Afgebroken tand na ongeluk

Author:
Cees240
Posted:
zo, 01/30/2022 - 16:09
Hi

Dit weekend ben ik van de fiets gevallen en is mijn tand (voor, naast de voortand) afgebroken. Veel bloed en heb de tand niet gezocht door alle angst en stress. De tand is voor 3/4e horizontaal afgebroken

In de ochtend ben ik naar een spoedtandarts in Amsterdam gegaan. Deze heeft een vulling aangemaakt en de tand ziet er mooi uit. Echter heb ik een groot probleem: ik kan niks bijten of kauwen met deze tand. Bijten doet enorm veel pijn. Ieder contact doet enorm veel pijn. Mijn tand komt heel zwak en broos over.

Wat moet ik nou doen? Ik hoor van de mensen om me heen dat ik een kroon moet en niks kan met zo’n opgevulde voortand. Alleen ik heb het geld voor een kroon totaal niet.

Was dit een correcte behandeling van de tandarts?
Tandarts_Richa…

Even voorzichtig zijn. Proberen niet te gebruiken. U kunt even contact opnemen met de spoedarts of goed is gecontroleerd dat bij het normaal sluiten geen contact is met de nieuwe vulling. Zo ja dan laten inslijpen, uit contact. Was er een exponatie ( open verbinding met de zenuw). Is er een foto gemaakt, dat moet naar uw eigen tandarts. Is de tand over beweeglijk. Dan moet het misschien tijdelijk gespalkt worden. Is nog een stuk afgebroken tand in uw lip. Of maandag een afspraak maken bij uw eigen tandarts, ook verslag v spoeddienst doorgeven. Even laten nakijken en vervolgen. Er is een protocol bij trauma (https://www.nvmka.nl/sites/www.nvmka.nl/files/Richtlijn-Tandletsel.pdf). Een kroon is voorbarig maar in de toekomst misschien nodig. Heeft u de tijd om ervoor te sparen als het financieel niet gelijk mogelijk is. Vraag zal dan zijn: heeft u het er voor over. Men geeft vaak de voorkeur aan een vakantie boven de eigen gezondheid. Als er verder niets aan de hand was en alleen een stuk afgebroken, volstaat het met een goed onderzoek en verslag, een X-foto, en eventuele spoedhulp. Dat kan een mooi nieuw vulling zijn. Lees protocol.
zo, 01/30/2022 - 17:22 Permalink
Cees240

Hoi Tandarts Richard,

Bedankt voor je bericht. Heb het verslag en foto opgevraagd maar wordt er niet veel wijzer van. Ik merk dat alle contact heel erg veel pijn doen en met name het bijten onmogelijk is.

Heb jij enig idee of dit normaal is? Zou zo nooit vast voedsel kunnen eten. Zie foto voor bijlagen
Attach
zo, 01/30/2022 - 20:04 Permalink
Tandarts_Richa…

Geef het de tijd om tot rust te komen. Denk je dat als je je kniebanden gebroken hebt dat binnen een dag alles weer normaal is?. Belangrijk dat je bij dichtbijten geen contact hebt met je tand anders je tandarts contact laten wegslijpen. 2 weken geen hard voedsel ...geef het rust, tijd om te genezen. Maandag gelijk tandarts bellen, gegevens doorgeven en vragen even naar te kijken als je contact hebt met tand in rust stand.
zo, 01/30/2022 - 20:15 Permalink
Cees240

Ik ga zo naar een andere tandarts toe maar deze geeft aan weinig te kunnen doen. Wil er wel naar kijken maar de pijn is enorm.

Ben radeloos heb dus geen eigen tandarts meer omdat ik niet meer naar controles ben geweest. Weet niet waar ik het moet zoeken
ma, 01/31/2022 - 10:13 Permalink
Tandarts_Richa…

U bent pas in een praktijk uitgeschreven na wederzijds goedvinden. Niet naar controle gaan is zeer onverstandig maar geen reden om iemand uit te schrijven. Hoe kan je vooraf aangeven niets te kunnen doen , al is het maar de klacht beoordelen dat is ook iets doen. Geen tijd hebben om gelijk iets te doen is iets anders. Laten kijken of tand niet uit contact geslepen kan worden. Het kan zijn dat de zenuw het toch door de klap begeeft. Dan een wortelkanaal starten/afmaken al naar gelang de beschikbare tijd.
ma, 01/31/2022 - 11:31 Permalink
Cees240

Beste Tandarts Richard,

Dank maar vanwege covid niet geweest afgelopen 2 jaar.

Ik heb inderdaad hetzelfde te horen gekregen als wat jij zegt. Maar wat is nou het perspectief voor mij?

Ik kan met deze tand niks happen/afbijten. Ik kan geen brood happen etc. Is dit permanent tot ik een kroon neem? Kan je met een opgevulde tand ooit normaal eten?

Hierbij de meest recente foto van vandaag. Zou jij hier ook naar willen kijken en kijken of je een ontsteking ziet?
Attach
ma, 01/31/2022 - 17:36 Permalink
Tandarts_Richa…

Het is nog te vroeg om uit deze foto een conclusie te trekken, zo snel zal een ontsteking niet te zien zijn. Kan het niet duidelijk zien op deze foto Maar zou kunnen dat een streepje loopt vlak tegen de wortelpunt. Dat zou kunnen duiden op een breuklijn maar nog geen ontsteking te zien. Maar pin mij hier niet op en maak je niet gelijk zorgen. Ik heb je uitgelegd dat je de tand twee weken moet ontzien, dat kan een tand nodig hebben om v deze trauma te herstellen of aan te geven dat er meer aan de hand is. Dus ook geen brood happen. Dit is zeker niet permanent. Geef het de tijd. Als het s'nachts tijdens het slapen gaat kloppen dan naar de tandarts voor waarschijnlijk een wortelkanaalbehandeling. Als uw tandarts ervaren is met getraumatiseerde tanden en WK beh door uw tandarts anders endodontoloog. Dan nog is de tand niet verloren. Een kroon minimaal een jaar wachten tot er duidelijk geen klachten zijn en op x-foto geen afwijkingen. Soms niet eens een kroon nodig, over te laten aan het advies v uw tandarts. Was er geen contact dus was de tand/vulling vrij bij dichtbijten. Dat kan je ook zelf in de spiegel zien of thuis laten zien. Overigens Wij tandartsen werken HEEEEL hygiënisch Wij doen er alles aan. Wij hebben zo veel ziektes voorbij zien komen, HIV, Ebola, Hepatitis etc etc. Dus hebben ervaring. Wij hoefden ook niet gesloten te zijn. Als client wel alle maatregelen in acht nemen voordat u bij ons komt svp. Maar dat geldt overal.
ma, 01/31/2022 - 18:19 Permalink
Tandarts_Richa…

Als je s'nachts wakker wordt v e kloppende tand zou ik een afspraak maken bij je tandarts en als de tandarts vindt dat je beter naar de endodontoloog moet een verwijsbrief. Endodontologen werken meestal op verwijzing. Ik zou niet wachten. Ik ben niet zo goed in endo beh. dus met een dergelijk trauma schakel ik de hulp in v d endodontoloog.
di, 02/01/2022 - 17:44 Permalink