangevuld met de Ibuprofen een goed alternatief. En dat blijkt tot nu toe te kloppen.
Het was verschrikkelijk en nu draaglijk. :smt015

Ik heb me voorgenomen mijn kennis te delen met de 2% - 5% andere pijnlijders.Hieronder mijn blog van hyves,waarbij ik dankbaar gebruik gemaakt heb van de kennis uit dit forum.Thanx! ;-)

---------------------------------------------------------------------------------------

Alveolitis!Deze ontsteking wordt ook wel dry socket genoemd. Bij alveolitis zal de dagen na het trekken, de wond steeds gevoeliger worden.
Na zondagavond eerst kiespijn te voelen en denkende aan een wortelkanaalbehandeling vertelde mijn tandarts gisteren dat ik pech heb. Ik schijn tot een 2% -5% groep te horen. Hoeveel mensen zijn dat dan die gedurende 1 - 2 weken zenuwpijnen doorstaan? Je wil hierij het liefste met je hoofd tegen een muur aanlopen. Ik zoek afleiding...een blog schrijven is afleiding!

Dinsdag is de bewuse kies getrokken, maar wat ik nu voel is de boven categorie pijn.
In een tandartsforum ben ik weer verder wijs geworden. Maar het helpt allemaal niets. Dit wordt mijn 6e nacht dat ik (bijna) niet slaap.

Alveolitis kan ontstaan na het extraheren van een kies uit de kaak. Dit is nu 4 dagen geleden en ik scoor op de pijnmeetlat gemiddeld een 8. Mijn tandarts heeft de wond gisteren opengemaakt zodat de druk er tijdelijk af is. Daarna heeft ze met een monoject de wond schoon gespoten met een antimicrobieel middel gevuld zoals waterstofperoxyde 1,5% of chloorhexidine 0,12-0,2%. Daarna kreeg ik een gaasje met een desinfecterend middel in de holte.
Ik heb spuitje meegekregen om de wond schoon te spuiten. De pijn is nu een 10! Het gaat met golven van 2 uur pijn, met ongeveer 4 uur schijnbare rust er tussen.
Ik zoek dan afleiding...een blog schrijven is afleiding!

Vandaag, vrijdag, naar een vervangende dienstdoende tandarts; mijn eigen tandarts is er pas weer na het weekend.
Ik trek het niet! Ik slik de maximale dosis ibuprofen 400mg om de 3 uur (8 per 24 uur, terwijl eigenlijk 3 x 400 mg. de maximale dosis is volgens de verpakking), maar slechts de scherpe kantjes gaan van de pijn af.Wat helpt dan wel?????

Het schijnt dat als eenmaal alveolitis is geconstateerd, er weinig aan te doen is. Deze vervelende ontsteking zal na 1 tot 2 weken vanzelf overgaan. Als het goed is moet de pijn elke dag minder worden totdat de wond genezen is.Regelmatig uitspoelen van de holte met lauw (zout) water voorkomt dat er voedselresten in achterblijven en kan de genezing bespoedigen.

Iemand tiptte mij via internet en haar kaakchirurg Piroxicam Dit heeft de pijn ineens dragelijk gemaakt bij haar en ik ga daar vandaag achteraan. Misschien is het iets voor mij.Het is een pijnstiller die onder andere wordt gebruikt bij pijn na operaties en pijn door ernstige aandoeningen. En het was voor haar een geschenk uit de hemel.Ik hoop ook vooor mij.

Warm water helpt?! Gisteren leek een warme douch mij ook wel wat verlichting te geven.
Druk helpt?! En erg hard op mijn hoofd drukken en hard over mijn nekspieren wrijven had ook wel even een verlichtende werking.
Tea Tree Olie helpt?! Mijn vrouw Wilma adviseerde tree tree olie druppels puur om de wond te smeren en met je tong inde wond te duwen. Dit verdoofd tijdelijk. Geen idee of dit wetenschappelijk kan?!

Buiten preventief bloeding veroorzaken indien dit al niet is gebeurd bij de extractie, kan men ook de holte afsluiten met een pasta als Coe pack kan helpen. Soms wordt antibiotica voorgeschreven, maar dit heeft een onbewezen werking. De wonde afdekken met Alvogyl wordt zelden nog gedaan door de slechte smaak voor de patiënt, maar geeft wel goede resultaten.

Bij een normale wondgenezing speelt het bloedstolsel in de holte een belangrijke rol. Vanuit de wanden van de holte zijn bindweefselcellen in staat om in het stolsel te migreren. Langzaam (ongeveer 1 maand) wordt dit dan omgezet in jong bot, met daaroverheen tandvlees. Van groot belang is dan ook dit stolsel te laten zitten. Bijt na het trekken een half uur op een gaasje en spoel de eerste dagen niet te hard. Helaas is het bij mij toch ontstoken geraakt.

Het werkingsmechanisme waarom soms dit stolsel verdwijnt en een ontsteking ontstaat is niet helemaal opgehelderd. Er zijn in ieder geval meerdere oorzaken in het spel. Wel is bekend dat sommige factoren de kans hierop groter maken: Roken, gebruik van de pil, een al aanwezige ontsteking en des te moeilijker het trekken gaat, des te groter de kans op alveolitis.
Als eenmaal alveolitis is geconstateerd, is er weinig aan te doen. Deze vervelende ontsteking zal na 1 tot 2 weken vanzelf overgaan.

Een blog schrijven verlicht niet, maar leidt wel even af, misschien moet ik dan wel de volgende keer over iets aangenamers schrijven, misschien dat dat wel verlicht.
za, 06/14/2008 - 08:19 Permalink
tony

beste mensen,ik heb vorige week een tand laten trekken en waar het normaal nu toch zou moeten beteren word het bij alleen maar pijnlijker!ik heb opgevangen dat het alveolitis kan zijn.boven de bewuste stond ook een chronische abces sinds 3 jaar en ik het nu stillaan moe werd heb ik er korte metten met gemaakt en hem laten verwijderen.de extractie was zeer moeilijk en duurde lang(anderhalf uur)want tand was vastgegroeid in kaaksbeen.met het trekken is er ook stukje kaakbeen losgekomen.de draadjes zijn er sinds gisteren uit maar de wondholte staat open en als je voelt met je vinger of tong dan voel je het bot zitten.ik ben iemand die wel wat pijn kan hebben maar dit is niet plezant meer.de pijnscheuten trekken tot in mijn oor(tand is links van boven,2de naast de verstandskies)mijn doosje amoxilline is nu op maar ik denk dat het daar weinig met te maken heeft.ik spoel met hextrill en nu ook met zout water(dan word het even echt pijnlijk).ik ga straks naar de huisarts want zo kan ik niet gaan werken want werk in de hoogte en met die pijn neem ik geen risico.ik heb al verschillende tanden laten trekken maar dit is toch wel iets apart daarom denk ik dat het alveolitis is en hoop ik dat de pijn zo vlug mogelijk weg zal gaan :smt013
wo, 01/14/2009 - 09:32 Permalink