wonderverhalen of realiteit?

Author:
anoniem10
Posted:
za, 08/24/2013 - 22:02
Hoi,

Sinds ik zelf een beugel heb voor oa mijn open beet ben ik steeds meer geinteresseerd geraakt in het onderwerp en lees er graag over op internet.

Ik lees soms echt wonderverhalen op het internet over wat er, ook op volwassen leeftijd, allemaal mogelijk is met alleen een beugel.
Zelfs echt grote open beten, afwijkende kaakstanden en kruisbeten lijken gecorrigeerd te kunnen worden zonder operatie, ook op volwassen leeftijd. Zie bijvoorbeeld de volgende link over de wonderen van een damon beugel bij het sluiten van een echt grote open beet: http://www.ian-crutchley-dentist.co.uk/casestudy1.html. En ook vind ik het echt wonderlijk wat alleen een beugel bij deze 37- jarige vrouw heeft bereikt: http://bracesat37.blogspot.nl/search?updated-min=2011-01-01T00:00:00-08….

Ik vroeg me af, zijn dit wonderverhalen of kan dit echt met alleen een beugel??? Ik was er echt van onder de indruk, en dit geeft me ook weer hoop voor mezelf (alhoewel elk geval anders is natuurlijk.....).

Heeft iemand onder jullie, lezers, misschien zelf zo'n wonderverhaal meegemaakt met een beugel? En natuurlijk ben ik ook heel benieuwd naar de mening van u, deskundigen, BJN en Ortholimburg,,,,,,
BJN

wonderverhalen of kan dit echt met alleen een beugel?


Het kan zo uitwerken als op die foto's en in de verhalen, het kan ook anders gaan.. Dus dat weet je niet tevoren. Maar soms lukt het.
Het lukt:
- vaker dan de conventionele orthodontist denkt
- minder vaak dan de tandarts die na een weekendcursus met beugels (vaak damon oid) op patienten zelf gaat oefenen.

Maar dat het door de speciale slotjes/brackets met een klepje komt is onzin. Gewoon kwestie van geluk. En erg afhangelijk van de beginsituatie.

Bijv: Als de beet ergens steunt op een knobbel, en daardoor open staat in de voorkant, dan kun je die knobbel (kies) wegdraaien en sluit de beet (soms) gemakkelijk. Een goede ervaren orthodontist ziet dat vooraf.
zo, 08/25/2013 - 12:15 Permalink
Ortholimburg

Maar dat het door de speciale slotjes/brackets met een klepje komt is onzin.

Helemaal mee eens. De zelfligerende brackets, type Damon, in-ovation, speed ,whatever, worden ons de laatste 10 jaar of zo bij wijze van spreken door de fabrikanten ervan in de strot geramd, en er worden een heleboel kwaliteiten aan toegedicht, claims ,die voor het grootste deel tot op heden niet evidence based zijn. Het zou sneller gaan, minder pijn doen, minder schade aan de wortels veroorzaken, stabielere resultaten opleveren etc,... Damon grows zelfs bone!!! Je zal me absoluut niet zullen zeggen dat Damon niet werkt, maar het werkt m.i. Niet beter dan eender wat,omdat een goed behandelingsresultaat tot nader order niet tot stand komt door de een of andere brackets, maar wel door de competentie van diegene die ermee werkt. En daar zit het gevaar: de fabrikanten van Damon ( e.a) tonen fantastische resultaten zoals hierboven, en vertellen hoe snel en makkelijk het met hun systeem allemaal gaat. De lijken in de kast krijgen we natuurlijk niet te zien, en de tandarts die terugkomt van zijn weekendcursus DAMON denkt:waarom zou ik er 4 jaar van mijn tijd in gaan steken ,om het allemaal goed te leren als het zo ook lukt. En 1 keer lukt het schitterend, en de volgende 10 keer gaat hij gigantisch de mist in, met heel teleurgestelde patiënten als gevolg. Dus ja, de wonderverhalen, de Lucky shots, bestaan, maar de realiteit is dat Damon zeker niet slechter is dan eender welk systeem, maar ook niet beter, en dat een openbeet zoals op de foto's, stabiel sluiten, wel eens lukt, ook Met gewone brackets, maar zeker niet altijd voorspelbaar.
zo, 08/25/2013 - 16:01 Permalink
anoniem10

Ik vind het toch wel interessant. Ik dacht altijd dat de kaakstand op volwassen leeftijd niet meer te beinvloeden is, maar uit deze voorbeelden (weliswaar van succesverhalen, maar toch?) lijkt dit soms toch wel het geval te zijn? Deze open beten hadden zich toch nooit niet kunnen sluiten zonder aanpassing van de kaakstand, of zie ik dat verkeerd?
do, 09/12/2013 - 12:40 Permalink
BJN

Orthodontie IS bijzonder. Alleen worden er zo veel kinderen en volwassenen met een beugel behandeld dat het in NL gewoon is geworden. Ook de prijzen zijn heel gewoon, momenteel de laagste in europa. Waarschijnlijk zelfs de wereld....

Orthodontisten zitten ook op gemakkelijk bereikbare, toegankelijke plaatsen, en dus niet in een imponerend ziekenhuis. En simpele behandelingen worden zelfs vaak door tandartsen gedaan. Daarom lijkt orthodontie gewoon, maar het is heel bijzonder dat wij tandwortels door bot kunnen verplaatsen. en dat dat goed gaat. Zonder veel bijwerkingen kunnen tanden meerdere millimeters door kaakbot verplaatsen. Het kaakbot groeit zelfs helemaal mee. Veel mensen weten ook niet dat het 10 jaar duurt voordat je orthodontist bent. En dat een orthodontist eerst tandarts is, en daarna nog 4 jaar een full-time specialisatie volgt.

Langzamerhand weten zelfs veel tandartsen niet meer volledig wat er met moderne orthodontie allemaal te bereiken is... Om niet te spreken over de overheid en haar verzekeraars..

Op beugel.nl staat meer informatie over beugels en beugelbehandelingen.
vr, 09/13/2013 - 13:13 Permalink
anoniem10

Bedankt voor uw reactie, BJN. Ik ben het met u eens dat orthodontie inderdaad bijzonder is!

Ik sta er zelf ook van verbaasd wat er mogelijk is. Ik heb op internet naar voor en na foto's gekeken en daar zie je soms echt hele spectaculaire veranderingen. Dat zijn dan vast de 'lucky cases', maar dan nog (hoop dat ik zelf ook zo'n 'lucky case' mag zijn....)

O ja, watt u schreef over dat het kaakbot meegroeit, geldt dat alleen voor kinderen/ jongeren of ook nog voor volwassenen?
za, 09/14/2013 - 18:12 Permalink
Ortholimburg

Je moet een onderscheid maken tussen het basale bot en alveolaire bot. Basale bot of de kaak zelf groeit enkel bij jongeren, en dit kunnen we orthodontisch slechts beperkt beïnvloeden ,zelfs bij kinderen.
Het alveolaire bot is het bot waar de tanden instaan en dit hangt samen met de functie van de tanden. Dat kunnen we met orthodontie wel beïnvloeden, ook bij volwassenen. Als dit niet kon zouden we bij volwassenen geen tanden kunnen verplaatsen en dat kunnen we wel, zodus....
za, 09/14/2013 - 19:04 Permalink
anoniem10

Bedankt voor uw reactie, Ortholimburg. Kan het alveolaire bot dus wel meegroeien, ook bij volwassenen? Wat dat is toch nodig om bv open beten te sluiten? Of wat doen elastieken om eenj open beet te sluiten eigenlijk? Zorgen ze dat er nieuw alveolair bot wordt aangemaakt zodat de beet gesloten wordt of trekken ze alleen de bovenkaak omlaag?
zo, 09/15/2013 - 20:29 Permalink