Wat is er nog mogelijk ?

Author:
Drum
Posted:
vr, 02/03/2006 - 21:33
Mijn ene centrale snijtand komt deels over mijn andere centrale snijtand. Vanboven is er geen overlapping maar vanonder is het zo'n 3 mm. Er is nu wel geen plaats om die tand zomaar 3 mm te verschuiven. Volgens de tandarts zijn er niet direct mogelijkheden zonder volwaardige beugel, maar mss is er toch iets mogelijk. :)

Zou het eventueel niet mogelijk zijn de tand direct naast de centrale snijtand een goeie mm af te vijlen en ook de centrale snijtand zelf een goeie mm te vijlen en de ene dan naar de andere te duwen ? Zijn er zaken mogelijk zonder echt zichtbaar met een beugel rond te lopen ? (nachtbeugel, blokjes op achterkant tanden, ...)
Geke

Ik weet niet hoe oud je bent en of je al uitgegroeid bent. Een nachtbeugel of een soort plaatje die je tanden kan verplaatsen of eigenlijk in de goede richting begeleiden met de groei is eigenlijk alleen effectief als je in de groei bent zoals in de puberteit. Het afvijlen van je tanden zou ik nou niet echt adviseren, vaak is het resultaat niet echt mooi en als je toch met een beugel ze verplaatst en goed zet is dat helemaal nergens voor nodig. Verder kun je het beste een verwijzing via je tandarts voor de orthodontist vragen, bij volwassenen is dit eigenlijk alleen mogelijk met een vaste beugel. Soms is het mogelijk deze blokjes achter je tanden te plaatsen. Maar dat ligt er heel erg aan hoe je dichtbijt en dat kan ook de orthodontist het beste beoordelen. Mocht dit niet mogelijk zijn, bestaan er ook nog porceleinen slotjes, die zijn tandkleurig en daardoor ook minder opvallend.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijker is. Mocht je nog vragen hebben kun je het altijd laten weten.

:smt006 Geke
zo, 02/05/2006 - 18:08 Permalink
Drum

Dag Geke,

Mijn oorspronkelijke bedoeling was om eens naar de orthodontist te gaan, maar toen ik bij de tandarts was maakte die duidelijk dat er blijkbaar niets anders mogelijk is dan een vaste beugel. :(

Ik ben trouwens 23 en een vaste beugel zie ik niet zo direct zitten. Afvijlen zal mss ook niet perfect zijn maar ik denk toch dat het al een stuk beter zou zijn zoals het nu is. M'n idee is ergens dat er dan mss geen echte beugel zou nodig zijn, gezien er dan eigenlijk maar 1 tand moet verplaatst worden, maar ik weet dus niet of dat ook effectief kan ?

Kan je eventueel ook nog wat meer vertellen over die beugel achteraan op de tanden ?

Ben dus eigenlijk nu wat aan het inschatten of het toch nog de moeite zou zijn om langs te gaan bij de ortho of als ik het gewoon beter vergeet.
zo, 02/05/2006 - 19:00 Permalink
Geke

Meestal is er, ook al is het maar voor 1 tand, bij volwassenen wel vaste apparatuur nodig. Het nadeel van afvijlen is dat je het beschermende glazuur van de tand eraf haalt, waardoor je tand veel kwetsbaarder is voor gaatjes of erosie (door bijv cola, sinaasappelsap). Verder kan je tand gevoeliger worden, maar dat hangt er natuurlijk van af hoeveel er af gevijld wordt. Dit is een plaatje van een beugel achter je tanden:
http://medweb.uni-muenster.de/institute/zmk/einrichtungen/kfo/dienstleistungen/pat_info/allgemein/lingual/bilder/085.jpg
De orthodontist kan zoals ik al zei bepalen of dat bij jou mogelijk is, hij of zij weet hoe groot ze precies zijn en of jij er op dicht zou bijten of niet. Of dit mogelijk is, kan de orthodontist dus bekijken.
Verder zijn er ook porseleinen brackets:
http://www.artofcosmeticdentistry.com/images/orthodontics.jpg
Deze brackets zijn door de tandkleur ook minder zichtbaar. Verder is er nog een ander systeem, Invisalign (kun je misschien op internet opzoeken), maar ik vraag me hierbij af of dit echt wetenschappelijk bewezen is dat het echt werkt en dan bedoel ik niet alleen door de fabrikanten ervan. Ik weet ook niet of orthodontisten hier er ook mee werken. Je kunt sowieso eerst voor een gesprek naar de orthodontist gaan, daar wordt je wijzer van en kun je dan alsnog je beslissing maken, een orthodontist begint niet meteen met behandelen, maar kan ook eerst een plan maken en de mogelijkheden bij jou beoordelen.

Ik hoop dat het zo iets duidelijker is.

:smt006 Geke
zo, 02/05/2006 - 20:10 Permalink
Drum

Hoi Geke,

Alvast bedankt voor de antwoorden !

Het lijkt er stilaan op dat orthodontie niet zo gemakkelijk m'n probleem kan oplossen. Heb die andere oplossingen ook wat bekeken maar blijkbaar is het allemaal nogal experimenteel en/of kostelijk.

Heb het nog eens allemaal goed zitten bekijken en ik heb de indruk dat als die tand serieus herwerkt zou worden er nog een redelijk resultaat mogelijk is. Ik denk dan aan het opofferen van ongeveer 1/3 van de tand en dan met vulling of wat het ook is te herconstrueren. Is zoiets enigsinds mogelijk en vooral bij wie moet ik daarvoor zijn om dat te laten beoordelen en eventueel te laten uitvoeren, de ortho of de tandarts ?
di, 02/07/2006 - 12:26 Permalink
Geke

Voor vullingen of het reconstrueren van tanden moet je gewoon bij de tandarts zijn, de orthodontist is eigenlijk alleen voor het echt verplaatsen van tanden of kiezen. Door het beslijpen van de tand en het maken van een vulling valt veel resultaat te behalen, verder kan soms door een kroon of een facing ook een mooi resultaat behaald worden. Ik weet niet of je tand nog helemaal gaaf is, of dat er al een grote vulling in zit. Het is namelijk zonde om een gave tand te beslijpen voor een kroon, omdat er dan veel gezond weefsel verloren gaat. Wat voor jou de beste oplossing is kun je het beste met je tandarts bespreken.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is.

:smt006 Geke
di, 02/07/2006 - 18:27 Permalink