Absces na wortelkanaalbehandeling

Author:
EstherRose
Posted:
zo, 08/21/2022 - 21:22
Hoop dat ik hier met mijn vraag terecht kan.

Afgelopen woensdag ging ik langs bij mijn tandarts. De afspraak stond oorspronkelijk vast om een gaatje te herstellen, waar ik nog geen klachten van ondervond, maar die mijn tandarts gezien had op een foto die hij de vorige keer nam.

Tijdens de vorige consultatie (2tal maanden geleden) had ik last van lichte tandpijn, eerder gevoeligheid aan een kies. De tandarts vertelde dat deze tand een grote vulling had, van al enkele jaren geleden. Hij heeft de vulling dan opnieuw geplaatst.
De tand bleef wel gevoelig en de laatste week had ik 1 keer pijn gehad, gedurende enkele uren. Met 1 pijnstiller was ook de pijn weg.

Hierdoor concludeerde de tandarts dat er een wortelkanaalbehandeling nodig zou zijn. Hij vertelde ook tijdens de behandeling dat er verschillende dingen de behandeling extra moeilijk maakten: de tand verdoofde niet gemakkelijk en niet helemaal, 1 (van de 3) zenuwen was ernstig verkalkt en 1 zenuw stopte niet met bloeden.
De tandarts was hierdoor merkbaar zenuwachtig, vooral omdat het meer tijd in beslag nam dan hij ingeschat had ( hij had 45 minuten voorzien en uiteindelijk is hij er 75 minuten mee beziggeweest).
Ik kreeg het bericht dat ik de eerste 24u wat pijn kon hebben en dat een gewone pijnstiller zou helpen.
Kort nadat de de verdoving uitgewerkt was, kreeg ik hevige tandpijn. Pijnstilling werkte niet.
Op vrijdag belde ik de tandarts op. Hij zei dat hij niets kon doen, maar schreef wel antibiotica 500mg voor.
Tegen zondag verging ik van de pijn, ondanks het nemen van het maximaal aantal pijnstillers en merkte ik een zwelling in mijn kaak.
Ik mocht langsgaan bij de tandarts van wacht. Ik had een absces en de kies stond al wat los. Hij heeft alles goed gereinigd en zei dat er 50% kans was dat het gelukt was, maar ook 50% kans dat de tand getrokken zou moeten worden. Hij merkte geen perforaties op, wel dat de kies niet goed gelijkgemaakt was (weet het juiste woord niet), waardoor ik niet kon bijten. Het deed allesinds enorm veel pijn als ik mijn tanden op elkaar wou zetten.
Binnen 48u zou het beter moeten zijn als de behandeling aanslaat.
Ik moet sowieso nog op afspraak volgende week bij mijn eigen tandarts voor fase 2 van de wortelkanaalbehandeling, het definitieve sluiten.

Nu vraag ik mij af hoe het zo snel zo fout kon gaan? Zag mijn tandarts iets over het hoofd? Maakte hij een fout? Ik had nl niet erg veel pijn toen ik bij hem langsging. Hoop vooral dat mijn tand niet getrokken moet worden. En twijfel om misschien naar een andere tandarts te gaan.
Tandarts_Richa…

Lees eerdere vragen over wkb op het forum. Ik zeg altijd dat de eerste 3 dgn na een ingreep de pijn kan toenemen, te onderdrukken met goede pijn stilling. Daarna moet het minder worden. Niet iedere kies is hetzelfde dus kan langer duren. Na het definitief afsluiten kan het de eerste 3 dgn weer verergeren maar na 7 dgn moet het ongemak ver weg zijn. Als het flink dikker wordt even terug naar de tandarts. De abces werkt als een ballon waar je kies op balanceert dus dat het wiebelt is vrij logisch. Als de vulling "te hoog" is dan inslijpen. Ook al heb je geen klachten, helaas openbaart dat niet altijd, ontstoken kiezen moeten behandeld worden. Een AB kuur onderdrukt alleen maar neemt de oorzaak niet weg, de behandeling is de eerste aanzet tot genezing. Dus ja pas na definitieve behandeling moet de pijn overgaan.
zo, 08/21/2022 - 23:33 Permalink