Advies gevraagd.

Author:
Petrouschka
Posted:
di, 10/02/2012 - 19:19
Vorige week vrijdagnacht begon mijn eerste molaar (16) vervelend te worden. Dit element heeft 2 jaar geleden een wat diepere vulling gekregen. Ik werd wakker van een vage pijn, niet echt zenuwpijn van oorsprong. Meer doffe, zeurende pijn. Overdag was er weinig aan de hand, kauwen kon prima aan die kant. Wel is er wat gevoeligheid voor kou, maar dat ben ik gewend met mijn gebit. Zaterdagnacht was het iets erger en sinds zondagnacht kan ik niet liggend slapen.

Maandag meteen met de tandarts gebeld, gelukkig kon ik 's middags meteen langskomen. Uiteraard had ik van tevoren wat research gedaan en omdat ik zelf medicus ben, had ik een mooie diagnose en behandelplan opgesteld: pulpitis en wortelkanaalbehandeling of trekken van de kies. Ik geef zelf de voorkeur aan het laatste, omdat er al met die kies gesold is, het waarschijnlijk minimaal 3 kanalen moeten worden en meerdere keren terugkomen voor behandeling. Bovendien heb ik maar al te vaak over complicaties na een wortelkanaalbehandeling gehoord.

Er was een vervangende tandarts, die het verhaal heeft aangehoord, sensibiliteit heeft getest en een röntgenfoto heeft gemaakt. Sensibiliteit werd bepaald met een koud watje. Nummer 16 kon er prima tegen, de naburige elementen vonden het niet zo prettig. Op de foto was er niets afwijkends te zien, met name geen lucenties die kunnen wijzen op pulpitis of een abces. De loco-tandarts gooide het op sinusitis en ik ben naar huis gegaan met antibiotica (amoxicilline 500 mg 3dd1) en advies voor pijnstilling. Mocht het verergeren of niet verbeteren aan het einde van de kuur, mag ik terugkomen voor een wortelkanaalbehandeling. Van trekken wilde hij niets weten, gezien het een "gezonde kies" betrof en mijn leeftijd (30 jaar). Pulpitis was niet helemaal uit te sluiten, maar de klachten bij het liggen en voorover buigen deed hem toch meer denken aan bijholteproblematiek. Ik heb vaak sinusitiden gehad, maar nog nooit zo als deze met zoveel pijn 's nachts.

Nu is het dinsdag. Veel is er niet veranderd, maandagnacht was hel met weinig slaap. Zittend slapen gaat niet zo goed en liggen kan ik niet veel langer dan 10 minuten, dan komt de pijn weer opzetten. Wat wel veranderd is, is dat nu de hele rechter maxilla meedoet en de neuswortel. Bovendien straalt het wat uit naar de rechterhelft van mijn hals. Omdat ik het gevoel had gisteren afgescheept te worden met nonsenstherapie - ik ging er immers van uit dat het een tandheelkundig probleem was -, vraag ik hier advies. Op basis van de bovengenoemde symptomen, is een dentale oorzaak uitgesloten? Volgens mij kun je zo vroeg nog niet eens afwijkingen op een röntgenfoto zien. Antibiotica in de tandheelkunde voor dit soort dingen zijn aardig omstreden, heb ik begrepen. Uiteraard de preventieve gevallen niet bij hartproblemen, bijvoorbeeld. Ik denk meer dat meneer dacht dat ik na 7 dagen bedenktijd toch voor een endo opteer in plaats van extractie. Dat is uitgesloten, die kies gaat eruit als blijkt dat het toch de boosdoener is. Of zeggen jullie dat het wel een tandheelkundig probleem kan zijn? Want ik denk nog steeds dat het of een pulpitis is of een abces. Vooral omdat ik met de voorgaande sinusitiden dit probleem met liggen nog nooit heb meegemaakt (die zaten in het ethmoïd, ook rechts)...

Oh ja, voordat de vraag komt: verkouden ben ik een maad geleden geweest en alsof de duivel ermee speelt, vandaag een beetje loopneus. Alvast bedankt voor eventuele antwoorden!
vV

een pulpitis ontdek je niet alleen met koude test (sterker nog zeer waarschijnlijk niet) eerder met warmte, en pijnverloop bij prikkel, percussietest en nog wat meer.
Antibiotica werkt zoals je als het goed is weet (medicus) zeker bij een forsere ontsteking niet direct, kan dag/paar dagen duren voor het aanslaat en werking merkbaar wordt en zal geen invloed hebben op een pulpitis.
we zijn nu weer een dag verder, hoe is het nu?
wo, 10/03/2012 - 13:09 Permalink
Petrouschka

Ha,

dank voor de reactie. Maandagmiddag ben ik begonnen met de amoxicilline en merk geen effect. Nou weet ik dat sinussen redelijk slecht toegankelijk zijn voor antibiotica en de sinus maxillaris is daar geen uitzondering in. Het kan dus meerdere dagen duren voor er effect optreedt.

Gangbare pijnstillers werken maar met mate, vannacht heb ik tramadol genomen en dat hielp goed! Ik kon weliswaar nog niet liggend slapen (geprobeerd, maar gauw van teruggekomen), maar ik werd niet wakker van pijn of zo. Verder is er een continue drukkend gevoel rechts ter plaatse van het element in kwestie en komen er iedere 2-3 uur wat pijnvlagen die na een kwartier tot half uur wegtrekken. Het is geen echte zenuwpijn, meer een hevigere doffe pijn, dat eigenlijk over de hele rechter maxilla zit en uitstraalt naar de neuswortel en hals. Eten gaat nog steeds goed, ik ben wel wat voorzichtig met kauwen, maar dat is meer de perceptie dat er wat zit. Warm eten: geen last van, hard spul zoals fruit ook niet. Ook tijdens een pijnvlaag kan ik rustig eten zonder dat de kies pijn doet (ik heb alleen niet zo'n zin dan, haha).

De tandarts heeft ook gepercuteerd, geen pijn. Warmtetest heeft hij niet gedaan. Het was een oudere man, dus hij zal waarschijnlijk niet de eerste keer een sinusitis vastgesteld hebben bij een sneuerik die met kiespijn komt. Het is meer dat het probleem bij één element begon, met liggen dramatisch is en er een diepe vulling zit, dat maakt dat ik nog steeds denk aan een tandheelkundig probleem. Ik zal de kuur wel af moeten maken, maar zou graag het weekend pijnvrij ingaan als het een dentaal probleem betreft. Eerlijk gezegd vind ik deze hele kuur een beetje tijdverspilling (maar wat zal ik dankbaar zijn als het toch aan de sinus ligt). Meer uit eigen ervaring van eerdere sinusitiden.
wo, 10/03/2012 - 14:55 Permalink
yuri m

Als die kies de enigste is die niet reageert op koud kan je toch wel van een dode zenuw uitgaan? Dus een beginnende wortelpuntontsteking. Ik ben geen expert maar heb hetzelfde afgelopen drie maanden meegemaakt doffe rot pijn vanuit de kies als het heviger werd ging ik twijfelen waar die vandaan kwam. Spieren psycho sinussen alles kwam voorbij, Je sinussen horen ze gewoon te checken in het ziekenhuis door een rontgenfoto te maken en een bloedbezinking of iets dergelijks te meten.

Ik heb eer gister een wortelkanaal behandeling laten doen aan de kies waarvan ik dacht dat het was en weg pijn kreeg er wel een andere pijn voor terug maar dat is wel vaker met wortelkanaal behandelingen.
vr, 10/05/2012 - 17:57 Permalink
Petrouschka

Nou, ik ben gisteren naar de tandarts geweest. De mijne werkte niet op vrijdag en de pijn werd steeds erger. Ook met het kauwen veel last wat maar aan bleef houden. Zo wou ik het weekend niet in en heb de dienstdoende tandarts gebeld (uiteraard voor overdag). Die vond het een klassiek pulpitisverhaal en na uitgebreid overleg is besloten de kies te trekken.

Wat een zaligheid! Geen pijn meer, perfect geslapen (liggend!). Het enige is dat de kies erachter, nummertje 17, gevoelig is bij het kauwen. Uiteraard probeer ik die kant zoveel mogelijk te ontzien, maar soms bijt je er toch op. Ik eet wel gewoon voedsel, dus geen vloeibare nonsens. Het is met name de palatinale kant waar hij grensde met nummer 16. Ik ga er vooralsnog van uit dat het element een beetje gekneusd is na de extractie...mede omdat de pijnscheuten en de pijn bij het liggen verdwenen zijn. Of heb ik nu toch de verkeerde laten trekken? :oops:
za, 10/06/2012 - 11:39 Permalink
Petrouschka

Vanochtend veel pijn in 17, maar alleen bij aanrakingen met tong, dichtbijten etc. Buiten dit om geen last. Om de ongerustheid weg te nemen, ben ik toch maar even bij de tandarts geweest, degene die de kies getrokken heeft. Er was niets bijzonders te zien, de wond was wat onrustig, dus ik moet spoelen met waterstofperoxide. Er was met name niets te zien aan 17, dus dat moet geruststellen. Ik voel me wel een zeikerd, maar ik heb nog nooit een tand of kies laten trekken en het deed/doet ook echt veel pijn.

De grootste doemscenario's spookten door mijn hoofd: trauma aan 17 door extractie, toch verkeerde kies getrokken, infectie. Misschien had ik me wat rustiger moeten houden dit weekend en een zacht dieet moeten aanhouden. Maar ja, tosti's zijn zo lekker, ook als je aan 1 kant kauwt.
ma, 10/08/2012 - 12:05 Permalink