vrijleggen hoektanden in verhemelte

Author:
bloem75
Posted:
do, 04/16/2009 - 16:06
Ik ben 33 jaar en heb in mijn bovenkaak nog een melkhoektand zitten. De "nieuwe" hoektand is helemaal in het gehemelte gegroeid en ligt scheef, bijna achter mijn voortanden. :cry:

Binnenkort heb ik een afspraak met de kaakchirurg om te kijken of hij de tand kan vrijleggen en hoe lang het gaat duren om deze met een beugel naar de juiste stand te trekken.

Mijn vraag is of hier mensen zijn van ongeveer mijn leeftijd of ouder die dit ook hebben gehad, want dan zou ik erg blij zijn als jullie je (hopelijk positieve) ervaringen met mij willen delen! Hoe lang duurde het voordat de "nieuwe" hoektand weer op de goede plek zat? Als de oude melktand getrokken is, valt dat gat dan erg op, ondanks de beugel? (reacties van jongere personen zijn natuurlijk ook zeer welkom, maar ik ben benieuwd of ik op mijn leeftijd nog hoop mag hebben op een goede afloop. Ik las ergens dat naarmate je ouder wordt, de kans op succes kleiner is :-?)
panda2

Hallo

Ik had 1,5 jaar geleden nog 2 melk hoektanden en die zijn allebei 'gehaald' zoals dat werd genoemd. Bij mij waren ze best snel door en nu zijn we bezig met de rest van mijn gebit goed en mooi te zetten. Als de tanden niet gehaald moesten worden had ik geen beugel gehad zo slecht staan mijn tanden niet.

Kijk eens even op mijn web-log misschien heb je er iets aan?! http://hoektandmetgoudekettinkje.web-log.nl

Ps. ik ben nu 28 dus iets jonger.
do, 04/16/2009 - 20:29 Permalink
bloem75

hallo Panda, bedankt voor je reactie! Toen jouw nieuwe tanden werden vrijgelegd, zijn toen ook meteen je melkhoektanden getrokken of mochten die nog een tijdje blijven zitten? Hoe lang duurde het voordat de gaten met de nieuwe tanden waren opgevuld (al dan niet meteen in de goede stand?). Het lijkt me namelijk vreselijk om de hele tijd met een gat in m'n mond rond te lopen, ik zie er sowieso al verschrikkelijk tegenop :cry: .
Hoe lang moet je nog beugelen om de rest van je tanden recht te zetten? Ik had voor mezelf gehoopt dat de rest van m'n gebit tegelijkertijd met die beugel wordt rechtgezet en niet pas nadat de hoektanden naar de juiste plek zijn getrokken.
Ik ga nog even naar je blog kijken, nogmaals bedankt! :)
di, 04/21/2009 - 15:07 Permalink
panda2

hoi,

Ja de hoektanden zijn meteen getrokken. Nou ja eentje eigenlijk al eerder en is pas later besloten de blijvende te halen. Mijn tweede werd op 12 maart vorig jaar vrij gelegd en in juni begon ik het eerste puntje van beiden te voelen. De gaten heb ik me nooit zo aan gestoord omdat het niet heel erg opviel. (de melktandjes waren bij mij ook nog maar klein) Ik vondt het zelf meer opvallen dan dat het anderen opviel. Ik zal voor het einde van het jaar klaar zijn met mijn beugel behandeling en heb hem boven dan 2 jaar gehad (dec) onder dan ongeveer 1,5 jaar. Tuurlijk zijn ze wel ook meteen begonnen met de rast van mijn gebit maar de hoektanden waren het belangrijkste en die zijn naar hun mening snel gekomen. De rest van de behandeling gaat niet erg snel mijn voortanden willen niet erg mee helpen! Suc6 met de beugel behandeling!
di, 04/21/2009 - 22:57 Permalink
thijn

Hoi,

Ik wil even reageren over het bloot leggen van hoektanden en naar voren halen tussen de rij tanden/kiezen.
Mijn zoon ( 16 jaar ) had óók nog zijn twee melkhoektanden met zijn blijvende hoektanden ergens in z'n kaak. Op advies van de Orthodontist moesten de melkhoektanden verwijderd worden en de blijvende hoektanden bij de kaakchirurg bloot gelegd worden. Dit is in Maart 2007 gebeurdt, in juli 2008 heeft de Orthodontist ze pas verbonden met de rest van de tanden om de hoektanden die in z'n verhemelte staan tussen de rij tanden/kiezen te krijgen. Maar helaas in Januari 2009 werd al duidelijk dat er weinig schot in de zaak zat.
In Maart moest ik mee naar de Orthodontist die vertelde dat de hoektanden "vast" zitten in het verhemelte dus moeten we weer terug naar de kaakchirurg kijken of hij nog iets kan doen.
Zo niet dan zijn we "klaar" bij de Orthodontist en worden het inplantaten !!!
Ik was om te knappen !!! Dat wordt je dan zo maar even mede gedeeld of dat het allemaal niet zo erg is en, het was het proberen waard volgens de Orthodontist.
Van mij had één melkhoektand mogen blijven zitten die zat nl. muurvast, die had ook een goed ontwikkelde wortel bleek na het trekken. (De andere melkhoektand zat los en is er van zelf uit gevallen) Ik heb toen nog gevraagd "kunt u die melkhoektand niet laten zitten"? Nee,dat kon niet.......
Waar ik óók erg kwaad om ben is dat de tanden in Maart 2007 zijn bloot gelegd en vervolgens men pas in Juli 2008 de tanden worden bevestigd aan de beugel om de tanden naar voren te halen.............
Mijn zoon moet 5 juni naar de kaakchirurg ben benieuwd wat hij te zeggen heeft............

Sorry, ik moest dit even kwijt en wil niemand ongerust maken, er is ook weinig over bekent maar, het gaat dus niet altijd goed blijkbaar.............
di, 05/05/2009 - 20:58 Permalink
bloem75

Hoi Thijn, wat verschrikkelijk jammer dat het zo gelopen is voor je zoon. :( Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat bij iemand van 16 de tand al helemaal vast zit. Dat er zo'n lange wachttijd zat tussen het vrijleggen en het plaatsen van de beugel lijkt me hoogst abnormaal en slecht georganiseerd door de betrokken specialisten. Ik ben ook benieuwd wat de kaakchirurg jullie in juni te zeggen heeft. Hopelijk heeft hij nog een oplossing. Sterkte!

Inmiddels ben ik zelf ook gestart met de behandeling. Gisteren (maandag) heeft de kaakchirurg mijn blijvende hoektand vrijgelegd en vrijdag a.s. kan ik bij de orthodontist terecht voor het plaatsen van de beugel. Mijn melktand is nog niet getrokken, maar ik neem aan dat dit toch gaat gebeuren voordat de beugel wordt gezet. Het ongemak, de pijn en het beugelen neem ik graag voor lief als het eindresultaat kan worden bereikt: mijn eigen natuurlijke tand op de goede plek. Mijn grootste angst is echter dat er in mijn hoektand ook geen beweging meer is te krijgen. :smt009
di, 05/05/2009 - 21:45 Permalink
BJN

Dat er zo'n lange wachttijd zat tussen het vrijleggen en het plaatsen van de beugel lijkt me hoogst abnormaal en slecht georganiseerd door de betrokken specialisten.

Het is juist de bedoelijng dat op die leeftijd, of liever iets eerder, er door het verwijderen van de melkhoektanden ruimte ontstaat zodat de hoektanden vanzelf toch doorgroeien naar een betere positie! Dan MOET je dus minimaal 6 maanden wachten. Op 16 jaar gebeurt dat spontaan doorgroeien ook meestal, maar niet altijd.
wo, 05/06/2009 - 05:53 Permalink
panda2

Ik heb ook eerst een tijdje moeten wachten voor er iets gedaan werd. Mijn linker hoektand was in sept ofzo getrokken en in nov ben ik naar de ortho doorverwezen en die zei al meteen dat het op mijn leeftijd(toen 26) niet te verwachten was dat hij nog vanzelf zou komen en toen dus doorgestuurd naar de kaakchirurg voor ook rechts meteen vrij te leggen. Dus eerste tand sept getrokken nov ortho maart tweede getrokken en beide aan een 'goude' kettinkje gelegd en na 3 weken pas aan mijn beugel gezet met iets spanning en pas een maand later echt spanning er op gezet! Dus ook bij mij is er eerst gewacht dit is normaal eigelijk. Bij mij had de kaakchirurg niet verwacht dat ze zouden komen met het vrij leggen en de kettinkjes maar gelukkig wel!!!!!!! Anders had ik ook terug gemoeten en weet niet wat ze dan hadden gedaan?!?

Ja het zal niet bij iedereen goed gaan maar bij mij gelukkig wel.
Bloem75: Heb jij nu ook kettinkjes gekregen? Hou er rekening mee dat de ortho misschien nog niks doet vrijdag omdat het te 'vers' is. Ik moest ook een week na het vrijleggen bij de ortho komen maar dat is verzet omdat het nog te gevoelig en vers was.
wo, 05/06/2009 - 17:23 Permalink
thijn

Hallo,

Bij m'n zoon hebben ze géén kettinkje's aan z'n hoektanden gezet die hebben 16 maanden in het verhemelte gestaan zonder dat er ook maar iets mee is gebeurdt !!! De Orthodontist heeft 16 maanden "gewerkt" aan ruimte te maken voor de hoektanden !!! ( die vervolgens dus zijn vast gegroeit in het bot ?!?! ) :smt010
do, 05/07/2009 - 23:47 Permalink
bloem75

@panda: ja, de kaakchirurg heeft afgelopen maandag inderdaad meteen een gouden kettinkje aan de bracket bevestigd. Vrijdag heeft de orthodontist de beugel geplaatst. Toen hij de bedekkende "coating" uit de gehemeltewond haalde, bleek echter dat de bracket er mee uit kwam en dus losgeraakt was van de hoektand :o. Gelukkig kon hij er meteen zelf een nieuwe bracket op zetten en nu is het gouden kettinkje vastgezet aan mijn op één na achterste kies om hem eerst een beetje in achterwaartse richting te trekken.
En oja: mijn melktand is niet getrokken, de orthodontist wil deze laten zitten tot de grote hoektand die plek bereikt (het kan natuurlijk ook zijn dat hij voor die tijd al uitvalt).
Op zich valt het met de trekkracht wel mee, ik denk dat er nog niet zo veel spanning op de draden is gezet. Pijn heb ik dus niet, afgezien van het irritante prikken van de slotjes in mijn lippen. Sinds gisteren merk ik echter dat er op het tandvlees/gehemelte dat grenst aan mijn voortanden en melkhoektand een zwelling is ontstaan die steeds groter wordt. Ben nu erg bang dat de wortels van die tanden misschien ontstoken zijn en in mijn hoofd spelen zich al allerlei doemscenario's van wortelkanaalbehandelingen af :( Maak me zorgen, dus ik ga morgen maar meteen terug naar de ortho.
zo, 05/10/2009 - 18:46 Permalink
panda2

Gelukkig dat hij er wel meteen een nieuwe op heeft kunnen zetten. Ja bij mij lagen mijn hoektanden zo dat ze alleen maar eerst naar beneden getrokken hoefde te worden en daarna iets gedraaid.
De trekkracht wordt er denk ik pas volgende keer op gezet. Bij mij werd dat ook pas na een aantal weken gedaan. Van het naar beneden trekken heb ik ook niet veel last gehad moet ik zeggen wel van de wonden.
Ook bij mij werd het tandvlees/verhemelte dikker en dat was 'gewoon' kwam door de wond en draaing van de tanden ging ook wel vrij snel weer weg.

ben benieuwd hoe het je gaat verlopen. Hou je mij/ons hier een beetje op de hoogte?!
zo, 05/10/2009 - 19:28 Permalink
thijn

Hallo,

Als ik jullie verhalen lees begin ik mij steeds meer af te vragen of er bij mijn zoon niet grove fouten zijn gemaakt ?! :smt017
Ik ben wel blij jullie verhalen te lezen zodat ik weet dat er ook andere manieren zijn van behandelen :smt023
Al mijn hoop is nu op 5 juni gericht als we naar de kaakchirurg moeten ik hoop dat hij nog iets voor mijn zoon kan doen........ :smt100
Ik hou jullie op de hoogte !!!
Ik wens jullie héél veel succes en heb er alle vertrouwen in dat het bij jullie helemaal goed gaat komen :smt006
di, 05/12/2009 - 18:45 Permalink
bloem75

Afgelopen maandag ben ik gerustgesteld door mijn orthodontist: de zwellingen zijn een normaal verschijnsel als gevolg van de druk die door de trekkracht op de tand (en dus directe omgeving daarvan) ontstaat. Ook wat betreft de kans van slagen heb ik positief nieuws gekregen. Hij vertelde namelijk dat hij al honderden soortgelijke gevallen in zijn praktijk heeft gehad en dat er maar 1 op de honderd gevallen mislukt, en dat de leeftijd daar niets mee van doen heeft (hooguit duurt de behandeling bij volwassenen langer dan bij kinderen).
Hij heeft de draad zelfs nog iets aangedraaid. Ook kan ik zeggen dat de wond al heel mooi heelt! En tot m'n eigen verbazing raak ik heel erg snel gewend aan de beugel. Blij dus! :D
do, 05/14/2009 - 12:21 Permalink
Dentinha

Hey,

Ik ben nieuw op de forum en had een vraag over het vrijleggen van hoektanden?
Ik heb het verhaal onder dit bericht geplaatst want het is onbeleefd zonder jezelf voor te stellen al een verhaal te vertellen :D

Ik ben een 22 jarige scholier met melkhoektanden en nieuw op het forum en hierbij wil ik iedereen gedag zeggen :smt006
wo, 05/20/2009 - 21:19 Permalink
Dentinha

Ik voelde rond november 2008 een bult achter mijn rechter snijtand en hoektand, koppig zoals ik was dacht ik dat het maar niets was. Maar na aanraden van mijn moeder heb ik voor 14 januari een afspraak gemaakt bij de tandarts. Daar aangekomen heeft mijn tandarts een foto laten maken van mijn tanden en aan de hand van de foto’s bleek dat ik nog mijn melkhoektanden had op 21 jarige leeftijd ( momenteel ben ik een jaar ouder en vorige week 22 geworden) en dat mijn rechterhoektand aan het doorkomen was. Mijn tandarts zei dat ik een afspraak moest maken met de orthodontist en dat die zou weten wat er gedaan moest worden. Ze zei ook dat er dan kettingen etc zouden komen ( ik wist toen nog niet wat ze bedoelde). Ik heb toen een afspraak gemaakt bij de orthodontist en kon pas 25 april geholpen worden door de lange wachttijd. De orthodontist bekeek mijn mond en zei dat er slotjes geplaatst zouden worden en op de dag van de plaatsing foto’s gemaakt moesten worden, ik had toen de tijd mij een beetje zitten verdiepen in het vrijleggen van hoektanden en vroeg of ik niet doorverwezen zou worden naar de kaakchirurg. De orthodontist zei dat het niet nodig was en dat de tand vanzelf doorkomt na het plaatsen van de beugel.

Ik vond dit wel raar maar vertrouwde de orthodontist wel, want hij zal wel weten wat hij zegt. Maar nu vraag ik mij af hoe het doorkomen van mijn hoektand mogelijk is als er geen plaats is, en hoe zijn ze van plan dat te doen door alleen een beugel te plaatsen, en hoe zit het met mijn linkerhoektand dat nu niet door wil komen en stil in mijn kaak ligt hoe gaan ze die vrijleggen zonder ketting en alleen door middel van een beugel?

Ik wilde vragen of jullie dit verhaal ook kennen van het vrijleggen zonder kaakchirurg etc, want ik moet mijn beugel 2 juni plaatsen en wil wel wat meer over dit weten. En of dit de juiste behandeling is na jullie ervaringen.
wo, 05/20/2009 - 21:20 Permalink
panda2

Tja ik heb geen ervaring met het doorkomen van de hoektanden zonder kettinkjes maar ik heb wel aan het begin van mijn behandeling te horen gekregen dat het soms zo is dat ze eerst proberen zonder kettinkje (vooral als ze al komen zoals jij zegt kan ik het me voorstellen) dat ze dan ruimte maken en kijken of hij (verder) door wil komen. Maar volgens mij is de kans van het zelf doorkomen op deze leeftijd lastig maar waarschijnlijk volgens de ortho het proberen waard als ik het goed begrijp. Ik zeg het ik ben niet deskundig en heb alleen ervaring met kettinkjes dus weet het ook niet precies. Misschien dat BJN of een van de tandartsen een antwoord weet?!

In ieder geval suc6 met het plaatsen van je beugel 2 juni
Laat eventueel weten hoe het gaat met de behandeling. (mag ook op mijn web-log http://hoektandmetgoudekettinkje.web-log.nl ) Op mijn log staan wat dingen over dit onderwerp maar dan met kettinkjes.
wo, 05/20/2009 - 21:52 Permalink
Dentinha

Bedankt voor je antwoord ja de ene komt wel door maar blijft nu steken denk ik en beweegt niet meer voel het af en toe wel in de vorm van pijn en kloppingen bij mijn hoektand :roll: hoop dat hij wil meewerken en gewoon zonder problemen doorkomt want ik wacht al ruim 6 maanden.

Bedankt voor het succes wensen ik zie het wel komen een mooie zilverbekkie :D ik hou je op de hoogte van het doorkomen
wo, 05/20/2009 - 22:25 Permalink
bloem75

Ik merk nu sinds een paar dagen dat het gat (wond) waar de tand in ligt dicht begint te groeien. Als het zo doorgaat komt de hele tand weer onder het tandvlees/gehemeltekraakbeen te liggen, en misschien het slotje ook.
Panda, weet jij misschien of dit de bedoeling is? Zo wordt het toch een stuk moeilijker voor de tand om naar de goede plek te groeien?

@hoektandje, leuk dat je ook gereageerd hebt! Ben benieuwd hoe het jou zal vergaan.
do, 05/28/2009 - 11:34 Permalink
panda2

Hallo,

Bij mij groeide de wond ook dicht en verdween het slotje en de tand onder het tandvlees. Maar doordat het slotje aan het kettinkje zat werd deze door het tandvlees heen getrokken (pijnlijk is het niet) Het is heel mooi genezen en ik heb er weinig last van gehad. Het was dicht gegroeid en nat als bij kinderen die tandjes krijgen kwamen ze door erst een heel klein puntje het is wel een heel raar idee. Suc6
do, 05/28/2009 - 18:45 Permalink
Dentinha

Ik heb mijn beugel vandaag gekregen ik voel de druk wel maar het is niet echt irritant, bij de tand waar de hoektand schuin naar toe groeit voel ik wel pijn en ook mijn beide kiezen, ik heb geen slotjes op mijn hoektanden gekregen omdat die er toch uitgaan zei mijn ortho.

Ik hoop dat mijn hoektand dat al door wil breken wel komt ondanks zijn schuine ligging, volgens de ortho kan het ze het niet zeker zeggen want zoals zij het zei komt het bij de ene wel en bij de andere niet door.
di, 06/02/2009 - 23:15 Permalink
Myrtheg

Hee ik zal me ook even voorstellen,
ik ben een meisje van 17 en heeft dus ook een vervelende hoektand.
Nou, bij mij is mijn laatste melktand(de hoektand) zo een zes maanden geleden getrokken in de hoop dat mijn hoektand vanzelf kwam. Hiervoor kreeg ik een beugel waardoor mijn spleetje tussen mijn voortanden verdween en er ruimte vrij kwam voor de hoektand. Helaas is hij nog steeds niet doorgekomen, en volgende week moet ik weer langs de ortho.
Dan gaat hij een foto maken en dan gaat hij kijken of ik naar de kaakchirurg moet of niet.
ik hoop dat de hoektand toch wel verplaatst is want ik zie het niet echt zitten naar de chirurg te moeten.
is het heel pijnlijk als ik er wel heen moet?
Ik hoop dat ik goed nieuws krijg, maar ik denk dat dat niet gaat gebeuren...
do, 06/04/2009 - 01:22 Permalink
bloem75

Hallo Myrthe! Als de tand na zes maanden nog steeds niet komt, dan denk ik dat 'ie inderdaad toch 'gehaald' moet worden d.m.v. vrijleggen, een bracket erop en aan de beugel vastzetten. Ik zag ook heel erg op tegen de operatie, was ontzettend zenuwachtig, maar uiteindelijk is het me best meegevallen. Je krijgt eerst een paar prikken in je tandvlees/gehemelte, dat is wel even een erg pijnlijk gevoel, maar zó voorbij. Daarna voel je er tijdens de operatie zelf niks meer van. De eerste 2 dagen had ik nog pijnstillers nodig, maar daarna al niet meer. Al met al - inclusief beugelbehandeling - is het natuurlijk nog steeds geen pretje, maar als het dan uiteindelijk allemaal lukt dan héb je ook wat en zul je er, denk ik, geen spijt van hebben.
do, 06/04/2009 - 08:45 Permalink
Dentinha

Het is bijzonder om te lezen hoeveel mensen hier last van hebben van die stomme hoektanden en hoeveel lotgenoten er zijn :smt003 . Ik wens je veel succes Myrthe met alles.
Ik denk dat het bij mij ook zo gaat zijn want ik zie deze 2 scheve hoektanden niet zelf doorkomen. ( vrouwelijke intuitie :P)
do, 06/04/2009 - 12:35 Permalink
panda2

Ik ben bang dat idd na 6 maanden nog niks de tand niet vanzelf door gaat komen. Ik vond zelf de prikken het vervelendste bij de kaakchirurg de rest viel wel mee. Ik heb 2 dagen pijnstillers genomen maar daarna niet meer, het was nog wel gevoelig maar niet dat ik verging van de pijn. Het was goed te doen.
do, 06/04/2009 - 19:18 Permalink
thijn

Hallo allemaal,

Ben 5 juni met m'n zoon naar de kaakchirurg geweest hij concludeerde dat de hoektanden inderdaad vast aan het bot zitten :smt013
In augustus gaat hij 'n poging doen om ze los te krijgen,wat een vervelende ingreep zal zijn.
Op mijn vraag of het normaal is dat de Orthodontist zo lang (16 mnd) heeft gewacht om de hoektanden te verbinden met zijn beugel,kon hij géén uitspraak over doen,dat is de werkwijze van de Orthodontist. Hij wist wel te vertellen dat hij gevallen kent waarbij de hoektanden wél vrij vlug aan de beugel zijn verbonden maar des ondanks niet op de plaats kwamen.
Dan zou het dus niets hebben uitgemaakt als de hoektanden wél snel verbonden waren met zijn beugel...... :smt017
Mijn zoon ziet er vreselijk tegen op om weer onder het mes te moeten en is het "beugelen" meer dan zat :smt019
En ik kan alleen maar hopen dat het uiteindelijk toch nog allemaal goed komt en mijn zoon dadelijk twee mooie hoektanden op de goede plaats heeft zitten........ :smt045
ma, 06/15/2009 - 23:45 Permalink
bloem75


Mijn zoon ziet er vreselijk tegen op om weer onder het mes te moeten en is het "beugelen" meer dan zat :smt019
En ik kan alleen maar hopen dat het uiteindelijk toch nog allemaal goed komt en mijn zoon dadelijk twee mooie hoektanden op de goede plaats heeft zitten........ :smt045 [/u][/u]


Ik kan me helemaal voorstellen dat hij er tegen op ziet, het lijkt me ook een erg pijnlijke ingreep! :o Maar het is wel positief dat ze tóch nog een uiterste poging gaan doen om de hoektand los te krijgen van het bot. Hopelijk gaat het lukken :smt023 !

Zelf heb ik voor maandag weer een afspraak staan met de ortho. Heb het gevoel dat m'n hoektand de afgelopen maand niet verder in beweging is gekomen, dus ik denk dat hij weer wat meer spanning op de draad gaat zetten. Ik zie al wel duidelijke ontwikkelingen in mijn tandboog; bepaalde tanden staan al wat rechter, hoewel er ook eentje een stuk schever staat ( :-? ).

Voor de geïnteresseerden heb ik nog een link gevonden met zeer uitgebreide informatie en foto's over dit onderwerp: http://www.oceansurgical.com.au/ImpactedCanineSurgery.html. Klik daar op de link onderaan om een newsletter in pdf-formaat te bekijken met nog meer foto's en voorbeelden.
za, 06/27/2009 - 16:12 Permalink
panda2

Tijn ik hoop dat het tegen de operatie opzien wel zijn vruchten (tanden?!) werpt en dat het niet voor niks gaat zijn! Heel veel suc6 voor jou en je zoon en hopelijk valt het mee.

Bloem75: Heel veel suc6 morgen en hopelijk gaat het als er weer wat meer kracht op staat wat sneller en gaat het komen!

Ik mag morgen ook weer naar de ortho al zijn mijn hoektanden mooi op zijn plek we zijn nu bezig mijn diepe beet (tja die had ik blijkbaar ook) te corrigeren.
zo, 06/28/2009 - 15:20 Permalink
bloem75

@HoekTandje en Myrthe, hoe is het inmiddels met jullie hoektanden gesteld?
@Tijn, is je zoon al bij de kaakchirurg geweest?
@Panda, jij bent vast al bijna klaar met de hele behandeling, zitten je hoektanden al mooi in de tandboog?

Voor m'n gevoel heeft er na de eerste maand geen voldoende spanning meer op m'n hoektand gestaan en ik zie ook praktisch geen verandering. Heb de beugel inmiddels bijna 3 1/2 maand, dus ik begin een beetje moedeloos te worden. De hoektand ligt nog vrijwel geheel in het gehemelte verzonken, net als bij het begin is alleen een klein stukje ervan te zien (waar de ketting vastzit).... Vandaag echter weer een afspraak bij de ortho gehad en die heeft 'm deze keer zo strak gespannen dat ik er eindelijk ook echt iets van merk (kloppend, zeurderig gevoel), dus wie weet komt er nu wat schot in de zaak! Volgens de ortho begint mijn melkhoektand nu een beetje in de weg te zitten, volgende keer gaat ie 'm eruit trekken :o. Dan kom ik dus met een groot gat te zitten, maar ja, wat moet, dat moet.... :-? De melktand zit nu overigens behoorlijk los, misschien valt ie er voor die tijd wel vanzelf uit.
ma, 08/17/2009 - 21:19 Permalink
panda2

Hey!

Ja mijn hoektanden staan idd al mooi in de boog al wordt er hier en daar af en toe nog wel iets gedraaid en gedaan maar dat heeft met de diepe beet temaken die we nu aan het corigeren zijn! Bijna klaar ook nu trouwens.

Ik hoop dat nu er meer spanning op staat de tand wel gaat komen. Bij mij stond er ook meestal wel aardig spanning op maar het heeft wel geholpen denk ik. Suc6
ma, 08/17/2009 - 21:32 Permalink
Myrtheg

Hee !!
De laatste keer dat ik naar de otho moest zijn er fotos gemaakt en jaja mijn hoektand is een stuk gezakt en hij staat nu helemaal recht met het goede nieuws dat hij vanzelf komt!!
Nu is het weken geleden, en het kan nog wel even duren voordat die rottige hoektand doorkomt, maar ik heb geduld.
Ik voel hem ook al zitten bij me tandvlees dus het zal niet nog maanden gaan duren..
Wat ben ik blij als dit allemaal voorbij is zeg, eindelijk die rotbeugel eruit en dat gat weg !
greetz
di, 08/18/2009 - 13:01 Permalink
Myrtheg

Jaa zeker wel! Maar dat wachten is ook vervelend haha :-?
Die hoektand stond indd een beetje scheef.
Als ik er niets aan zou doen, kon het vervelende gevolgen hebben omdat hij alleen maar schever kon gaan staan.
(ik wil niet weten wat er dan allemaal kan gebeuren)
Dus ik was helemaal blij toen ik die foto zag !!
Ik laat het wel weten als hij echt doorkomt!
ik kan niet wachten :P
di, 08/18/2009 - 13:17 Permalink
Dentinha

Heyy

Goed om van iedereen te horen hoe het gaat ik heb mijn beugel nu al sinds 2 juni, en mijn voortanden zitten nu allemaal tegen mekaar, ik heb volgende week 25ste weer een afspraak met de ortho en ik ga vragen wanneer ze van plan zijn mijn hoektanden te gaan halen en of mijn melkhoektanden te trekken, want begin dit wel en beetje zat te worden dat getreuzel, in november heb ik al een jaar de bult (hoektand) in mij gehemelte.

Ik wilde overigens vragen of ik het "recht" heb om mijn ortho te vertellen dat ik nu echt wil dat mijn hoektanden gehaald gaan worden ipv dit getreuzel met een beugel zonder dat mijn melkhoektanden getrokken zijn, en ik nog niet ben doorverwezen naar de kaak chirurg.
wo, 08/19/2009 - 20:52 Permalink
panda2

Hoi Hoektandje

Balen dat het niet door zet die tand maar ik zou als ik jou was echt even duidelijk aan de ortho vragen wat zijn idee er over is en of het niet mogenlijk is doorgestuurd te worden naar een kaakchirurg. Ik hoop dat je duidelijkheid gaat krijgen en dat het niet aanmoderen blijft. Suc6 komende week en laat even weten wat hij zei.

(en ja je hebt het recht er toe om zulke dingen te vragen. Mijn ortho is juist blij als ik mee denk en zegt het eerlijk als ik iets stoms of verkeerd zeg of denk)
wo, 08/19/2009 - 22:49 Permalink
Dentinha

Ik kom net van de ortho, en vroeg hem wanneer mijn melkhoektanden eruit kunnen. Hij antwoorde daar zijn wij nu plaatst voor aan het maken om te kijken of ze zelf doorkomen en mocht dat niet zo zijn gaan we ze halen. Dat waren zijn letterlijke woorden.

Dus ik neem aan dat ze nu kijken of ze zelf doorkomen ( mijn gevoel zegt van niet) en mocht dat niet zo zijn dat ik dan naar de kaakchirurg word doorverwezen om ze te halen.
di, 08/25/2009 - 14:35 Permalink
panda2

Hey,

Als er volgende controlle geen verschil is te zien dan kan je denk ik beter een verwijzing vragen naar de kaakchirurg ik denk namelijk niet dat ze vanzelf komen als ik het zo lees. Tja en als ze ze eenmaal gaan halen enz kan het ineens heel snel gaan. Bij mij hebben ze toen 2 maanden aangekeken of ze kwamen maar die kwamen niet vanzelf. Doorverwezen (ruim een maand wachttijd) En daarna kwamen ze vrij snel door/naar beneden. Suc6
di, 08/25/2009 - 17:58 Permalink
Dentinha

Ik heb vandaag naar de bult in mijn gehemelte gekeken en het is helemaal groen van de druk? Ik vroeg mij af of ik dan gewoon tegen de ortho kan zeggen ik zou graag doorverwezen willen worden naar de kaakchirurg mijn eerst volgende controle is 22 sept.

Mijn tandarts met wie ik goed kan praten vertelde mij ook dat ik gewoon kan vragen en dat zei mij zo goed mogelijk moeten helpen, want de bult doet vaak pijn en ook de tand achter waar de hoektand achter ligt.
wo, 08/26/2009 - 17:39 Permalink
bloem75

Zo Hoektandje, je hebt er geloof ik zin in! :wink: Dus de kaakchirurg gaat je hoektand vrijleggen?
Heel veel succes alvast!!

Bij mij wil het de laatste tijd helaas niet echt vorderen, er zit nauwelijks tot geen beweging in de hoektand. Heb de beugel inmiddels ruim 4 maanden. Vorige week weer bij de ortho geweest en ik bracht mijn twijfels onder woorden...kreeg ik als reactie "ja, maar je bent natuurlijk al wat ouder".. Huh, in het begin zei hij dat leeftijd geen enkele rol speelt :smt013! En bij het aanspannen van de draad ging de button er alwéér af :x. Ben bovendien de klantonvriendelijke houding van de orthopraktijk een beetje zat (te lang verhaal om hier op in te gaan), dus misschien ga ik binnenkort op zoek naar een andere orthodontist met een eerlijker en persoonlijker benadering.
di, 09/22/2009 - 21:38 Permalink
Dentinha

Ja ben er blij om eindelijk een beetje beweging in de zaak.

Wat @#$ om dat te horen, en zo ene opmerking verbetert iemands humeur ook niet als het niet lukt. Ik wilde ook een andere ortho zoeken, en als je je niet op je gemak voelt en er een klantonvriendelijkheid heerst kan ik begrijpen dat je een andere ortho wilt zoeken die een beetje meer optimistich is en dat ook doorgeeft aan zijn of haar patienten.

Hoop dat het goed komt laat het weten want ik wil echt weten hoe het gaat Boem75 :) komt goed positief denken
di, 09/22/2009 - 22:50 Permalink
panda2

Hey hoektandje!

Eindelijk de lang gehoopte verwijzing!! :D
Weet je al wanneer je terecht kan bij de kaakchirurg? Ik snap dat je er blij mee bent kan het me goed voorstellen.
Het zal alleen even onprettig zijn als je er net geweest bent maar je weet waar je het voor doet. Toch?
Ik heb er totaal geen spijt van. Als mijn beugel er straks uit is (gaat voor dec gebeuren) heb ik een goed resultaat en daarben ik trots op. Laat je hier weten hoe het verder gaat?

Bloem75: Balen dat het niet gaat zoals je hed gehoopt. Bij mij zei de kaakchirurg meteen al dat op latere leeftijd het moeilijker is en dat beaamde de ortho ook. Ze vroegen zich ook echt af waarom de tandarts zo lang gewacht heeft (ik achteraf nu dus ook) gelukkig ging het bij mij wel geod. Maar ook ik heb dus die waarschuwing gehad maar dan wel al van te voren en heb de kans wel aangegrepen. Ook wel heel raar dat de vriendelijkheid zo slecht is ik zou als ik jou was ook wel denken over een overstap naar een andere ortho. Suc6 er mee.
vr, 09/25/2009 - 17:59 Permalink
Dentinha

Ik heb p 3 nov een afspraak, ik hoop dat hetallemaal lukt met de tanden want hij zit er al bijna een jaar zo bij. Soms wordt de bult bij mijn gehemelte ook groen, ik hoop dat, dat gewoon de druk van de tand op mijn gehemelte is en niet een of andere aangetaste wortel? :(
zo, 09/27/2009 - 00:56 Permalink
Dentinha

Ja ze zitte lekker scheef :roll: , ik voel bij mijn rechterkant de bult duidelijk zitten en het puntje van mijn rechter blijvende hoektand voel ik achter mijn snijtand een heel klein puntje, ik hoop dat er beweging in zit en dat het mijn snijtand niet heeft beschadigt :(
zo, 09/27/2009 - 23:51 Permalink