afgebroken kies

Author:
boek
Posted:
wo, 07/30/2008 - 16:34
Vandaag is er tijdens het eten (wel van iets zachts) een grote splinter aan de zijkant (niet de wang kant) van mijn kies bovenin afgebroken. Ik heb aan deze kies al een keer een wkb gehad en mijn ta suggereerde een jaar geleden voor in de toekomst ook een kleine kroon, alleen is zij hier nooit op terug gekomen.

Er is denk ongeveer 1/8ste van mijn kies afgebroken, maar wel tot aan mijn tandvlees. Er is van de bovenkant van mijn kies een klein hoekje afgebroken wat dan verder doorloopt langs de zijkant (tong kant) van mijn kies (splintervorm).

Mijn eigen ta is tot maandag op vakantie, en ik vraag mij af ik hier zo lang mee kan blijven rondlopen. Ik heb er geen last van, maar dit komt waarschijnlijk ook doordat de zenuwen al dood zijn in de kies. Mag ik de kies wel gewoon poetsen? En kan dit nog gerepareerd worden omdat het tot aan het tandvlees loopt? Is er dan nog wel houd-vast voor een kroon? Ik ben zo bang dat de kies getrokken moet worden, of overdrijf ik nu?!

Ik hoop iets te horen!
gebitje

Bij mij is vorige week precies hetzelfde gebeurt. Ik kon pas 5 dagen later terecht. Ik krijg nu inderdaad een kroon. Aangezien er bij jou maar een klein stukje afgebroken is denk ik haast dat jij ook een kroon krijgt ,ook omdat de ta al iets van dergelijke strekking heeft gzeegd. Mijn ta zei dat als mijn kies op een andere manier (ik denk als er een groter stuk afgebroken was) dat ie m dan had moeten trekken maar dat hoeft gelukkig niet!
Succes
wo, 07/30/2008 - 19:34 Permalink
boek

Maar hoe groot stuk was er bij jou afgebroken? En weet iemand of het erg is als er een stuk is afgebroken tot aan het tandvlees? Kan het veel kwaad om hiermee tot maandag te blijven lopen en mag je het wel gewoon poetsen? Wat een vragen, maar ik hoop dat iemand mij verder kan helpen!
wo, 07/30/2008 - 20:12 Permalink
Spiegeltje

Het is inderdaad zo dat je niks voelt omdat de tandzenuw weg is. De kans is groot dat de tandarts de kies nog goed kan restaureren met composietmateriaal of een kroon. Ook als er nog maar weinig van de kroon over is. Vaak is dan wel een zogeheten opbouw nodig (een soort van fundament). Van belang is dat de wortel nog in goede staat is. Soms is dat niet zo en dan moet de kies vaak wel getrokken worden (hangt een beetje van de situatie van de breuk af). Dat kan alleen de tandarts beoordelen.

Je loopt nu wel extra risico op meer schade/breuk, en ook wortelschade, want de door de wortelkanaalbehandeling al verzwakte kies is nu nog meer verzwakt. Het beste is dus om de kies zo spoedig mogelijk je te laten behandelen door je eigen tandarts en de kies in de tussentijd zo veel mogelijk te ontzien bij het kauwen. Ik denk alleen niet dat het iets is voor de dienstdoende spoed tandarts maar je zou allicht morgen even kunnen informeren. Anders gewoon a.s. maandag de eigen tandarts bellen.
wo, 07/30/2008 - 22:13 Permalink
Spiegeltje

Kan vaak wel, het hoeft inderdaad geen probleem te zijn. Zoals gezegd, als er te weinig 'houvast' is moet er wel een opbouw worden gemaakt. Het resultaat is hetzelfde. Of in jou geval een opbouw nodig is kan ik niet beoordelen. De kies heeft al een wkb ondergaan, die nodig is bij een opbouw met wortelstift, dus dat hoeft niet meer
do, 07/31/2008 - 09:59 Permalink