wortels verminderd door beugel?

Author:
riet
Posted:
ma, 09/29/2008 - 19:45
Omdat ik kiespijn had is er een foto gemaakt van mijn gebit. Nu blijkt dat bij mijn voortanden de wortels geen punten meer hebben. Ik ben hier best wel van geschrokken. Volgens de tandarts kan dit komen van een beugel. Die is er bij mij nu 7 jaar uit, maar er is nooit meer een foto gemaakt daarna. Mijn vraag is nu of dit kwaad kan en of ik nog wel kronen kan nemen nu op die tanden als het ooit nodig is.
Newtan

Het kan komen door te grote krachten op een beugel. Andere oorzaken die op meerdere tanden inwerken zijn ernstige ziektes. Verder niets volgens mij.

Zijn er problemen met die tanden dan? Meestal levert het geen problemen op als de rest van het gebit op orde is. En mochten er geen kronen op kunnen, dan zijn composietopbouwen zo nodig een prima alternatief. Maar als er nu niets aan de hand is met de tanden, behoudens een kleine vulling, dan hoef je je geen zorgen te maken.
ma, 09/29/2008 - 19:59 Permalink
BJN

@Newtan
De grootste factor op wortelresorptie is (genetische?) predispositie. Daarna zijn de hoeveelheid verplaatsing, richting van de verplaatsing en de tijdsduur van de verplaatsing (uitgebreide en lange behandeling - meer kans op resorptie). Pas daarna komt pas de grootte van de kracht.

@riet
Over een tijdje (12mnd) weer eens een foto maken om te kijken of het toeneemt, of dat inderdaad geen verandering optreedt. De kans op verdere toename is gelukkig erg klein. Zijn de fotos trouwens gestandariseerd gemaakt? Is het een OrthoPantomogram (OP) of solos met instelapparatuur. Als de foto 'uit de hand' is genomen dan kan er wel eens een suggestie zijn van korte wortels als gevolg van een 'foutive' opnametechniek.

Dus: Als het niet toeneemt dan kunnen de wortels nog vele jaren mee.
zo, 10/05/2008 - 21:24 Permalink
riet

Bedankt voor jullie reacties. Ik dacht dat er niemand had gereageerd. Vorige keer kreeg ik nl een mailtje als er een reactie stond. Nu kijk ik toevallig. Dus sorry dat ik zo laat reageer. Ik ben wel blij te lezen dat het geen kwaad kan. Ik kan trouwens sinds ik een beugel heb gehad geen appel meer afhappen, dus ik weet niet of dat er iets mee te maken kan hebben?
Nou ja ik heb er verder geen last van en als de foto niet gemaakt was had ik het ook niet geweten. dus ik maak me er maar niet meer druk om.
Wat voor foto er precies gemaakt is weet ik niet. Ik moest bij een apparaat staan en die draaide om me heen.
groet, Rita
di, 11/04/2008 - 13:39 Permalink