Zoontje van 8 jaar met onderbeet, wat brengt de toekomst?

Author:
PeterAugy
Posted:
do, 02/02/2006 - 23:17
We zijn met ons zoontje naar de tandarts geweest en die heeft na het maken van foto's geadviseerd om te beginnen met een "Frenkel 3" beugel.
Ons zoontje heeft namelijk een groei achterstand in de bovenkaak zodat de ondertanden voor de boventanden staan. Wie heeft ervaring hiermee en kan ons adviseren of een Frenkel, buitenboord beugel, of operatie op latere leeftijd het beste is. Dit waren de drie mogelijke oplossingen die ons aangegeven zijn. Op internet zie je echter ook dat geadviseerd wordt gewoon dagelijks op een ijshoutje/spatel te bijten en zo om de tandstand te stimuleren. Wij zijn op zoek naar slagingskans gegevens van de diverse optie's die er zijn om beter te kunnen beslissen wat we moeten doen. Groetjes Peter en Augy
BJN

Dat is best een probleem als het zo vroeg (8 jaar) al duidelijk is. Omdat de individuele variatie erg groot is en de groei in de komende jaren veel kanten op kan, is er weinig te voorspellen.

Op basis van een onderzoek (met rontgenfotos en gebitsmodellen) kan een orthodontist vastleggen hoe het nu is en een plan maken. Vaak is een uitneembaar apparaat volgens Professor Frankel een goede behandelingstechniek . Mijn ervaringen zijn positief, het is gemakkelijk draagbaar. Maar het lukt niet bij iedereen. Aan slagingspercentages heb je niet veel, vindt ik. Dat is academisch leuk, maar er zijn veel dingen die het resultaat beinvloeden. Die zijn vaak niet meegenomen in de onderzoeksopzet.
Andere behandelingstechnieken kunnen ook effect hebben maar zijn soms minder effectief, en zeker 'ingrijpender'. De buitenbeugel begrijp ik niet. Want die houdt de bovenkaak naar achteren. Dan wordt het probleem groter! Een buitenbeugel op de onderkaak werkt niet.

Alleen als de omgekeerde overbeet door een verkeerde stand van de voortanden wordt veroorzaakt kan het worden opgelost door naar voren brengen van de boventanden (met een plaatje of slotjes). Spatelbijten heeft alleen zin vlak na de doorbraak van de voortanden. Dan kun je ze iets opschuiven. Dat moet dan wel binnen 1 a 2 weken klaar zijn. Anders kun je de wortels beschadigen.

Persoonlijk vind ik dit geen doorsnee orthodontische afwijking. Dus moet het probleem door een specialist worden beoordeeld, en behandeld. Een tandarts kan niet genoeg ervaring hebben opgebouwd mbt tot dit soort afwijkingen. Ook is het onmogelijk dat hij/zij de relevante literatuur bijhoudt op dit gebied. Overleg met uw tandarts, maar een verwijzing is niet noodzakelijk voor een consult bij een Orthodontist.
wo, 02/08/2006 - 06:47 Permalink
jannis

De bovenkaak van mijn dochter van 10 blijkt te klein te zijn. De orthodontist stelt een beugel voor die in een eerste periode (zes maanden) de bovenkaak in de breedte rekt, en in een tweede - langere - periode in de lengte rekt, door middel van een hulpstuk dat op het voorhoofd geplaatst wordt ('s nachts te dragen).

Is dit efficiënt ? Heeft iemand hier ervaring mee ?

PS Ze draagt op dit ogenblik een uitneembare beugel die haar bovenkaak vergrootte, zodat haar boventanden nu wel voor haar ondertanden uitkomen. Van de omgekeerde overbeet heeft ze nu dus geen last meer.

Dank bij voorbaat voor uw reaktie(s).

Jannis
zo, 08/19/2007 - 21:59 Permalink
Amanda Wuyts

Beste Peter en Augy, Hoe gaat u het nu met uw zoon? Ik las de situatie en deze is heel herkenbaar voor ons. Mijn zoon is momenteel 8jaar en heeft ook een grote onderbeet. Omdat dit bericht al bijna 18jaar geleden is ben ik heel benieuwd
wat het parcours is van uw zoon en of het allemaal geholpen heeft. Wat ik uiteraard hoop!
Alvast bedankt voor je reactie. Groetjes Amanda, mama van Ruben
wo, 02/14/2024 - 16:37 Permalink