Wortelverkorting

Author:
Mila2244
Posted:
do, 10/06/2022 - 16:37
Onze zoon is vanaf 2020 op advies van de tandarts aan een beugel begonnen. Hij was toen 10 jaar, liep ongeveer 2 jaar 'voor' met wisselen qua leeftijd. Hij zou onvoldoende ruimte hebben. Hij heeft tot nu bij de orthodontist gelopen. Er is een foto gemaakt vooraf. Nu is er opnieuw een foto gemaakt, waarbij ik het idee kreeg dat de orthodontist zelf ook schrok, hij maakt een foto opnieuw met de stand van het hoofd anders. Op de eerste foto zag je namelijk nauwelijks wortels. De tweede foto liet toch wel een flinke verkorting zien van met name de tanden in het vooraangezicht, zowel boven als onder. Hij had normale wortels bij de start. De beugel moest er nu ook zo snel mogelijk uit. Ik vroeg of er dan halverwege het proces ergens niet wordt gecontroleerd middels een foto. Dat was ook gedaan, maar toen was het nog niet zo zoals het nu is. Concluderend was dat de tanden nu prachtig staan, maar dat er flinke wortelverkorting is. Er worden spalken onder en boven aangemeten en een beschermbitje (standaard).

Onze vraag: wij vragen ons af wat jullie mening is. Hoe sterk zijn deze wortels verkort (helaas heb ik de beginfoto niet, maar de wortels waren normaal van lengte) en wat zijn de consequenties hiervan? Ik heb begrepen dat dit bij 1% van de beugeldragende kinderen gebeurt. Is dit zo? En heeft alleen genen invloed op het feit dat dit gebeurt, of zijn er ook andere factoren die dit beinvloeden?

De orthontist gaf aan dat als hij dit geweten had, dat hij het grotendeel recht had gezet, maar de duur sterk verkort had. Nu zijn we gegaan voor precisie aldus zijn woorden. Door deze uitspraak vermoed ik toch ergens dat het behoorlijk is wat de gevolgen zijn van het gebit van onze zoon en ook of hij niet eerder had moeten zien wat hier gaande was.

Is een second opinion hierin van waarde en vooral, wat zijn de gevolgen hiervan voor het gebit van onze zoon?
Attach
Tandarts_Richa…

De waarde v e "second opinion"is in ieder geval de geruststelling. Of in sommige gevallen de bevestiging. Gevolg is dat uw zoon zich strikt zal moeten houden aan de mondhygiëne. Niet roken. Alles eraan doen om te voorkomen dat het bot door tandvlees problemen terugtrekt. Op de foto lijken de wortel punten v d boventanden niet gesloten/afgevormd, Misschien dat dit alsnog gebeurt. In iedere geval regelmatig x-foto om het vervolg te monitoren. In combinatie met vitaliteit testen. Achteraf is het vaak makkelijk praten..... Had dit voorkomen kunnen worden... moesten er tussentijds x-foto's gemaakt worden.... waarom is dit gebeurd....Zijn er te grote krachten gebruikt....te snel verplaatst... Het gebeurt idd regelmatig. Misschien dat vV ,die meer v ortho weet hier meer over kan zeggen. In ieder geval niet mijn sterke punt.
https://orthodontist.nl/pdf/wortelresorptie-in-de-orthodontie.pdf
-Externe cervicale wortelresorptie begint aan het worteloppervlak ten gevolge van clastische activiteit in het cervicale gebied, heeft een progressief karakter en de pulpa raakt bij dit proces pas in een laat stadium betrokken. De etiologie en pathogenese van externe cervicale resorptie zijn niet precies bekend.
-De gemiddelde behandelduur van een orthodontische behandeling is 2 tot 2½ jaar. Tanden en kiezen zijn ongeveer 1 mm per maand te verplaatsen. Vandaar dat de beugelbehandeling lang duurt.
-https://www.ntvt.nl/tijdschrift/editie/artikel/t/wortelresorptie-als-ge…
-Wortelresorptie
Ten gevolge van de behandeling met orthodontische apparatuur kunnen de wortelpunten van de tanden en kiezen vaak wat stomper worden: er verdwijnt dan 1 tot 3 mm van de wortelpunt. Dit noemen we wortelresorptie en komt ook voor bij mensen die geen beugel hebben gehad. Wanneer de wortelresorptie beperkt blijft tot een enkele millimeter is het niet schadelijk. Hoogst zelden komt het voor dat er veel meer van de wortel verdwijnt. Het risico hierop is zeer beperkt. Als er een verhoogde kans wordt ingeschat zal er tijdens de behandeling vaker een rontgenfoto worden gemaakt om de wortels te beoordelen. Erfelijke aanleg of een eventueel trauma in het verleden kunnen hierbij een rol spelen. Bij iedereen wordt er in ieder geval gedurende de behandeling een overzichtsröntgenfoto gemaakt.
-De wortels van de tanden kunnen korter worden tijdens de orthodontische behandeling.

Beperkte wortelresorptie is een algemeen aanvaard neveneffect van de orthodontische behandeling. Het is niet precies geweten wat de oorzaak hiervan is, maar erfelijke aanleg en een trauma in het verleden kunnen hierbij een rol spelen. Het is ook niet te voorspellen welke patiënten wortelresorptie zullen krijgen.

Als een belangrijke hoeveelheid wortelresorptie geconstateerd wordt tijdens de behandeling, kan jouw orthodontist besluiten om tijdelijk een pauze in de behandeling in te lassen, ofwel om de behandeling voortijdig te beëindigen.

Sorry even wat huiswerk gegoogled. Misschien dat na het lezen het u duidelijker wordt.
do, 10/06/2022 - 21:10 Permalink
Mila2244

Hartelijk dank voor de reactie en de informatie. Die is mij duidelijk. Ook in de tekst staat dat tussendoor eigenlijk bepaald kan/moet worden over er sprake is van overmatige resorptie waardoor er een pauze ingelast kan worden. Dat heb ik niet teruggehoord van de orthodontist terwijl wel op de tussentijdse foto te zien was dat er resorptie optrad. Het belangrijkste voor ons is dat zijn gebit gezond blijft, niet wie er schuld heeft. Maar als dit te voorkomen/te beperken was geweest en als ik dan zie wat voor massa aan kinderen deze orthodontist behandeld, dan zou er misschien toch wat meer aandacht voor controle/preventie moeten zijn.

Wat bedoel je met de wortelpunten lijken niet afgevormd? Zou de terugtrekking nog verder kunnen gaan? Of bedoel je hier iets anders mee?
Hartelijk dank nogmaals voor je reactie! Ik hoop dat vV dan ook nog reageert, of is het mogelijk die te contacteren?
vr, 10/07/2022 - 07:40 Permalink
Tandarts_Richa…

ik zie dat de apex. wortelpunt, niet dicht is. Dat zou nog kunnen sluiten, maar niet altijd. vV geeft al heel lang heel goed commentaar op dit forum, maar ik ken hem /haar niet. Alles is anoniem net zoals ik niet kan weten wie u bent.
vr, 10/07/2022 - 08:12 Permalink
Mila2244

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

ah ok. Dan zou er nog hoop kunnen zijn bedoel je? Ik hoop het. Maar gezien zijn wisselleeftijd, die anderhalf tot twee jaar voor ligt op de gangbare jaren, zou dit dan ook niet al gesloten moeten zijn bedenk ik me dan...... die voortanden heeft hij dus al een paar jaar...
vr, 10/07/2022 - 19:17 Permalink