3 berichten / 0 nieuw
#1
Zijn hier mogelijkheden zonder osteotomie vd onderkaak?
door ANC ma, 10/24/2011 - 18:12

Hallo allemaal,

Ik vraag mij af wat de mogelijkheden voor mijn gebit zijn op het gebied van orthodontie.
Een osteotomie van de onderkaak is voor mij geen optie, omdat ik de risico's te groot vind. Alles functioneert nu goed en er is geen sprake van een storend profiel.
De overjet is 6 mm, er is sprake van een diepe beet en een disto-occlusie van 1PB.
Zijn er mogelijkheden om toch tot een acceptabel geheel te komen zonder osteotomie, liefst ook zonder extracties en zonder dat het resulteert in een zogenaamd paardengebit? M.a.w. wordt het resultaat echt onacceptabel als er geen osteotomie of extracties plaatsvinden?

Mvg,
ANC

ANC
Offline
Laatst gezien: 4 jaar 5 maanden geleden
Geregistreerd: 10/21/2011 - 14:04
Re: Zijn hier mogelijkheden zonder osteotomie vd onderkaak?
door Ortholimburg ma, 10/24/2011 - 18:24

Met enkel de modellen is hier niet veel over te zeggen. De overjet van 6 mm zegt ook niet veel want het gaat hier om een Kl II2 met inversie van het bovenfront, dit betekent dat als je tanden worden uitgelijnd ,de overjet een stuk groter gaat worden. Het is goed mogelijk dat je profiel goed is , maar het echte probleem lijkt me je diepe beet, die op lange termijn wel eens voor serieuze problemen kan gaan zorgen.
Om te weten of er iets kan gebeuren zonder osteotomie hangt af van je leeftijd, maar ook van een aantal andere (cephalometrische ) waarden. Modellen alleen zijn echt niet voldoende om hierover iets te kunnen zeggen.
Toch nog even melden dat een BSSO onderkaakosteotomie best wel een veilige ingreep is, afgezien van het feit dat elke ingreep een intrinsiek risico heeft, maar als je op termijn je fronttanden verliest omwille van de diepe beet, dan krijg je het, zonder osteotomie ook prothetisch niet meer in orde.

Ortholimburg
Offline
Laatst gezien: 1 maand 16 uur geleden
Geregistreerd: 09/11/2011 - 17:48
Re: Zijn hier mogelijkheden zonder osteotomie vd onderkaak?
door ANC ma, 10/24/2011 - 22:45

Beste ortholimburg,

Bedankt voor het bericht.
Ik begrijp dat alleen modellen onvoldoende informatie geven.
In een eerste instantie is een kaakosteotomie geadviseerd. De adviserend tandarts van de verzekering vond de afwijking echter onvoldoende (raak nog net mijn boventanden met mijn ondertanden) om in aanmerking te komen voor vergoeding.
Natuurlijk begrijp ik dat een kaakosteotomie in de meeste gevallen goed gaat, maar risico's zijn er natuurlijk altijd (narcose, beschadiging nervus). Ik ben gewoon niet zo'n held op het gebied van zulke ingrepen (je zult maar net degene zijn waarbij het niet helemaal goed gaat).
Alternatief is extractie van 2 premolaren in de BK. Ik denk er nog over na.

Groet,
ANC

PS Voor de beheerder: Kan ik de foto's ook weer verwijderen?

ANC
Offline
Laatst gezien: 4 jaar 5 maanden geleden
Geregistreerd: 10/21/2011 - 14:04