wortelkanaalbehandeling

Author:
loret
Posted:
wo, 07/02/2008 - 20:31
Mijn zoon van 12jr. heeft sinds een maand een slotjesbeugel. Dat er na het plaatsten van deze beugel spanning op de tanden komt en het pijn doet/beurs aanvoelt, is iets wat erbij hoort. Uit eigen ervaring en informatie van de orthodontist is het de bedoeling dat dit na een (kleine) week afneemt.
Echter na een maand blijven zijn voortanden zeer gevoelig en vandaag bij de halfjaarlijkse controle van de tandarts werd er geconstateerd dat 1 voortand grijs is verkleurd en dat na het maken van een rontgenfoto is besloten dat er met spoed een wortelkanaalbehandeling moet plaatsvinden.
Uitgesloten is, dat hij is gevallen en/of een klap heeft gekregen tegen zijn tanden.
De tandarts gaf aan dat het mogelijk gekomen is door een te grote spanning op de tanden na het plaatsen van de slotjesbeugel.
Welk risico heeft deze tand na de wortekanaalbehandeling op langere termijn? en hoe kun je dit als falen aangeven bij je behandelend orthodontist? en eventueel op langere termijn hierover bij hem op terug komen?
Wellicht is het mogelijk om op deze mail met enige spoed te reageren, omdat wij as. maandag de afspraak hebben en wij vol met vragen zitten en deze graag willen voorleggen aan de tandarts en orthodontist.

Alvast bedankt,

p.s. Het spreekt vanzelf dat wij ook op korte termijn ook een afspraak hebben bij de orthodontist.
Newtan

Het is natuurlijk mogelijk, maar in handen van een orthodontist is het hoogst onwaarschijnlijk dat de zenuw doodgedrukt is door de kracht van de beugel alleen.

Of er echt geen ongelukje gebeurd is weet je vaak niet meer. Dat kan ook een jaar terug al zijn geweest. In eerste instantie lijkt er dan niks mis te zijn en na een paar maanden tot 1½ jaar blijkt ineens de zenuw overleden te zijn. De beugel kan wel de spreekwoordelijke druppel zijn geweest.
De bewijslast ligt nogal moeilijk. Uitsluiten? bij een jongen van 11-12? Dan gaan zijn broeken zeker ook een jaar mee? Zo ja, dan kun je het gaan geloven.

Of het lange termijn gevolgen heeft? Zeker. In ieder geval lijkt het me nuttig om de spanning op de beugel tot nul terug te brengen. En ik heb in het verleden van ervaren orthodontisten de betreffende kinderen terug gekregen met de mededeling dat bij ontstekingen ze geen beugel behandeling konden doen. En of ik wat anders kon verzinnen.
wo, 07/02/2008 - 22:44 Permalink
Eyepho

Ik kan mij voorstellen dat deze tand op termijn verloren is. maar wat zijn dan de verwachtingen tav:
-levensduur
-behandelingen[/color]

Ik lees dat de ortho vaak de spanning van de beugel af haalt. Is deze tand , door de dode zenuw, niet meer met een beugel te corrigeren ?

gr paul[/color]
do, 07/03/2008 - 05:21 Permalink
loret

Beste Frank,

allereerst bedankt voor de reactie.
Wanneer het je eigen kind betreft, zou je eigenlijk wel perfectie willen verwachten, maar ik begrijp dat dat niet kan.
Daarnaast het klinkt logisch dat het plaatsen van de beugel mogelijk de doorslag heeft gegeven, maar niet de oorzaak is geweest.

Welke gevolgen kunnen er dan zijn op lange termijn?
En kan het zijn dat de tand nu nog niet op volledige grote is en nu kleiner blijft?

wederom alvast bedankt voor het reageren
do, 07/03/2008 - 08:34 Permalink
Newtan

Het is met dit soort dingen net als met een jeugdpuistje. Soms krijg je een lidteken, soms een putje in je huid, soms geneest het restloos. In het allerergste geval is de tand na een jaar of vijf verloren. Maar dat komt tegenwoordig niet veel meer voor.

Je kunt in ieder geval ervan uitgaan dat de tand al vrijwel helemaal is afgevormd en ook niet kleiner wordt. Of de wortel kleiner wordt, is nu nog niet te zeggen. Het komt voor.

Je mag ervan uitgaan dat je bij de tandarts alle voorlichting hierover krijgt die je maar nodig hebt. Maar op z'n tijd. Eerst moet de ontsteking worden verholpen. Daarna moet je met een half jaar tot een jaar eens kijken wat er verder gebeurt.
do, 07/03/2008 - 18:11 Permalink
Eyepho

Wat een onzin is dit ! Kan me voorstellen dat een patient wel verwacht dat er een specialist aan het werk is waarop hij/zij kan vertrouwen. Ik krijg op dit forum nu toch wel een ander gevoel over de vakkennis.
Het ligt hier dus schijnbaar toch aan de specialist want deze is niet 100 % perfect...!?

Frank wat is je advies gezien het feit dat de Ortho in deze toch niet juist heeft gehandelt ? een secound opinion na onderzoek ??

Wat zijn doorgaans de ''levensverwachting'' van een voortand met dode zenuw?

Wat kan je aan behandelingen verwachten in de jaren dat de tand het overleefd ?

Als de tand niet is volgroeit wordt het zeker plakken en knippen om het juiste formaat te krijgen ?
do, 07/03/2008 - 18:53 Permalink