Wel of niet doen: slotjesbeugel

Author:
Timmerdosie
Posted:
wo, 03/18/2015 - 13:10
Gisteren met mijn dochter naar de orthodontist geweest. M.i. niets mis met het gebit van mijn dochter. Onder staat zo goed als recht, dicht tegen elkaar aan. Boven heeft ze kleine spleetjes, verder staat het recht. De tandarts vind het 'nodig' dat zij een slotjesbeugel krijgt. Helaas is het tegenwoordig zo dat het bijna mode is... Dochter een grote glimlach op d'r gezicht (YESSS! IK MAG EEN BEUGEL!) De orthodontist hamerde ook op 'de norm van tegenwoordig'.... Mij rezen de haren ten berge! Wat is er mis met kleine imperfecties??? Waarom zou ze 1,5 jaar met een beugen in haar mond moeten lopen? Voor de norm van tegenwoordig??? Moet alles en iedereen perfect zijn??? Nee, ik vind van niet. Nu thuis een impasse... Ik ben tegen, manlief en dochter zijn voor. Ook een artikel gelezen (2010) waarin staat dat er te vaak beugels worden voorgeschreven terwijl het niet nodig is... Graag wil ik van jullie weten hoe jullie de keuze hebben gemaakt, wens van het kind voorop? Het gaat mij niet om het geld, we krijgen 80% vergoed tot €2500,-. Tandarts heeft verzekerd dat het bij haar niet zo veel zal gaan kosten.
Holmes

De eerste vraag die bij mij opkomt is waarom je met je dochter naar de orthodontist gaat, terwijl er niets aan de hand zou zijn. Blijkbaar had je zelf ook al wel je twijfels over het gebit van je dochter.

Maar dan de vraag wat te doen? De tijd van tegenwoordig is wel zo dat kinderen graag een gaaf gebit willen. Ook vinden kinderen het niet meer erg om een beugel te dragen. Was het vroeger bijzonder als je en beugel had. Nu is het bijzonder als je geen beugel hebt (gehad). Dat blijkt ook uit de reactie van je dochter.

Bij mijn kinderen was een beugel noodzakelijk, aangezien de tanden niet mooi doorkwamen. De keuze was dan ook makkelijk gemaakt. Maar in het geval van je dochter is het blijkbaar lastiger. Voordat je de keuze maakt zou ik in ieder geval wel met je dochter bespreken dat het misschien wel leuk lijkt zo's beugel. Er zitten ook een heleboel nadelen aan vast. Het is niet altijd even fijn in de mond. Daarnaast mag niet alles gegeten worden. Als zij deze nadelen voor lief wil nemen dan zou ik er gewoon voor gaan.
wo, 03/18/2015 - 14:22 Permalink
FennaJansen

Misschien is er ook sprake van een overbeet of verkeerd dichtbijten? Dan kan het op langere termijn je kiezen kapotmaken.
Verder ja ... lastig, ik heb geen kinderen. Als het vergoed wordt (nu nog) en je dochter wil het graag (al dan niet om de juiste redenen), zou ik het advies van de ortho opvolgen. Als ze ouder is, wordt het niet meer vergoed.
wo, 03/18/2015 - 17:02 Permalink
AnnHeem

Lieve Ouder Van,

Wat had ik graag gewild dat mijn ouders destijds deze vraag hadden gesteld.. Ik kan nog steeds -na 20 jaar- huilend wakker worden van wat er toen voor mij besloten is:

Onder het mom van “nu loopt iedereen ermee, straks loop je voor gek” en “nu is er nog niks aan de hand, maar mogelijk wordt het net zo scheef als bij je vader” is er een beugel geplaatst die op dat moment echt nergens voor nodig was, later altijd nog had gekund en voorgoed mijn glimlach heeft veranderd.

Die was prachtig! En van mij.

En kan nooit meer terugkomen omdat er “om ruimte te maken voor het schuiven” meteen 2 gezonde tanden uit mn mond getrokken zijn.

Geen weg terug.

Door de slotjes heb ik geleerd met mn mond dicht te lachen.. Ik heb tijdens mijn pubertijd jaren hoofdpijn gehad door het aandraaien. En bij de second opinion bleek dat die andere ortho nooit tanden zou hebben getrokken..

Nooit blij geweest met het eindresultaat (wat er prima uitziet, maar in mijn geval zelfs objectief minder mooi dan voorheen).

Door wat ik echt als verminking heb ervaren, vind ik het blijvend een struggle mn tanden te poetsen- Ze zijn niet meer van mij.

Tuurlijk zijn er kinderen waarvoor het fijn is dat het anders kan! Maar er wordt veel te makkelijk gezegd dat ‘t erbij hoort. Doordat in dit vak de slager zn eigen vlees keurt? Laten we om te beginnen daar iets aan veranderen.

Tot slot: op een leeftijd waarop je net gaat ontdekken wie je bent is dit sleutelen aan uiterlijk sowieso een heftige ingreep. Als er geen acute medische noodzaak is, waarom dan niet gewoon later en daarmee een eigen keus laten zijn?
ma, 11/14/2022 - 07:54 Permalink
Tandarts_Richa…

Bedankt voor deze toevoeging. Ik vind ook dat er te vaak een modieuze reden is om iets te doen. Daar waarschuw ik voor, helaas vaak tegen dovenmans oren. Vooral met facings ed. Alles moet WC wit fietsenrek zijn. Zag gisteren iemand met lippen als die v Katrien de vriendin v Dagobert.. Soms is er wel goede reden om ondanks mooi uiterlijk toch iets te doen. Een goede orthodontist geeft op de juiste manier advies. Een eind resultaat is nooit te garanderen. Dan komt idd vaak de psychische acceptatie dat te vaak onderschat wordt. Dan moet dat weer begeleid worden.
ma, 11/14/2022 - 11:41 Permalink