Weet niet of dit hier hoort - Spalk en opties

Author:
Mila2244
Posted:
ma, 02/12/2024 - 18:20
Beste gebitsspecialisten, ik heb sinds 30 jaar ongeveer een spalk. Echter, de eerste (bij andere tandarts) bleef bijna 20 jaar zitten. De laatste tien jaar ben ik bij een andere tandarts. Technisch kundige tandarts, wat heel fijn is.
Mijn vraag gaat over mijn spalk (boven): deze toen nieuw gezette spalk (andere zat veel teveel lijm op vonden zij) is al tig keer geknapt of los gelaten. Mijn hoektanden staan nog altijd iets buiten de kaak en ja, ik vermoed dat ook een hoektand onder mogelijk soms net wel/net niet de spalk raakt. Maar in principe letten ze daar altijd op en gebruik zo'n carbon papier om dat te voorkomen. Maar: i.t.t. degene die dus 20 jaar is blijven zitten, kan ik elk jaar terug naar de tandarts, omdat er weer wat mee gebeurd is. Zelfs weer toen ik ook nog een nachtbitje ben gaan dragen om er extra bescherming in de nacht op te hebben, mocht ik knarsen. Weet je, ik ben het zat om elke keer de kosten te dragen. Ook eenvlaksvullingen zijn al eens berekend, ik lees hier dat dat niet mag. Iedere keer draai ik op voor de kosten. Dat vind ik oprecht niet terecht, omdat ik zeer voorzichtig ben met het gebruik (geen harde dingen etc). Is het terecht dat ik iedere keer opnieuw de kosten moet dragen?

De andere spalk zat dus meer lijm op. Ook heb ik gevraagd om een dikker draadje, of te zorgen voor een meer blijvende manier van aanbrengen. Maar er wordt weinig op gereageerd. Nu is het draadje geknapt. Altijd op dezelfde plek.

Wat nu? Kunnen jullie me?
a. aangeven of het redelijk is dat ik ieder jaar bijna weer de spalk moet laten maken of geheel moet laten vervang omdat hij door is?
b. zijn er andere opties? ik lees over retentiebeugel, mijn vraag is of dit daadwerkelijk even goed het schuiven tegengaat als de spalk. Ik draag nu ook een bitje erover in de nacht, dus elke nacht dragen is geen punt.
c. Zou dit voor mij een betere optie gaan zijn? Ik vraag me af waarom de tandarts eigenlijk dit zelf niet oppert bijvoorbeeld......
d. Wat is de totaalprijs ongeveer voor zo'n retentiebeugel? Kan ik die bij de orthodontist bijvoorbeeld laten maken, waar mijn zoon deze ook heeft gekregen? En wat voor soort raden jullie aan als er ook sprake is van tandenknarsen (voor de zekerheid heb ik liever een iets dikkere)...

Ik ben het zat eigenlijk om steeds maar in discussie te gaan over de spalk. Echt eerlijk komt het op mij niet over. De enige optie, omdat er toch niet op in wordt gegaan, is om naar een andere tandarts over te stappen. Ik vind het jammer dat regelmatig blijkt dat er gewoon geen open en eerlijk gesprek meer kan plaatsvinden maar dat de toon is: bevalt je niet, dan kun je ergens anders heen. Maar dit allemaal ter zijde, ik wijd teveel uit.

Kan iemand me een advies geven hierin op mijn vragen? Alvast bedankt!
Tandarts_Richa…

Bevalt het niet... dat vind ik niet de juiste toon om een vertrouwens relatie op te bouwen. En u heeft gelijk dat er speciale codes zijn voor opnieuw vastzetten. Met orthodontie recht gezette tanden hebben uw leven lang de neiging naar de oorspronkelijke situatie terug te gaan. Maar spanningen op tanden en kiezen door stress en daarmee samengaande spanning geven ook verschuivingen. Natuurlijk helpt een bitje s'nachts, maar overdag zit er ook spanning op. Waarom niet advies v d Orthodontist. Dat is de specialist. Die kan het krachtenspel het best beoordelen. Dat zou ik doen.
ma, 02/12/2024 - 20:53 Permalink