zoveel pijn

Author:
sjennekje
Posted:
do, 10/01/2009 - 09:42
Hallo allemaal,

Ik had ongeveer een maand geleden ineens voortdurende steken in mijn rechter kaak alsof hij vast bleef staan. Erg pijnlijk en niet handig als je een pratend beroep hebt zoals ik. Ik sta voor de klas.
Omdat ik pijn bleef houden ben ik naar de tandarts gegaan. Deze verwees mij door naar de kaakchirurg. De kaakchirurg concludeerde dat de pijn kwam (de pijn was inmiddels ook naar de rechterkant gegaan) doordat ik een zeer grote hij noemde het een extreme overbeet had. Waardoor tijdens het praten mijn kaak steeds uit de kom gaat. Hij zei dat ik een beugel nodig had voor anderhalf jaar en daarna een operatie. Op dat moment was ik zo geschrokken door het woordje operatie dat ik zei ok. En ik heb niet verder gevraagd. Ik heb wel gelijk een afspraak gemaakt bij de door hem aangeraden orthodontist. Waar ik pas 14 okt terecht kan.
Een week later ben ik weer gaan proberen te werken maar dat ging gewoon niet. Het praten doet zoveel pijn. Praten is dan eigenlijk niet meer mogelijk. Dus de kaakchirurg weer opgebeld. Om te vragen of er niet eerst een andere optie was, omdat ik verging van de pijn. De assistente van de kaakchirug kon toen als enige antwoord geven "als er iets ander aan gedaan kon worden was dat wel gezegd, dag mevrouw". Ja ze zal vast een zware dag gehad hebben. Maar ik was er niet mee geholpen. Dus toen uit wanhoop maar de orthodontist opgebeld. Die was zeer super vriendelijk. Ik kon daar gelijk terecht. Hij heeft gekeken. En kwam helaas tot dezelfde conclusie als de kaakchirurg. Maar hij heeft mij wel door verwezen naar een kaakfysio. En hij stelde mij voor om alleen zacht voedsel te eten. Dat heb ik een week gedaan en nu nog steeds. En ik ben naar de fysio gegaan. En een week later dacht ik, nu moet de pijn wel te hanteren zijn als ik ga werken. Maar na een dag werken verging ik van de pijn. Kwam huilend thuis en wist echt niet meer wat ik moest doen. Ibuprofen werkte niet. Dus toen maar weer de tandarts opgebeld. Daar kon ik gelijk terecht. Die gaf mij een recept voor naproxen maar ook dat werkte niet. Dus toen maar weer naar de kaakchirurg. Hij heeft flink de tijd voor mij genomen. En mij alles goed uitgelegd. Maar er is volgens hem gewoon geen andere optie dan de beugel en de operatie. En die pijn... ja dat is het resultaat van de extreme overbeet. Hij gaf mij wel een recept voor paracetamol met codeïne en een spierverslapper. En heeft bij mij gipsafdrukken gemaakt voor een splint. Die volgens hem ook steun moet gaan geven. De pijnstillers die ik nu heb ik combinatie met de spierverslapper helpen wel, maar nog steeds na een half uur gepraat te hebben verga ik van de pijn. De splint is pas 14 okt klaar. En ik ben de wanhoop nabij. Ik kan amper praten door de pijn ondanks de pijnstillers. En ik wil weer aan het werk! Wie heeft hier ervaring mee? En wie heeft er tips voor mij? Ik moet nog twee weken wachten op de splint, en zou die gaan helpen? En dan gaat die beugel echt gelijk al helpen? En hoe lang na de eerste echte afspraak met de ortho krijg ik mijn beugel?
cosmogirl

Wow, wat een heftig verhaal! :o Kan me voorstellen dat je de wanhoop nabij bent. Helemaal als je van het kastje naar de muur bent gestuurd als het ware..Ik vraag me af wat je onder een extreme overbeet kan verstaan trouwens. In mijn beleving is dat minimaal een dikke centimeter ruimte aan de voorkant wanneer je je kiezen op elkaar zet. Nou ja, extreem of niet, de pijn is in ieder geval extreem. Nooit eerder last van gehad? Ik heb er trouwens geen ervaring mee, laat staan verstand van....Maar een beugel kan wel vrij snel zijn werk gaan doen ja. Je moet rekenen op zo'n 4-6 weken tussen het gesprek bij de ortho en het plaatsen van een beugel. Afhankelijk van hoe zijn en jouw agenda eruitziet natuurlijk. Als een beugel en operatie de enige oplossing is heb je best nog een lange weg te gaan...Hopelijk helpen de medicijnen. Veel sterkte in elk geval!
do, 10/01/2009 - 21:50 Permalink
sjennekje

Ja het is wel heftig. Vooral omdat het mij momenteel gewoon belemmert om mijn werk te doen waar ik zo dol op ben!
Als ik zelf de overbeet opmeet met mijn kiezen op elkaar kom ik op 11 mm dus dat is ook wel redelijk veel. Maar het probleem is ook dat mijn kiezen niet meer recht op elkaar kunnen staan.
In ieder geval bedankt voor je reactie! Ik hoop dan maar dat ik over een week of 8 in ieder geval een echte beugel heb en dat die zijn werk gaat doen. Want dit is zeer pijnlijk.
vr, 10/02/2009 - 17:46 Permalink
cosmogirl

Maar het probleem is ook dat mijn kiezen niet meer recht op elkaar kunnen staan.
In ieder geval bedankt voor je reactie! Ik hoop dan maar dat ik over een week of 8 in ieder geval een echte beugel heb en dat die zijn werk gaat doen. Want dit is zeer pijnlijk.

Als je kiezen niet meer recht op elkaar kunnen staan, lijkt me dat ook pijn veroorzaken met eten, of niet? Ik hoop ook voor je dat je over een aantal weken de beugel hebt. Is het nog een beetje uit te houden met de pijn? Of kun je helemaal niet meer werken...
do, 10/08/2009 - 20:13 Permalink
sjennekje

Ja het geeft ook problemen met eten. Ik kan eigenlijk alleen zacht voedsel eten. En ben nog steeds volledig thuis. Want kan geen normaal gesprek meer voeren zonder teveel pijn. Heb nu pijnstillers die wel redelijk werken.
zo, 10/11/2009 - 22:41 Permalink
Nicci89

Hallo Sjenneke,

Goh, wat herken ik hier toch veel in. Heb zelf namelijk op 31 oktober vorig jaar een afspraak gehad bij de kaakchirurg. Ik moest 1 jaar een beugel en dan een Osteotomie (duur woord voor kaakoperatie) en daarna nog 0,5 jaar beugelen. Ik had gelukkig alleen niet zo'n last van mn overbeet. Had hier geen pijn aan behalve als ik lang over mn eten deed. Als ik bijvoorbeeld een broodje at of een stuk kaas afbeet, merkte ik dat ik mijn onderkaak automatisch een heeel stuk naar voren deed om zo fatsoenlijk iets af te kunnen bijten en fatsoenlijk kracht op mn tanden te kunnen zetten. Zelfs als ik mijn onderkaak helemaal naar voren had (tot het moment dat het echt heeel erg pijn deed), had ik nog een overbeet!

Nouja, toen heeft mn kaakchirurg een erkende ortho opgezocht en gebeld over mijn probleem. Hij heeft zelfs een hele begeleidende brief gemaakt en met foto's en al naar de ortho gestuurd. Hier kon ik een paar weken later al naartoe (9 december 2008) omdat ik urgentie kreeg door mijn grote overbeet.

Bij de ortho werdt gekeken hoe het zat met mn overbeet. Het was medisch noodzakelijk dat ik in ieder geval een beugel zou nemen. Hier zou ik anders later kaakproblemen mee krijgen. Ik denk, na jouw verhaal te hebben gelezen, dat ik iets soortgelijks zou hebben gekregen als ik geen beugel nam.

Doordat mijn ortho een redelijk lange periode kerstvakantie had, zaten er nogal wat weken tussen de 1e en de 2e afpraak. Bij de 2e afspraak hebben ze bij mij foto's gemaakt van allerlei kanten en allerlei verschillende soorten foto's (rontgen en kleuren-foto's). Die afspraak heb ik ook gehapt (tip: leer eerst om door je neus te ademen!).


3 maart 2009 kreeg ik mijn beugel! Wat heb ik hier een spijt van gehad! Heeeel erg veel!
Ik heb namelijk (door de grote overbeet) 3,5 maand NIET KUNNEN KOUWEN (en dus ook niet kunnen eten :cry: ). Alles wat mijn tanden ook maar aanraakten, deed vreselijk veel pijn! Achteraf gezien kwam dit mede door de stand van mijn tanden en doordat ik ook nog eens een onderbeugel had.
Mijn tanden stonden echt zowat horizontaal, dus daar heb je meer kracht voor nodig en dus ook meer pijn. Toen mijn onderbeugel eruit is gehaald ging het na 2 weken weer een heel stuk beter en kon ik weer een beetje bijten. Helaas kan ik nu nog steeds niet 110% bijten of kauwen, maar goed, ik ben al blij met het resultaat!

Toen ik op 3 maart 2009 begon met mijn beugel had ik 1,4 cm overbeet! (Ja, dat is heel extreem!)
De vorige keer dat ik naar de ortho ben geweest (29 september) had ik nog maar 0,61cm overbeet!

In 7 maanden tijd heb ik dus een profijt van 0.79cm! Dit vind ik toch behoorlijk knap!
(Dit komt ook mede doordat ik aan beide kanten een kies heb laten verwijderen. Dit om ruimte te creeeren.)

Het ziet er ook echt een stuk beter uit en ik ben ook heel erg blij dat ik het gedaan heb, maar heb er echt heel erg veel voor over moeten hebben!
Ik woog bijvoorbeeld van te voren 52kilo en daar is door mijn beugel nog een 7 kilo vanaf gegaan! Mede door die 3 maanden helse pijn.

Volgende maand mag hij eruit! Dan nog even laten bleken en dan ben ik klaar met de hele rit! :lol:

Denk dus goed na voordat je ergens aan begint, maar weet wel: Ik ben er aan het eind van de rit heel erg tevreden over!

Groetjes en heel veel succes,

Nicole
wo, 10/21/2009 - 23:48 Permalink
ijzervreter

Hi,

Ook voor mij een herkenbaar verhaal. Ben al sinds 2007 bezig...zie elders in het forum.

Ik heb een behoorlijke overbeet en ben inmiddels sinds 2007!! bezig met beugelen. Ik heb deze maand een operatie gehad waarbij mijn onderkaak naar voren is gezet. In totaal bijna 1 cm.

Ook ik ben heel wat afgevallen, want ik zit momenteel al voor de derde week met mijn boven en onderkaak aan elkaar gebonden. Wat een ellende.

Hierna volgt nog een lang traject van corrigeren. Er zit namelijk een enorme spleet tussen mijn kiezen, omdat de voortanden van de bovenkaak en de onderkaak na de operatie tegen elkaar komen, samen met de achterste kiezen. Tussen de rest zit een behoorlijke ruimte van bijna 4 mm. Komt allemaal nog goed zeggen ze....

Ik vraag mij serieus af of het in mijn geval niet beter was geweest om een paar tanden te laten vervangen voor implantaten (in mijn geval stonden de ondertanden te rechtop en drukte ze in het gehemelte).

Hou bij een operatie rekening met ernstige zenuwschade. Momenteel loop ik al een maand met een gevoelloze kin, lip en linkerwang. Gaat volgens de artsen allemaal over, maar google leert dat dat niet altijd waar is!

Daarnaast wordt er naar mijn beleving onvoldoende rekening gehouden met de gevolgen op psychisch en sociaal gebied voor volwassenen. Mijn kinderen nemen alle ortho voor lief, bij mij ligt dat duidelijk anders.

Ik heb een pratend beroep en werk als zelfstandige. Dus geen werk is geen eten...Praten met je kiezen op elkaar gebonden is uiterst vermoeiend, en klanten waarderen het zeker niet.

Kortom, operatie alleen uit laten voeren als alle andere opties mislukt zijn Ik kan iedereen slechts 1 advies geven, denk wel 1000X na voordat je kiest voor een operatie. Zelf zou ik het niet nog eens doen!

IJzervreter
za, 10/24/2009 - 18:07 Permalink
sjennekje

Bedankt voor jullie reacties! Fijn om te horen dat er mensen zijn met soort gelijke ervaringen. Ik heb nu een splint gekregen van de kaakchirurg omdat de echte beugel gewoon heel lang gaat duren voordat ik die heb.

Ik ben bang dat een beugel en operatie toch echt de enige manier zijn om van mijn klachten af te komen. Ik heb nu al 7 weken niet kunnen werken vanwege deze klachten. En de kaakfysiotherapie is heeft tot nog toe niet heel veel verbetering gehad. De splint heb ik nu anderhalve week. En dit geeft wel echt veel steun! Kan nu weer wat langer dan 10 minuten achter elkaar praten. Kan over de hele dag steeds even korte gesprekjes doen dus dat gaat goed!

Ik hoop dat ik niet dat ik door mijn operatie gevoelsverlies krijg... En ik hoop dat het bij jou ook snel zal verbeteren! Hoe lang moeten je kaken op elkaar blijven zitten?

Bedankt voor jullie reacties!
ma, 10/26/2009 - 20:37 Permalink