(weer) een beugel?

Author:
koelkast
Posted:
vr, 03/01/2002 - 13:29
Van m'n 11e tot m'n 14e heb ik rondgelopen met diverse beugels. Eerst een plaatje boven een een lipbumper onder, 's nachts in combinatie met een buitenboord-ding. Later heb ik een vaste slotjesbeugel behad, waarbij ik de buitenbeugel 14 uur per etmaal moest dragen. Nadat de vaste beugel was verwijderd, heb ik nog 1,5 jaar een rubberen positioner gehad.
Ik ben inmiddels 20, en m'n tanden staan niet meer zo recht als vlak na de behandeling. Sterker, volgens mij gaan we weer steeds schever staan, en ook over elkaar heen. Dit klink misschien erger dan het is, maar ik vind het toch jammer dat dit gebeurt. Misschien moet ik weer een beugel, en is dit gemakkelijk te corrigeren door nog een jaar een beugel te dragen?
De vorige behandeling heb ik bij de orthodontist gehad, maar m'n huidige tandarts doet zelf ook aan beugels. Moet ik hem gewoon een keer vragen?
Ik vraag me ook af of er meer mensen zijn die 20 zijn en een beugel dragen?

En wordt 75% van de orthodontie vergoed door m'n ziekenfonds. Ik heb echter geen idee op welk bedrag ik moet rekenen. Misschien weet u het, digitale tandarts, of iemand anders hier?
de digitale tandarts

Na een orthodontische behandeling wordt tegenwoordig vaak een spalk achter de voortanden geplakt, om het verschuiven van tanden tegen te gaan. Echter zelfs met een spalk blijken de tanden en kiezen toch nog enigzins naar hun oude positie te kunnen verschuiven (relaps). Het is ook mogelijk dat er een nachtbeugel aan de patient wordt meegegeven.

Het weer rechtzetten van je tanden zal waarschijnlijk wel minder ingrijpend en korter zijn dan de eerste behandeling die je hebt ondergaan. Hoe het precies zal gaan is voor mij onmogelijk te vertellen, maar reken toch zeker minimaal op een jaar en 750 euro.

Misschien is het een oplossing, indien je nog geen spalk hebt, deze te laten maken en achter je tanden te laten plakken. Hierdoor zullen ze niet meer recht komen te staan, maar het verder verschuiven wordt wel tegen gegaan.

Overigens heb ik zelf vanaf mijn 21e tot mijn 23e met een beugel gelopen omdat ik ook niet (meer) tevreden was met de stand van mijn tanden en kiezen.


Met vriendelijke groet.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-03-05 23:41 ]
di, 03/05/2002 - 23:37 Permalink