Zere tanden en kiezen na beugeltraject

Author:
dukkie
Posted:
zo, 06/10/2012 - 17:07
Ik heb in 2010 een half jaar een beugel gehad (vaste beugel met brackets), dit was bedoeld om mijn kiezen beter op elkaar te zetten om de belasting beter te verdelen (ivm knarsen) en om mijn voortanden wat rechter te zetten (ik had spleetjes tussen mijn bovenvoortanden en mijn ondervoortanden duwden tegen mijn boven voortanden).

Al na een maand dat ik deze beugel had heb ik mijn zorgen kenbaar gemaakt bij de tandarts die mijn beugel deed over het spalkje dat er achter mijn boven-voortanden zou komen. Ik had altijd al het idee dat dit niet zou gaan passen ivm mijn diepe beet en omdat mijn onder en boventanden dicht tegenelkaar staan.
Hij zei steeds dat dat allemaal wel goedkwam. Aan het einde zei hij dat mijn kiezen elkaar moesten opzoeken en dat het dan wel goed zou komen. Eerst zou ik nog een boven uitneembare beugel krijgen maar toen ik terugkwam kreeg ik toch ineens een spalkje. Resultaat: ik beet natuurlijk op het spalkje en mijn kiezen kwamen niet op elkaar!

Er is nu bijna 2 jaar voorbij dat de beugel eruit is, ben bij de gnatoloog geweest en van tandarts veranderd maar mijn tand en nu dus ook kiespijn wordt alleen maar erger! De gnatoloog heeft 2x een stukje van mijn onderste voortanden geslepen. Toen kwamen die even niet tegen het spalkje maar na 3 dgn wel weer. Het gevold was ook dat mijn onderste hoektandstand veranderde (een soort stoel die oneven staat en doordat je er 1 poot korter maakt wordt de hele verhouding anders). Daarna dus nog een keer wat afgeslepen. Dit hielp echt niet omdat mijn voortanden nog steeds veranderen van positie.

Mijn voortanden willen naar voren en 's morgens zitten mijn tanden los, ook mijn kiezen een beetje. Ik klem 's nachts maar de gnatoloog vond dat ik dit beter kon oplossen met massage-oefeningen die ik van de fysio had geleerd ipv mijn hele leven een spalk dragen.
Nu is het probleem dat ik echt veel last heb van mijn linker kiezen (mijn kiezen maken ongelijk contact, eerst links dan rechts omdat links mijn beet dieper is, de beugel heeft voor het kiezenprobleem dus niet geholpen, het eigenlijk alleen erger gemaakt). Ik heb meerdere keren gevraagd of die spalk er boven niet uit kan maar volgens mij eigen tandarts is dat alleen het begin van nieuwe problemen. En de orthodontist die de gnatoloog er in het zkh bij had gevraagd zei dat mijn tanden dan los zouden gaan staan en er mogelijk over 10 tot 20 jaar uit zouden vallen.

Ik ben natuurlijk ontzettend boos op mijn vorige tandarts die voor mijn gevoel mijn gebit verpest heeft met deze beugel. Hij vind zelf echter dat hem geen blaam treft omdat hij niet bij het vervolg traject betrokken was. Overigens zij de mondhygiëniste laatst, jeetje je hebt wel veel lijm op je tanden zeg! Ik zie nog wel eens een verdwaald stukje als iemand een beugel heeft gehad maar bij jou zit het op bijna al je tanden! Dus dat kan ik ook nog eens gaan laten doen bij mijn nieuwe tandarts (kan ik die kosten op de vorige tandarts verhalen??) (ik kan nog steeds niks afbijten want mijn voortanden zitten nog niet vast. Is dat niet slecht want ik begrijp dat ik had een keer gelezen dat een beugel kan zorgen voor wortelabsorptie oid en met name een uitneembare beugel. Dus als mijn tanden steeds, los/vast zitten wat 's nachts en overdag gebeurt, dan groeien ze natuurlijk nooit meer goed vast).

Het belangrijkste nu is wat kan ik nu nog doen?? Opnieuw een beugel (en kan ik die kosten dan op de vorige tandarts verhalen??) Ik ben 28 en heb de vorige beugel dus ook al niet vergoed gekregen. Ik baal hier echt ontzettend van want het is geen kleine uitgave.
Kan het spalkje eruit voordat mijn ondertanden helemaal afgesleten zijn. Door het afslijpen en het continue contact met het spalkje heb ik veel last van de randen van mijn ondertanden. Straks moet ik een facing of zelfs een kroon en ben ik nog verder van huis (over de kosten nog maar te zwijgen).
Kan ik een nightguard? En wat voor één dan?

Ik ben mijn vertrouwen helemaal kwijt in tandartsen. Mijn tandarts wil nu dat ik naar een gnatoloog in de praktijk ga. Maarja dan moet ik dus weer opnieuw een intake en het hele verhaal terwijl de vorige niet heeft kunnen helpen. Tandartsen kunnen toch ook zelf een nightguard aanmeten?

Kan iemand mij alsjeblieft van informatie voorzien over mogelijkheden? Ik zit echt met de handen in mijn haar. Had nog nooit een gaatje gehad voor deze beugel en nu al 1,5 jaar alleen maar pijn en niet kunnen eten.
Newtan

Ik lees dit op afstand mee, maar als ik het zo bekijk heb je drie verschillende problemen die elk al op zich pijn en verschuivende tanden kunnen veroorzaken.
a) Parodontitis
b) Knarsen of persen
c) een dwangbeet.
Met natuurlijk nog wat restverschijnselen van de beugelbehandeling (lijmresten en een in de weg zittende spalk).

Ik kan de situatie niet overzien, maar ik heb wel wat ideëen.
Als de spalk echt nodig is ivm het loslaten van de tanden, dan kan die verzonken geplaatst worden, in een ingefreesde gleuf in de tanden.
Dan heb je meer vrijheid om te knarsen.
Natuurlijk kan je met een opbeetplaat aan de voorzijde de ondertanden wat naar binnen laten groeien.
De kiezen komen dan ook wat naar elkaar toe gegroeid, onder en boven bedoel ik.

Dit zijn vrij eenvoudige aanpassingen die misschien niet genoeg zijn, maar op deze manier kun je zelf wel een beetje meedenken aan een oplossing.
Er is in jouw buurt vast wel iemand te vinden die je meer kan vertellen.
zo, 06/10/2012 - 18:57 Permalink
dukkie

Bedankt voor je reactie.

Paradontitis heb ik gelukkig niet. De pijn zit hem vooral bij de kauwvlakken en bovenranden van de tanden. Dus echt door slijtage. Mijn kiezen die zeer doen voelen ruw aan aan de bovenzijde :(
Wat bedoel je met een dwangbeet?
Is er een verschil tussen een opbeetplaat en een nightguard? Want knarsen en klemmen doe ik inderdaad veel!

Na wat googlen kwam ik op een website van een techniek lab die beugels e.d. maakt en daar zag ik een soort retainer achtig iets met een tonghek. Leek me ook nog interessant omdat ik altijd met mijn tong tegen mijn voortanden duw. Ik heb ook nog zitten denken aan een logopedist om te leren mijn tong in een betere positie te houden. Maar vraag me af of dit op mijn leeftijd (28) nog te veranderen is.

Ik lees hier ook over zachte en harde knarsplaaten. Mijn tandarts had het over een semi-harde omdat mijn tanden nooit helemaal in dezelfde positie staan. Maar hier lees ik over de voorkeur van een harde nightguard.
ma, 06/11/2012 - 08:45 Permalink
dukkie

Ik moest naar de mondhygiëniste omdat ik last van mijn tandvlees had en tandsteen had. Echter dit was met één behandeling (en thuis tanden stoken) over. Dus van een echte paradontitis was geen sprake. De pijn komt mijn inziens van het niet passen van de elementen en van het klemmen/knarsen. De pijn in mijn onderste voortanden komt doordat er een stuk vanaf is geslepen en nu erg gevoelig is geworden. Het doet al zeer als ik gewoon met mijn onderlip tegen mijn tanden 'rust'.

Mijn tanden zijn naar voren gaan staan door het duimen (als kind) en nu doordat ik met mijn tong tegen mijn tanden duw.

Kan deze nightguard door de tandarts worden aangemeten? Deze kosten zijn aanzienlijk lager dan door een gnatoloog aangemeten. Van welk soort materiaal wordt zo'n nightguard gemaakt. En is dit dan ook wat je bedoeld met opbeetplaat (dus waarmee mijn kiezen nog naar elkaar kunnen komen?)
ma, 06/11/2012 - 21:23 Permalink
Newtan

Er is nog een reden waardoor tanden naar voren gaan staan, behalve parodontitis.
En dat is een verstopte neus, waardoor je mond altijd een beetje open blijft staan om te kunnen ademen.
Iedereen duwt namelijk met z'n tong tegen z'n tanden, dat is zeker geen oorzaak.
Maar omdat de onderlip niet tegen de boventanden aan komt, gaan die naar voren.
En door de uitdroging door de mondademhaling worden de beslepen ondertanden ook niet beschermd door speeksel.
Want dat speeksel zorgt er binnen een paar weken voor dat beslepen tanden een nieuwe beschermlaag, zeg maar tandsteen, krijgen op de snijvlakken.

Een andere bijwerking van een mond die te vaak open staat, is veel tandsteen en ontstoken tandvlees.
Als ik dit zo zie, en het zou kloppen (ik ken je verder niet!), dan wordt het eerder tijd om eens bij KNO langs te gaan om te kijken waarom je neus zo verstopt is.

Zo'n nite guard kan door de tandarts worden gemaakt.
Als je zegt: harde buitenlaag, zachte voering, dan weet de tandtechnicus wel wat je bedoelt.
Ze worden ook voor snurkbeugels gebruikt.

Een opbeetplaat voor het front is alleen van harde kunststof.
di, 06/12/2012 - 05:30 Permalink
dukkie

Hoi,

hmm, ik heb eigenlijk nooit mijn mond open en ben ook (bijna) nooit verkouden. Ik denk dat ik juist mijn mond te stijf dicht heb. Ik merk dat nu ik probeer mijn tong tegen mijn gehemelte te houden en nu merk ik pas dat ik enorm veel druk uitoefen met mijn tong.
Ik heb vanmorgen mijn tandarts gebeld voor een afspraak omdat het zo echt niet gaat. Denk eigenlijk dat ik een ortho in consult zou moeten vragen omdat de problemen zijn verergerd na de beugel en sommige pas na de beugel zijn ontstaan. Er zijn zoveel keuzemogelijkheden dat het erg lastig is als leek een goede keuze te maken. Mijn tandarts heeft het bijv. nog nooit gehad over een opbeetplaat waarmee je ook de stand van de tanden nog kan beïnvloeden.
Misschien is een nightguard waarmee ook de tanden in hun stand kunnen worden gehouden een optie, dan kan de spalk er achter uit.
di, 06/12/2012 - 12:38 Permalink