Waar kan ik terecht voor een second opinion

Author:
DaantjuhW
Posted:
do, 05/10/2007 - 18:15
Mijn zoon heeft eerst 8 maanden 's nachts een beugel gedragen. Vorig jaar januari heeft hij een slotjesbeugel gekregen en deze zou er in juli uitgaan, nu kregen we dinsdag te horen dat dit nog niet het geval zou zijn. Ik krijg een beetje het idee dat ik een soort melkkoe geworden ben bij de ortho, de tijd tussen de afspraken wordt steeds korter en nu moet de beugel er ook nog langer in blijven zitten. Waar kan ik terecht voor een second opinion. Wij zijn woonachtig in de Hoekse Waard.
Irfan

Beste Daan,

Ik begrijp dat het vervelend is wanneer iets langer duurt en duurder uitvalt dan afgesproken. Toch is de orthodontie een zeer lastig vak, en kan het zijn dat de beugel er iets langer in moet blijven zitten, voordat de tanden en kiezen naar de mening van de orthodontist correct staan. Immers zou het heel jammer zijn nadat je zoon 15 maanden met beugel heeft gelopen en de tanden nog niet optimaal staan.
Het is daarom verstandiger om eerst een gesprek aan te gaan met de orthodontist waarbij je jouw ongenoegen kan uiten. Dan kan de orthodontist ook zijn beweegredenen duidelijk maken. Ik hoop dat jullie er op die manier uit kunnen komen.

Succes en groet Irfan
do, 05/10/2007 - 18:28 Permalink
DaantjuhW

Dank je wel voor je reactie. Het vervelende is dat onze ortho van duitse afkomst is en niet verder komt als een paar gemompelde woorden nederlands. Als ik het aan de dames die er werken voorleg dan krijg ik als antwoord dat de beugel er zeker 2 jaar in moet zitten voordat er uberhaupt aan uithalen gedacht wordt. Schiet ik ook niet veel mee op.
do, 05/10/2007 - 19:09 Permalink
BJN

Voor een beoordeling en een menig kun je terecht bij elke orthodontist in de buurt. Dat hoeft niet direct een 'officiele tweede mening' te worden. Want dan moeten alle behandelingsgegevens worden opgevraagd en iedereen gehoord worden. Dat kost onnodig veel tijd en geld.

Wat jij wil vragen is of de behandeling goed 'loopt' en wat de verwachting is over de voortgang en het einde van de beugel. Zonder alle gegevens kan elke orthodontist dat globaal beoordelen.

Hoewel het ministerie VWS daar anders over denkt (die stimuleert binnenhalen van buitenlandse (tand-)artsen), is het ook hier weer duidelijk dat communiceren over een behandeling moeilijk is. Zeker als dat in een andere taal moet. Juits tijdens een beugelbehandeling is communicatie uiterst belangrijk. Dat wist je natuurlijk niet van tevoren. Anders had je misschien gekozen voor een goed nederlands sprekende tandarts/orthodontist?
wo, 06/13/2007 - 10:05 Permalink
jess73

Hoi,
Kom je toevallig uit amersfoort ? Ik heb ook een Duitse ortho, hij is 4 jaar in nederland en ik moet zeggen hij is vooruit gegaan, maar echt iets heel duidelijk uitleggen gaat nog niet . :-?
di, 07/03/2007 - 21:40 Permalink