Zinvolle behandeling met beugel?

Author:
UglyBetty
Posted:
di, 10/13/2009 - 16:19
Ik ben nieuw op dit forum, maar had toch een vraag die misschien een orthodontist/tandarts kan beantwoorden. Want ik zelf weet het niet..
Ik heb 2 jaar geleden mijn bovenste 2 verstandskiezen moeten laten trekken, dit zodat er geen verschuivingen zouden plaats vinden in de rest van mijn bovengebit.. Het jaar daarop waren mijn 2 achterste kiezen van mijn onderkaak aan de beurt om getrokken te worden. Deze waren niet goed genoeg en wortelkanaalbehandeling was geen optie. Bij deze behandeling zijn gelijk mijn verstandskiezen opengelegd zodat die sneller zouden kunnen groeien. Nu ben ik vanochtend bij mijn tandarts geweest (de 2de controle sinds mijn kiezen uit mijn onderkaak zijn getrokken) en hij keek verschrikt/verrast op. Hij had nog nooit gezien dat kiezen zo snel naar mijn andere rij met tanden konden groeien. Gevolg is nu wel dat mijn verstandskiezen zich zo aan het draaien zijn dat ze aan de bovenkant elkaar bijna raken en daaronder dus niks is, wat betekent dat er dus allemaal bacteërien in komen die ik niet weg kan krijgen..
Mijn tandarts stuurde me door naar de orthodontist waar ik dus daarna gelijk naartoe gegaan ben. Hij vertelde mij dat dit probleem opgelost kon worden met een plaatbeugel (zowel boven als onder) en zogenaamde botankers, die ik dan 2 jaar zou moeten hebben. Klinkt allemaal ontzettend logisch, en waarschijnlijk zal dat het ook zijn. Maar de begroting die ik daarna kreeg, en wat rekenen, komt het neer op bijna €4000,- en dat is dan nog zonder eventueel langere periode/foto's etc gerekend. Omdat ik 19 ben wordt dit dus niet (volledig)vergoed. Ik vind dit erg veel geld maar snap wat de tandarts en orthodontist zeggen. Want met open ruimtes waar ik niet bij kan met mijn tandenborstel, is vragen om problemen. Overigens is de rest van mijn gebit kaarsrecht, zoals het "hoort", zonder beugel gehad te hebben...

Nu zijn mijn vragen dus de volgende:

- De stand van mijn kiezen was tijdens de eerste controle ook al vrij ver gekanteld, toen heb ik niets gehoord over mogelijke gevaren als het zo door zou gaan (en nu is het moeilijker, lijkt mij, te corrigeren) had de tandarts hier niet eerder op moeten handelen?
- Is het niet voordeliger als mijn verstandskiezen er gewoon uitgetrokken worden, en dan indien mogelijk, er een kroon wordt geplaatst?

Ik hoop dat iemand mij antwoorden kan geven..

Bedankt alvast!