3 maanden na wortelkanaalbehandeling nog ernstige pijn

Author:
Terra1
Posted:
vr, 05/27/2022 - 23:04
Het is nogal een verhaal ben ik bang, maar ik hoop dat iemand een idee heeft. De pijn eist veel van me mentaal en lichamelijk.

Ik had half februari een gaatje dichtbij de zenuw. Dit hebben ze eerst geprobeerd te vullen met een genezend middel erop, omdat ze hoopten dat dit kon genezen zonder wortelkanaalbehandeling. Helaas bleef de pijn dus is er een wortelkanaalbehandeling gestart. Eerst spoelen en een tijdelijke vulling. De pijn bleef en erg heftig.

Ze hebben de zenuw gemeten en die bleek erg lang, dus hebben ze nog een keer goed gespoeld en weer een tijdelijke vulling geplaatst. De pijn bleef ondanks dat alles heel heftig.

Ik ben totaal zo'n 6 a 7 keer bij de tandarts geweest, en heb ook nog een keer anti-biotica gekregen. (dit hielp niet)

Eind februari is besloten de wortelkanaalbehandeling helemaal af te maken. Gedurende de hele behandeling bleef ik toch ook nog pijn voelen ook al was er goed verdoofd.

De pijn was erg heftig ook weer hierna. De pijn word erger als ik lig. De tandarts was ten einde raad en stuurde me naar de huisarts omdat hij het ook niet meer wist (tandarts dacht eerst tandenknarsen en beweerde daarna dat het in de holtes zat).
Van de huisarts Doxycycline gehad. Dit hielp ook niet. Doorverwijzing naar KNO en kaakchirurg (lange wachttijd kaakchirurg) en bij de KNO kon ik als eerste terecht. Er is een CT scan gemaakt maar mijn holtes zijn schoon, geen bijholteonsteking.

Nu kon ik eindelijk deze week naar de kaakchirurg. Deze heeft ook foto's gemaakt en kon ook eigenlijk weinig bijzonders ontdekken. Hij wou me toch een optie bieden en dat is een ingreep om het bovenste puntje van de pen in het wortelkanaal een beetje in te korten, omdat dat mogelijk de oorzaak zou zijn van de pijn.

Ik vind het nogal een ingreep, en ik ben bang dat het misschien meer ellende op zal leveren. (en dat ik uiteindelijk weer een nieuwe wortelkanaalbehandeling zou moeten oid) De ingreep is ook pas 20 juli..

De pijn was al erg voordat de wortelkanaalbehandeling af is gemaakt dus ik twijfel of dit de oorzaak is? Aan de andere kant is de pijn bij het liggen pas ook echt ontstaan toen de wortelkanaalbehandeling helemaal af is gemaakt eind februari.

Een andere optie, zei hij dat het ook mogelijk was dat na een wortelkanaalbehandeling het even duurt om te 'settlen' zeg maar, maar ik vind het nu wel heel lang duren.. En ik vind de pijn ook te heftig.

De kaakchirurg heeft ook nog gecheckt op symptomen van tandenknarsen maar daar leek het niet op, plus ik heb in de ochtend geen pijn, die begint pas na 30-45 min na het opstaan.

Ik neem elke dag 4g paracetamol omdat het anders niet te doen is qua pijn, en ibuprofen erbij op dagen waarop het heel erg is. Het is zenuwpijn en mentaal raak ik gewoon op.

Zoals het er nu naar uitziet wil ik dan maar doorgaan met de ingreep, omdat ik ook ten einde raad ben en vind dat ik het moet proberen. Als iemand raad weet, graag?
Tandarts_Richa…

Het kunnen meerdere zaken zijn. Ook bijvoorbeeld een wortel fractuur. Een herbehandeling door een endodontoloog heeft een groter kans v slagen, voor de langere duur, dan een apex resectie wat de KC voorstelt. Een apex r. kan altijd nog. Ik adviseer altijd eerst de endodontoloog. Indien beoordeeld wordt dat een herbehandeling minder kans v slagen heeft stuurt de endod. vanzelf door naar de KC of doet de apex zelf. En als dat mislukt is het element verloren . Wel vervangen bij verwijdering, goedkope of duurdere oplossing. De eerste 3 dgn na een definitieve WKB kan de pijn verergeren, te onderdrukken met pijnstillers. Meestal is de pijn na 7 dgn ver weg maar kan soms langer duren. Het kan dus soms even duren ..settelen. Als u na verdoofd te zijn nog pijn voelt dan is of de verdoving niet goed of de oorzaak v pijn komt ergens anders vandaan. Ibuprofen alleen nemen indien geen maagklachten of gebruik v bloedverdunners.
za, 05/28/2022 - 11:32 Permalink