2 fistels, 1 (kies) ontsteking?

Author:
defour
Posted:
zo, 01/09/2022 - 13:48
Een maand of twee geleden heb ik een wortelkanaalbehandeling aan een kies gehad. Helaas lijkt die niet gelukt te zijn. Ik had het toen al met mijn tandarts erover dat ik twee fistels heb bij twee verschillende kiezen. Hij had het echter hele tijd over 1 ontsteking en ik ben dan ook aan 1 kies behandeld.

Toevallig is mijn tandarts met pensioen gegaan en nu heb ik een nieuwe tandarts. Bij hem ben ik vorige week geweest. Er zijn foto's gemaakt en ik zag zelf ook twee ontstekingen. Eentje bij een kies en de ander was wel verder van de kies af.
Ik wilde het over de andere ontsteking hebben maar ik kreeg een antwoord die ik niet echt begreep.
Echter had hij het ook over 1 apexresectie of anders die ene kies laten trekken.

Ik begrijp er helemaal niks meer van en ik word er ook onzeker van. Waarom moet nu wel de ene fistel/ontsteking behandeld worden en de andere niet?
Tandarts_Richa…

Als een wortelkanaalbehandeling (wk-behandeling) gedaan is dan kan het een paar maanden duren alvorens de "zwarting" (tekenen v e ontsteking) aan de wortelpunten v e kies op een foto bij een gelukte behandeling verdwenen zijn. Soms langer. Dus de behandeling is niet altijd mislukt als kort na een behandeling nog iets op de foto te zien is. Bij mislukking zijn er drie opties. Trekken, her-behandelen of voor een apex resectie bij de kaakchirurg of eigen bedreven tandarts. Ik ben niet bedreven in her-behandelingen dus dat stuur ik door naar de specialist, de endodontoloog. Als ik een kies verwijder adviseer ik meestal de verloren gegane kies te vervangen. Net als een huis opgebouwd met speelkaarten kunnen uw tanden van positie verschuiven, na een extractie, wat weer andere gevolgen kunnen hebben. Een kies met een wk-behandeling wordt broos dus vaak adviseer ik een kroon te maken nadat de wk behandeling als de behandeling gelukt is. Maar dat advies hangt af van waar de tandarts afgestudeerd is (verschillende universiteiten verschillende opvattingen). Hoop dat u nu begrijpt dat soms wel(na mislukking), de ene kies wel de andere niet behandeld hoeft te worden. Vertrouw het oordeel vd kennis v e tandarts
ma, 01/10/2022 - 09:42 Permalink