We zijn begonnen...

Author:
Veenvlek
Posted:
ma, 05/03/2010 - 18:40
Ok, dag 1 nadert zijn einde. Of eigenlijk voelt het als een eeuwigheid. Vorige week heb ik elastieken gekregen, zodat vanochtend de ringen om mijn kiezen geplaatst zouden worden. Helaas bleek vanochtend dat de ruimte nog niet voldoende was en heb ik uiteindelijk dikkere elastieken gekregen. Tegelijk heb ik de brackets wel alvast gekregen. Volgende week worden vervolgens de ringen geplaatst en de draad gespannen.

Nu is de vraag waarom al deze moeite? Wel, ik heb een spleet tussen mijn voortanden. Eigenlijk is een spleet niet het juiste woord: het is een gat. Dit 'gat' heb ik al mijn hele leven. Op mijn 14e ben ik hiervoor al bij de orthodontist geweest, maar deze vertelde dat 'dit wel bij zou trekken met de jaren'. Dit is dus niet het geval. Inmiddels ben ik 26 en is het tijd om letterlijk 'orde op zaken' te stellen. Men begint onder om op deze manier over een aantal maanden genoeg geschoven te hebben om ook boven onder handen te gaan nemen.

Mijn reis ga ik hier bijhouden. Updates, foto's, verhalen, drama's en ga zo maar door. Alles komt aan bod en ik ga geen onderwerp uit de weg.

Hieronder zien jullie mijn vertrekpunt. De bedoeling is dat ik 2,5-3 jaar met een beugel zal moeten lopen. Ik heb geen idee waar dit gaat eindigen, maar dan heb ik het in ieder geval geprobeerd....
Attach
Veenvlek

Tsja, ik ben ook wel benieuwd hoe alles zal verlopen... Ga het zeker bijhouden.
Ik ben trouwens wel benieuwd of iemand een dergelijke 'gat' wel eens onder handen heeft genomen of er wellicht zelf mee rond heeft gelopen en wat de resultaten na een behandeling waren...
ma, 05/03/2010 - 20:03 Permalink
Veenvlek

Zo, een week verder. Vorige week konden de ringen nog niet geplaats worden, omdat er nog niet genoeg ruimte was tussen mijn kiezen. Ik moet echt zeggen dat ik nog geen centje pijn heb gehad. Natuurlijk waren mijn tanden gevoelig met de dikke elastieken en was het eten een klein drama omdat ik mijn kiezen niet op elkaar kreeg, maar verder valt het me 100% mee.

Na een week met nieuwe, dikkere, elastieken te hebben gelopen hebben we vanochtend weer een poging gewaagd. Gelukkig bleek er nu meer ruimte te zijn ontstaan en mijn nieuwe hekwerk zit als gegoten.

Ook is de draad gespannen (zie foto) en dus is het nu echt begonnen. Over 5 weken voor controle en, afhankelijk van de resultaten, kan medio juli/augustus de bovenkant onder handen worden genomen. Tot die tijd wekelijks een fotootje maken om te zien wat de vorderingen zijn.

Keep you posted!
Attach
di, 05/11/2010 - 11:39 Permalink
Veenvlek

Zo. Inmiddels een maand of 5 verder en ik moet zeggen dat ik aardig ben gewend aan mijn beugel. Achteraf heb ik natuurlijk spijt dat ik het niet veel eerder heb gedaan, maar het is niet anders.

Ik moet zeggen dat de reacties uitsluitend positief zijn en dit mij alleen maar sterkt in mijn keuze.

Zoals ik eerder heb geschreven moest eerst mijn onderkant aangepakt worden en daar heb ik nu ongeveer 20 weken een blokjesbeugel. Over het resultaat ben ik tevreden, want de spleten in mijn ondergebit zijn vrijwel verdwenen. Omdat de spleet tussen mijn voortanden altijd alle aandacht opeiste, heb ik mij nooit gerealiseerd dat ik de spleetjes tussen mijn ondertanden er ook best mochten zijn.

Over de pijn mag ik niet klagen. Het maandelijks aandraaien vind ik vervelend, maar verder is het allemaal dragelijk. Eigenlijk eet ik ook alles, maar ik ben bang dat dit, wanneer ik ook boven een beugel heb, wel anders zal zijn.

Ook mijn orthodontist is tevreden over stand van mijn ondergebit en dus krijg ik over 2 weken (eindelijk) mijn beugel boven. Hier ben ik blij om, want hier is het mij uiteindelijk om te doen.

Keep you posted!

Grtz,
Erik
Attach
di, 10/19/2010 - 22:36 Permalink
Veenvlek

Thanks Romy. Ik blijf het apart vinden dat ik hier zo lang tegenop heb gezien. De pijn is minimaal, de reacties enkel positief en ik kan niet wachten op het eindresultaat. Dit gaat nog een flinke tijd duren, maar in ieder geval heb ik, sinds een week, ook mijn beugel boven.

Sowieso ben ik blij met de stand van mijn ondergebit. In een half jaar zijn alle spleten verdwenen, wat mij vertrouwen geeft voor de toekomst.

Zelf heb ik nog altijd vraagtekens over het feit of een spleet van 9mm gedicht kan worden met een beugel. De orthodontist beweert bij hoog en bij laag dit dit gaat lukken, maar al zou hij maar tot de helft komen, dan zou het voor mij al een wereld van verschil betekenen.

Vol goede moed dus door!
Attach
do, 11/18/2010 - 20:50 Permalink
Romy32

Zelf heb ik nog altijd vraagtekens over het feit of een spleet van 9mm gedicht kan worden met een beugel. De orthodontist beweert bij hoog en bij laag dit dit gaat lukken

..... en hij heeft er misschien best verstand van :wink:
Er worden ook kiezen getrokken voor beugels. Die gaten gaan ook dicht.

Wat is onder mooi geworden zeg!
do, 11/18/2010 - 21:20 Permalink
Veenvlek

..... en hij heeft er misschien best verstand van :wink:
Er worden ook kiezen getrokken voor beugels. Die gaten gaan ook dicht.


Haha, je hebt gelijk. Zonder twijfel, dus ik vertrouw er ook maar op. Met de onderkant ben ik inderdaad erg blij, zeker gelet op het feit dat ik nu 6 (nog maar) 6 maanden bezig ben.

Vast nog wel een jaar of 2 te gaan, maar zie het met vertrouwen tegemoet!
za, 11/20/2010 - 21:07 Permalink
Morgandy

Hey Erik,

Zelf ben ik ook een topic gestart ivm spleten tussen mijn tanden, en ik werd door iemand naar jouw topic verwezen;) Wat jij aan de bovenkant hebt, qua grootte van de spleet, heb ik aan de onderkant. Boven heb ik ook een spleet maar die is wat kleiner (hoewel nog steeds aanzienlijk). Vind het interessant om te volgen. Zelf ben ik er nog niks tegen aan het doen, al heb ik wel het plan om nu eindelijk eens duidelijke info in te gaan winnen bij mijn tandarts,want onder wordt de spleet steeds groter.
Ik hoop voor je dat het aan de bovenkant echt een stuk beter gaat worden :D
Succes!

groetjes. Morgandy
zo, 12/12/2010 - 20:33 Permalink
Veenvlek

Hey Morgandy,

Bedankt voor je reactie. Ik zal binnenkort weer nieuwe foto's plaatsen. Toen ik begon had ik (boven) een spleet van 9mm. Na 2 maanden is daar nog 7 mm van over. Natuurlijk zien mensen dit nog niet, maar voor mij is het een bevestiging van de juiste keuze. Achteraf had ik dit veel eerder moeten doen, maar ondanks die wetenschap, ben ik blij dat ik het alsnog heb gedaan.

Het feit dat de spleet met de jaren groter wordt heeft voor mij ook de doorslag gegeven. Eigenlijk dacht ik altijd dat een dergelijke spleet niet te 'beugelen' was, maar dat blijkt dus gewoon te kunnen. Daar komt bij dat ik het helemaal niet erg zou vinden om een klein spleetje over te houden, zolang dit gat maar verdwijnt.

Succes met je keuze en overwegingen, ik blijf graag op de hoogte!

Groet,
Erik
di, 12/21/2010 - 14:51 Permalink
Morgandy

Hoi Erik,

Eigenlijk vind ik het al een hele grote verbetering hoor, dat de spleet boven van 9 naar 7 mm is gegaan! Als dat al in twee maanden bereikt is, ben ik benieuwd hoe het er straks uitziet!

Foto's zijn best welkom;) (hint 8) )

Ik heb zelf best wel een beetje vrees voor de tandarts, dus sowieso is het voor mij moeilijk om een afspraak te maken. Maar ik erger me met de dag meer aan mijn gebit (ik durf bv nooit voluit te lachen, zelfs niet bij mensen die ik ken, altijd is er dat besef dat ze mijn tanden zullen zien), dus ik moet er nu maar eens aan geloven.
Het is natuurlijk wel een groot financieel plaatje (wordt er bij jou nog een deel vergoed?), dus dat is ook wel een punt, maar iets dat zo mijn leven bepaalt heeft toch wel wat aandacht verdiend denk ik zo.

Ben benieuwd hoe het met jou verder gaat.

Mijn plan is om morgen een afspraak met de tandarts te maken (als beginnetje;))

groetjes, Morgandy
zo, 01/16/2011 - 21:55 Permalink
Veenvlek

Dagdagdag,

Beetje bij beetje wordt het wel wat. Het is een lange weg, maar ik ben inmiddels alweer zon 9 maanden bezig. Dat wil zeggen dat ik op ongeveer 1/3 zit. Als het ik zo schrijf heb ik nog wel een lange weg te gaan, maar ik kijk er (stomweg) naar uit. Ik ben al blij met het behaalde resultaat tot nu toe en het wordt alleen nog maar beter. Wel ben ik erg blij dat ik (boven) de doorzichtige brackets heb genomen.

Verder gaat het eigenlijk erg goed allemaal. Ik heb weinig pijn, al merk ik dat de bovenkant een stuk gevoeliger is dan de onderkant. Navraag leert dat dit ook te maken heeft met feit dat bij het bovengebit meer 'holtes' zitten, wat e.e.a. gevoeliger kan maken. Het aandraaien blijft vervelend, maar niet meer dan dat eigenlijk.

Financieel is het een duur grapje. Ik betaal 60,- euro p/m extra aan mijn verzekering en hiervoor kan ik 80% van alle orthodontiekosten vergoeden. Per saldo betaal ik per maand dan nog ongeveer 5 euro aan de maandelijkse controles. Toen ik de berekening heb gemaakt kwam ik erachter dat ik met verzekering ongeveer 200,- goedkoper uit was (obv 2,5 jaar).

Voor de tandarts was ik trouwens ook altijd bang. Ik ging wel altijd trouw, maar wel met lood in mijn schoenen. Nu ik bij de ortho ben heb ik nergens meer last van. Sowieso moet ik 1x per maand, waardoor je snel van je angst af bent. Hiernaast boort een ortho niet oid. Bij mij heeft het ervoor gezorgd dat ik tegenwoordig ook fluitend naar de tandarts ga. Verstand op 0, gevoel op -10 en gewoon doen!

Dus we gaan gewoon verder, nog 1,5 jaar te gaan...
Attach
do, 01/20/2011 - 11:19 Permalink
Veenvlek

Zo, ik ben inmiddels weer een aantal weken verder sinds mijn laatste update. Eigenlijk gaat alles wel zijn gangetje. Vanzelfsprekend draag ik mijn beugeltje nog met verve, zonder veel pijn te hebben.

Wel merk ik dat mijn bovengebit pijnlijker is dan mijn ondergebit. Er moet dan ook een groter gat gedicht worden, maar met name het aandraaien voelt soms alsof iemand mijn tanden zonder verdoving probeert te trekken. Gelukkig is de pijn altijd na een dag of 2 weer weg en weet ik nog steeds waar ik het voor doe.

Het gaat inmiddels wel wat langzamer dan in het begin, maar ik zie sowieso dat mijn voortanden rechter staan.

Dus vol goede moed vooruit....
Attach
di, 03/29/2011 - 12:24 Permalink
Veenvlek

Zo. Het is alweer bijna juni en ik ben inmiddels een jaar bezig met mijn beugel. De verwachting was in eerste instantie dat ik ongeveer 2,5 jaar onderweg zou zijn, maar het lijkt nog toch wat sneller te gaan. Bijgevoegd een fotootje van de huidige stand van zaken.

Sowieso ben ik al blij met dit resultaat. Mijn ondertanden staan netjes recht en boven is het 'gat' inmiddels gereduceerd tot een 'spleet'. Ik ga dus maar gewoon door en beetje bij beetje zal ook deze spleet verwijnen. (hoop ik :D )
Attach
vr, 05/27/2011 - 14:58 Permalink
Veenvlek

Zo. Vorige week weer bij de Ortho geweest. Nieuwe elastiekjes, even aandraaien en weg maar weer. Het begint inmiddels aardig routine te worden. Mijn voortanden blijven gevoelig, maar hier wordt dan ook een grote druk op uitgeoefend.

Het goede nieuws is dat alles wat sneller gaat dan verwacht. De oorspronkelijke spleet was ongeveer 1cm. Na een dik jaar is daar nog zo'n 3 millimeter van over. Dit houdt in dat mijn behandeling geen 2,5 hoeft te duren. De Orthodontist verwacht dat ik binnen een jaar klaar moet kunnen zijn.

Zou erg fijn zijn, want ondanks het feit dat het hebben van een beugel mij 100% is meegevallen, ben ik toch blij wanneer ik weer eens flink in een appel kan bijten. Los van het feit dat het financieel gewoon een duur grapje is.

Verder blijf ik iedereen aanraden om niet te twijfelen, maar de stap te zetten. Het is het waard, zonder twijfel!
Attach
di, 06/28/2011 - 13:52 Permalink
Veenvlek

Whooop, zijn we weer! Dankdankdank voor al jullie fijne woorden. Inmiddels alweer een paar maanden verder en we houden nog altijd stand. Millimeter voor millimeter wordt het gat gedicht.

Ik heb mijn bovenbeugel inmiddels bijna een jaar en en onder sinds 1,5 jaar. De orthodontist verwacht dat ik met ongeveer 6 maanden een heel eind moet zijn, dus daar gaan we dan ook maar voor.
Ik moet zeggen dat ik er nu ook wel een beetje klaar mee ben. Na 18 maanden beugelen is de lol er wel een beetje vanaf.

Al met al is het me 100% is meegevallen. Ik heb praktisch geen pijn gehad, nooit een loszittend slotje gehad en ik eet alles wat ik normaal ook at. (behalve appels). De reacties zijn louter positief en ik ben blij dat ik niet meer met mijn mond dicht hoef te lachen.

Ik heb dat echt moeten afleren, maar soms betrap ik mijzelf erop dat ik voluit schater en dat heb ik eigenlijk nooit gedaan. Grappig om te ervaren.
Ik zal blij zijn wanneer ik weer normaal mijn tanden kan voelen. Weer zonder na te denken in een appel kan bijten en maandelijks een zak geld bespaar.

Tot die tijd gaan we maar gewoon door... en door... en door.

Grtz!
E.
Attach
do, 10/13/2011 - 11:52 Permalink
Veenvlek

Zo. Weer een paar maanden verder. De laatste loodjes zijn het zwaarst en voelt het nu ook echt. In het begin ging het (uiteraard) het snelst. Het laatste stukje vraagt geduld, maar uiteindelijk mag het resultaat er zijn.

Ik ben nu in totaal zo'n 20 maanden bezig sinds mei 2010. De orthodontist verwacht voor de zomer de laatste 2 millimeter te hebben gedicht en daar hoop ik dan ook maar op.

Ik moet zeggen dat ik al blij ben met het resultaat tot nu toe. Ik had nooit durven hopen dat mijn 'gat' gedicht zou worden en had al bijna geaccepteerd dat ik hier mijn hele leven mee zou moeten rondlopen. Het is het waard, absoluut. Dus mocht je ooit twijfelen over het nemen van een beugel, doe het!
Attach
di, 01/17/2012 - 11:49 Permalink
Veenvlek

Bedankt allemaal! Ik ben ook wel heel blij met het resultaat tot dusver. Kan we (voor mijn gevoel) alweer een stuk beter vertonen. Liever en beugel en een klein spleetje, dan geen beugel en een gat :))

Wordt mooi hoor http://www.tandarts.nl/phpBB/images/smilies/023.gif
Weet je ook al wat voor retentie je krijgt?


Nee. Tenminste, ik krijg sowieso een spalkje en (volgens mij) ook nog een nachtbeugel. Maar van dat laatste ben ik niet zeker. Ik moet zeggen dat wel mijn grootste angst, dat het weer verslechterd zodra de beugel eruit is.... :-?
wo, 01/18/2012 - 11:32 Permalink
door1212

Zo. Weer een paar maanden verder. De laatste loodjes zijn het zwaarst en voelt het nu ook echt. In het begin ging het (uiteraard) het snelst. Het laatste stukje vraagt geduld, maar uiteindelijk mag het resultaat er zijn.

Ik ben nu in totaal zo'n 20 maanden bezig sinds mei 2010. De orthodontist verwacht voor de zomer de laatste 2 millimeter te hebben gedicht en daar hoop ik dan ook maar op.

Ik moet zeggen dat ik al blij ben met het resultaat tot nu toe. Ik had nooit durven hopen dat mijn 'gat' gedicht zou worden en had al bijna geaccepteerd dat ik hier mijn hele leven mee zou moeten rondlopen. Het is het waard, absoluut. Dus mocht je ooit twijfelen over het nemen van een beugel, doe het!

Wat gaat dat snel bij jou! Wordt zeker weten mooi. Nog even volhouden!
zo, 01/29/2012 - 16:43 Permalink
toothje

Zo wat mooi wordt het zeg!
Ik zou voor een nachtbeugel gaan als je mag kiezen.
Ik had eerst spalkjes en bij mij is een heleboel weer verschoven naar hoe het voor de beugel was.
Ik heb toen steeds aan mijn ortho om een nachtbeugel gevraagd maar zij weigerde die te geven.
Uiteindelijk heb ik, veel te laat, de nachtbeugels via mijn tandarts gekregen.
ma, 01/30/2012 - 09:30 Permalink
Morgandy

Hoi hoi,

En, hoe staat het er nu voor?

Inmiddels heb ik ook een beugel (sinds drie dagen), dus ik ben ook van start gegaan in mijn quest tegen het fietsenrek;)
Ik ga er nog een topic over openen, met foto's uiteraard.
Ik hoop dat het bij mij net zo mooi wordt als bij jou; dan ben ik heel blij 8)

groetjes, Morgandy
vr, 03/16/2012 - 07:34 Permalink
Veenvlek

Hey!

Het gaat goed. De afgelopen 2 maanden was/is er voor mijn gevoel niet veel veranderd. De laatste 1-1.5 gingen niet verder dicht. De orthodontist heeft nu een klein stukje van mijn ondertanden geveild, om ruimte te maken voor mijn bovengebit. Deze sloot namelijk niet verder omdat ze tegen mijn ondertanden kwamen.

Volgens de orthodontist zit er nog ruimte en moet de spleet dus nog verder dicht kunnen. Hij wil proberen hem helemaal te dichten, maar mocht dit niet lukken dat kan de laatste mm met composiet worden opgevuld.

Even bekijken wat er de komen 8-12 weken gebeurt om te zien of de sleep in zijn geheel sluit. Doel is nog steeds om rond de zomer klaar te zijn....

Jij ook heel veel succes. Heb je een grote spleet tussen je voortanden?
zo, 03/18/2012 - 15:12 Permalink
Veenvlek

Ola!

Inmiddels ben ik zo'n 26 maanden bezig en het einde is eindelijk in zicht. Ik ben vanochtend bij de tandarts geweest die nog e.e.a. heeft opgelapt met porselein en een stuk van mijn tandvlees verwijderd, waardoor het gebit optisch beter gaat ogen. Vandaar ook het bloed op de meest recente foto.

Over 10 dagen wordt de hele beugen verwijderd. Heb nu een passief draad aan de bovenkant om het geheel recht te houden. Na het plaatsen van de retainer krijg ik een nachtbeugel en gaat de tandarts nog een 'finishing touch' geven. (Porselein waar nodig en bleken).

Als het goed is ben ik dan klaar. Het eindresultaat zal ik jullie niet onthouden!
Attach
vr, 06/22/2012 - 13:46 Permalink
Veenvlek

@Jaap, Maltose

Bedankt! Had zelf ook nooit durven hopen dat het zo mooi zou worden en het is de 26 maanden enorm waard geweest!

Onherkenbaar gewoon!
Hoe vind je 't zelf?


Heel verschil he?! Ik ben er zelf enorm blij mee. Ik moet er wel enorm aan wennen, dat wel. Maar nu word ik wel een beetje kritisch merk ik :) Mijn vrouw wees mij erop dat de 2 voortanden wel erg recht zijn en daar heeft ze wel een beetje gelijk in. Wanneer ik terug ga naar de tandarts ga ik dus nog wel vragen hier een iets 'natuurlijker' vorm in te slijpen. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat goed komt.

Ik ben (tot nu toe) heel erg tevreden met het resultaat. Nu maar hopen dat het zo blijft, maar daar ga ik wel vanuit aangezien ik een draad krijg en daarnaast een nachtbeugel :)
za, 06/23/2012 - 08:14 Permalink
Maltose

@Jaap, Maltose

Bedankt! Had zelf ook nooit durven hopen dat het zo mooi zou worden en het is de 26 maanden enorm waard geweest!

Onherkenbaar gewoon!
Hoe vind je 't zelf?


Heel verschil he?! Ik ben er zelf enorm blij mee. Ik moet er wel enorm aan wennen, dat wel. Maar nu word ik wel een beetje kritisch merk ik :) Mijn vrouw wees mij erop dat de 2 voortanden wel erg recht zijn en daar heeft ze wel een beetje gelijk in. Wanneer ik terug ga naar de tandarts ga ik dus nog wel vragen hier een iets 'natuurlijker' vorm in te slijpen. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat goed komt.

Ik ben (tot nu toe) heel erg tevreden met het resultaat. Nu maar hopen dat het zo blijft, maar daar ga ik wel vanuit aangezien ik een draad krijg en daarnaast een nachtbeugel :)
Ik vindt het juist mooi dat ze zo recht zijn eigenlijk? Mijn mening hoor :)
za, 06/23/2012 - 12:28 Permalink
Veenvlek

Hey!

Bedankt allemaal. Ik ben er ook erg blij mee. Het heeft 26 maanden geduurd, maar de beugel is er eindelijk uit en ik ben onwijs blij met het resultaat.

De tandarts gaat nog een paart kleine aanpassingen doen en het geheel nog even bleken en dan is het echt helemaal klaar. Het verwijderen van de beugel vond ik nog wel even vervelend, maar de wetenschap dat het de laatste keer was maakte alles dragelijk :)

Ik heb inmiddels boven en onder een retentiedraad en krijg a.s. woensdag mijn nachtbeugel.
Attach
ma, 07/09/2012 - 10:32 Permalink
saskiavr

Gefeliciteerd :), het is erg mooi geworden. Is het wennen nou zo een spalkje? Of voel je het bijna niet?


Vroeg ik me ook inmiddels al een beetje af, gezien ik ook over niet al te lange tijd ook klaar ben met beugelen.
di, 07/10/2012 - 18:16 Permalink