aanhoudende pijn

Author:
joshua1
Posted:
vr, 06/17/2005 - 10:30
hoi, ik heb alweer enkele maanden geleden een wkb ondergaan die op zich goed verlopen is, heb wel erg veel napijn gehad. Nu blijf ik een zeurderige pijn houden die niet echt te omschrijven is. Geen problemen met warm of koud bijvoorbeeld. Zijn nog diverse foto's gemaakt door tandarts en kaakchirurg maar alles ziet er rustig uit, heeft iemand misschien tips voor mij !!! groetjes
Geke

Weet je de reden waardoor er een wortelkanaalbehandeling gedaan is? Zat er een ontsteking onder aan de wortelpunt (gevoelig bij kauwen) of was de zenuw ontstoken (gevoelig bij warm en koud). Als dat eerste het geval was kan het zijn dat de ontsteking wel rustiger en kleiner is geworden, maar nog niet helemaal weg is. Daar kan een tijdje overheen gaan, dus dan kun je het beste een tijdje afwachten. Als het echt niet verdwijnt of erger wordt, kan het zo zijn dat het wortelkanaal niet ver genoeg schoon gemaakt is en dat er nog wat bacterien zijn achtergebleven in het onderste deel van de wortel. Als de zenuw ontstoken was, kan het ook zo zijn dat er nog bacterien in de wortel zitten, maar de kans daarbij is eigenlijk heel erg klein. Als de pijn niet erg is zou ik het als ik jou was eerst nog even aankijken, mocht het erger worden toch naar de tandarts gaan. Voor de rest gewoon elk half jaar voor controle, dan kan de tandarts het onder controle houden.

Veel succes en ik hoop dat je vraag hiermee voldoende beantwoord is.

:smt006 Geke
vr, 06/17/2005 - 16:14 Permalink
joshua1

hoi, bedankt voor je reaktie !! Het was inderdaad een ontsteking van de zenuw en niet van de wortelpunt. Kan het dan inderdaad zo zijn dat de vage pijnklachten nog zolang duren ook al is er op foto's niets bijzonders meer te zien ??? Het is ook geen hevige pijn meer maar meer een altijd aanwezige zeurderige pijn die soms door bv koude lucht gevoeliger is.
za, 06/18/2005 - 21:39 Permalink
carabelli

Ook ik denk dat je het nog even aan moet kijken, mocht de pijn na verloop van tijd niet overgaan en het op de foto er weer rustig uitzien, houdt dan in je achterhoofd dat een foto maar tussen de 55-65% betrouwbaarheid scoort. Dat wil zeggen dat in onderzoeken waarin klinisch (dus na extractie en visuele inspectie van het element) ontstekingen aan de wortelpunt zaten dit slechts in 55-65% van de gevallen te zien was. 45-35% van de wortelpuntonstekingen was dus niet zichtbaar op de foto maar zaten er wel. Aan de andere kant, op foto's waar wel een zwarting aan de wortelpunt zat, zat deze er klinisch ook in 100% van de gevallen.

Wat ik zeggen wil is: foto's zijn niet heilig in deze.

Succes.
za, 06/18/2005 - 22:47 Permalink