Witte/doorzichtige brackets en verkleurde elastiekjes???

Author:
Monie
Posted:
za, 11/08/2008 - 19:26
Hallo allemaal :smt006

Over 5 weken krijg ik een vaste beugel geplaatst. Voor die tijd moet ik nog wel beslissen of ik metalen of doorzichtige/witte keramische brackets wil hebben :smt017 . Aangezien ik 33 ben en niet zo graag overduidelijk met een mond vol 'ijzer' rond wil lopen :smt106 , leken de doorzichtige brackets mij wel een goede oplossing (voor veraf dan natuurlijk, want van dichtbij zie je uiteraard nog wel het en ander). De orthodontist waar ik onder behandeling ben werkt (nog) wel met elastiekjes om de brackets. Nou krijg ik echter van verschillende kanten te horen dat de witte brackets er van dichtbij 'smerig' uit zouden zien, aangezien met name de elastiekjes er omheen erg snel zouden verkleuren? Andere zeggen weer dat dit reuze meevalt en dat ze toch elke maand vervangen worden. Heeft iemand ervaring met het verkleuren van de elastiekjes? Gebeurt dit erg snel of valt het wel mee? Ik begreep dat het met name kwam van kerrie, ketchup, pastasauzen etc. Of zijn er nog veel meer etenswaren/drank waar ze erg snel van verkleuren? Dat zou ik namelijk heel graag willen horen! Ik vind de keuze erg lastig. Dan misschien liever nog met een mond vol 'fris' ijzer, dan gele randjes..... :oops: Ik hoop dat iemand mij zou kunnen helpen met daadwerkelijke ervaringen... , want die reclamefoto's zien mij er iets te wit en fris uit :smt003. By the way: de slotjes zelf of de lijm waar ze mee vast zitten, verkleuren die ook? (ik zal de beugel 1,5 to 2 jaar moeten dragen).

Ik hoop echt dat iemand mij antwoord zou willen geven. Het is namelijk wel een beslissing voor 2 jaar... :smt017

Alvast bedankt voor de reacties!!!!

Groetjes,

Ramona
Romy32

Hoi Ramona,

Ik heb een witte beugel met witte elastiekjes. Heb 'm nu bijna drie maanden, en nog géén last gehad van verkleuringen hoor. Moet er wel bijzeggen dat ik nog uitsluitend witte producten eet.
:smt081
Maar serieus, het valt allemaal best mee hoor. Dat van die kerrie had ik ook gehoord, en dat heb ik tot nu toe nog niet op, eigenlijk wel bewust. Maar met bijvoorbeeld ketchup, rode pastasaus en spinazie heb ik nog geen last gehad. Koffie en thee geven ook geen problemen.
Hier nog een paar foto's als bewijs:
http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?f=24&t=14387&start=0&st=0&sk=t&sd=a
za, 11/08/2008 - 21:18 Permalink
panda2

Tja witte stiekies verkleuren wel van kerrie. Ik heb 'ijzer' maar ook dan heb je stiekies en ik heb nu al 2 keer gehad dat ik lichtblauw had gekozen en waren ze na kerrie eten groenig geworden :cry: dus dan gebeurt het ook! Ach elke 4 weken krijg ik nieuwe stiekies dus heb er geen last van eerlijk gezegt maar kan me voorstellen dat het bij een witte beugel meer opvalt. Suc6 met de keuze.
zo, 11/09/2008 - 00:52 Permalink
BJN

Als het echt verkleurt kan je afspreken (?) dat je iets vaker nieuwe elastiekjes krijgt. Meestal valt het verkleuren erg mee.
Je moet natuurlijk wel bij de juiste ortho zitten ;-)
Laat je niet te veel beinvloeden door de rest, De nederlander is erg snel met oordelen over dingen die ze eigenlijk toch niet echt goed weten. Bakerpraatjes zijn op allerlei gebied nog orde van de dag. De 'tandwolf' bestaat ook nog steeds :(

En als je echt niet wil dat het opvalt dan neem je toch geen beugel...
Of je doet Invisalign, daar is genoeg over geschreven. Kost wel het dubbele..... Kijk maar eens met de zoekfunctie.
zo, 11/09/2008 - 07:33 Permalink
panda2

De brackets kan ik niet over oordelen maar de lijm verkleurt echt niet! Maar het is echt niet zo dat je je hier druk om moet gaan maken hoor als je een beugel hebt zie je hem toch wel. En als je er niet mee gezien wilt worden moet je hem niet nemen of zoals BJN schrijft voor Invisalign gaan! Als je stiekies te erg zijn verkleurt en je moet nog een tijdje er mee lopen kan je meestal even bellen naar je ortho en langs gaan voor nieuwe. (tenminste bij mijn ortho wel)
zo, 11/09/2008 - 13:59 Permalink
gatso24

Sterker nog. Ik had zelf altijd extra witte elastiekjes. Met een sonde ( haakje van tandarts waarmee hij zo lekker over je tanden en kiezen kan krassen...) verving ik ze altijd zelf. Alleen "kruislings" gehaakte elastiekjes kon ik zelf niet vervangen.

Ik vind het echt een discutabel punt van witte brackets. 3M maakt keramische brackets die echt mooi zijn, alleen dat verkleuren van die elastieken is echt een drama. Wellicht is Damon een mooi alternatief. Weliswaar wel van metaal maar veeeel kleinere slotjes dan een conventionele beugel.

Suc6
za, 12/13/2008 - 21:18 Permalink
Romy32

Sterker nog. Ik had zelf altijd extra witte elastiekjes. Met een sonde ( haakje van tandarts waarmee hij zo lekker over je tanden en kiezen kan krassen...) verving ik ze altijd zelf.

Echt wel stoer, een eigen sonde!
Maar ik heb dus helemáál geen last van verkleurde elastiekjes. Het enige dat ik bewust niet eet nu is kerrie, want dat schijnt echt wel af te geven. Maar verder? Nergens last van. 't Zal ook wel aan het materiaal liggen, ik heb waarschijnlijk gewoon 'goed spul' :smt003
za, 12/13/2008 - 21:24 Permalink
Monie

Het is zover, de separatie-elastieken zitten er nu in :-? . De 29e wordt de vaste apparatuur geplaatst. Helaas blijk ik ook nog een expander te krijgen om de boel wat meer ruimte te geven. Dus waarschijnlijk zit mijn mond over anderhalve week propvol: onder en boven brackets + expander.... pff. Zie er best een beetje tegenop. Ik moet voor mijn werk best veel telefoneren en hoop nog wel een beetje verstaanbaar te zijn. Iemand ervaring met zo'n verhemelteding?

Bij het separeren heb ik al aangegeven dat ik liever de doorzichtige brackets wil hebben, dan de ijzeren. Deze zijn echter niet helemaal doorzichtig... een beetje troebel, zeg maar. Nu sprak ik toevallig iemand die bij dezelfde praktijk zit en die heeft hele mooie glasheldere, saffieren brackets. Ik vind het vreemd dat ze niet tegen mij verteld hebben dat ze deze ook gebruiken. Volgende week, als de bandjes gepast worden voor de expander, ga ik toch eens vragen hoe dat zit en of ik die niet kan 'krijgen'. Het zag er namelijk heel mooi uit! Zij gaf aan dat het verkleuren van haar elastiekjes erg meeviel. Inderdaad, een aantal etenswaren (tomatensoep :D ) waar zij de mist mee inging, maar verder viel het haar erg mee. Fijn om te horen...

Kben benieuwd hoe de komende 2 jaar gaan verlopen. Of het erg vervelend of pijnlijk zal zijn? Kmoet zeggen dat het hebben van die separatie-elastieken al af en toe geen pretje is... Maar ja, wie mooi wil zijn... nietwaar? Enne, tis goed voor de lijn! :smt003
zo, 12/14/2008 - 15:08 Permalink
Roxane

De slotjes zelf kunnen niet verkleuren, maar de elastiekjes wel. Op zich dus geen probleem, want die worden toch vaak vervangen. Ik heb witte slotjes en heb bvb onlangs spaghetti gegeten. Twee van mijn doorzichtige elastiekjes zijn verkleurd, maar de blokjes zeer zeker niet. Ik ben trouwens heel blij met mijn witte beugel, het valt veel minder op. Je ziet alleen de zilveren draad, best nog 'mooi'.
wo, 05/20/2009 - 17:05 Permalink