Vragen ivm beugel

Author:
Hivey
Posted:
do, 07/28/2005 - 19:08
Hallo,

ik zit al geruime tijd te twijfelen of ik nu wel of geen beugel moet nemen.
Ik ben nu 22 jaar en heb al 2 maal eerder een beugel gehad. De eerste toen ik 11 was (1 jaar) en de tweede toen ik 14 was (1,5 jaar). In beide gevallen ging het om een uitneembare beugel. Mijn tanden zijn echter weer helemaal verschoven. Zo erg dat het er nu erger uit ziet dan voor beide vorige beugels.

Wat mij tegenhoudt om nog een keer een beugel te nemen, is dat ik nu een vaste beugel moet en dat de behandelduur aanzienlijk langer is (2 tot 3 jaar is voorspelt). Daarnaast zullen ook 2 tanden getrokken moeten worden om ruimte te creeren en zal ik een draadje achter mijn tanden krijgen om het bij elkaar te houden. Dit in combinatie met mijn leeftijd (wie loopt er op deze leeftijd nog met een beugel?) en het feit dat ik nu alles uit eigen zak zal moeten betalen doen de twijfels alleen maar toenemen.

Nu heb ik ergens gelezen dat ze tegenwoordig beugels hebben die gedeeltelijk doorzichtig zijn (damon 3). Is deze beugel net zo goed als de ouderwetse beugels? En kan ik die bij iedere orthodontist krijgen? Zijn er misschien ook beugels die geheel doorzichtig zijn?

Ik hoop dat iemand mij bij deze vragen kan helpen en zo de beslissing voor mij makkelijker kan maken.

Mvg
Hivey

Onderstaande terzijde van mijn vragen:

ik snap overigens niet waarom mijn tandarts nooit een draadje achter mijn tanden heeft geplaatst. Onbegrijpelijk dat het nu weer zo scheef is gaan staan. Ook snap ik niet waarom er nu ineens 2 tanden getrokken moeten worden terwijl dat bij mijn vorige 2 beugels niet hoefde. En waarom 2 keer een uitneembare en nu ineens een vaste beugel? En het is voor mij al helemaal een raadsel waarom hij mij nooit naar een orthodontist heeft gestuurd en toch maar alles zelf heeft gedaan. Lijkt me duidelijk dat ik niet helemaal tevreden over hem ben.

Heb je tweemaal een beugel gehad en loop je nog steeds met scheve tanden en kun je nu ook nog eens alles zelf betalen omdat de verzekering dat niet meer doet :-?
do, 07/28/2005 - 19:15 Permalink
River

Om de leeftijd zou ik het niet laten in ieder geval. Zeker als je zelf er van overtuigd bent dat ze niet mooi staan is het beter om 2 jaar met een beugel rond te lopen dan de rest van je leven met een minder mooi gebit rond te lopen.
Over dat draadje aan de achterkant van je tanden, ik zou dat gewoon verplicht stellen als tandarts zijnde en als klant zou ik het eisen. Ikzelf heb inmiddels denk ik 5 jaar dat erachter en ben niet anders gewend dus is het totaal niet irritant, heb het wel een paar keer vast laten lijmen omdat het bij een tand los liet. Mijn broer heeft het ongeveer een jaar laten zitten en zijn de tanden iets scheef gaan staan en mijn zus heeft het toaal niet gehad - zij had de beugel overigens via tandarts en niet ortho - en daar staan ze nog weer wat schever.
Dus: als je er geen last van hebt gewoon laten zitten dat draadje, want ik neem aan dat je daar nou wel om zult vragen.
vr, 07/29/2005 - 16:29 Permalink