Vraag aan deskundige,( BJN?)

Author:
anna1
Posted:
di, 10/12/2010 - 16:46
Hallo,

Een tijdje geleden heb ik deze vraag gesteld in een reply op een bericht van iemand anders. Blijkbaar is het toen niet zo opgevallen vandaar dat ik hem opnieuw stel. Mijn beugel is er begin juni '10 uit gegaan. (na 2 1/2 jaar!) Eigenlijk was (en ben) ik nog helemaal niet zo tevreden met het resultaat, maar ik was hem helemaal zat.
Ik heb gehapt met de beugel nog in en toen mijn beugel eruit gehaald werd kreeg ik gelijk de retentiebeugel in. Zo'n plaatje met een draad langs de voortanden. Mijn kinderen hadden er een met een draad die de tanden volgde, maar die van mij liep gewoon langs de tanden.
Ondanks die beugel gingen de 2 tanden die naast de grote voortanden staan de eerste dag alweer draaien. Ik ging meteen erna op vakantie, dus ik kon niet meteen terug en toen ik na 3 weken kwam zei hij dat het wel meeviel en dat het altijd heel moeilijk is met tanden die gedraaid hebben gestaan.
Ik vraag me nu af: had ik niet beter zo'n doorzichtig 'hoesje' kunnen krijgen? Dan kunnen de tanden geen kant op. Blijkbaar zit er in de retentiebeugel die ik nu heb al zoveel ruimte dat de tanden in een dag terug kunnen draaien.
Volgens de tandarts is dit niet zo.

Nu kwam ik laatst op de site van MotiCon, http://www.moticon.nl, en daar stond iets over een OIR. Die kan ook gebruikt worden om kleine correcties uit te voeren.
De tandarts heeft mijn gipsgebit nog. Als ze die zouden gebruiken om zo'n beugel te maken, zou dan daarmee mijn tanden weer recht kunnen draaien?

Ik heb een paar foto's bijgevoegd (hoop dat dit gelukt is) Die van 13/2 is 3 1/2 maand voordat de beugel eruit ging en de ander is van een paar dagen nadat hij eruit ging. En de laatste is van 3] maanden nadat hij eruit ging. Daarop is beter te zien dat de tanden teruggedraaid zijn.

Alvast bedankt voor het antwoord.[attachment=2]13-2-'10 (3).JPG[/attachment][attachment=1]2-6-'10.JPG[/attachment][attachment=0]30-8-'10 (3).JPG[/attachment
Attach
BJN

De tandarts heeft mijn gipsgebit nog. Als ze die zouden gebruiken om zo'n beugel te maken, zou dan daarmee mijn tanden weer recht kunnen draaien?

Zou kunnen, maar als er meer is veranderd dan maak je iets dat niet gaat passen en dus niet werkt. Dit soort apparatuur werkt alleen als er iets kleins moet veranderen. Maar het is misschien het proberen waard. Ik denk dat je vooraf goed moet overleggen over wie de kosten gaat betalen.
Verder:
altijd heel moeilijk is met tanden die gedraaid hebben gestaan

Klopt, daarom haalt een professional de beugel er niet te snel uit. Zeker als je op vakantie gaat moet je overwegen (= overleggen!) over handhaven van de beugel tot na de vakantie. Dat is de taak van de behandelaar, en een beetje van de patient. Helaas is dat nu al te laat.
Als er gedraaide tanden waren is een uitneembare retentie zoals op de foto vaak niet voldoende bij volwassenen. Die gaan overdag niet indoen (mijn ervaring). Een Invisible Retainer wel (mijn ervaring) in de periode direct na verwijderen. Daarom plaatsen de meeste professionals een spalkje als er grote kans op verandering is. Ik doe zelf voor de zekerheid ook altijd een Invisible Retainer erbij voor de zekerheid.

Advies: terug voor overleg, eventueel even 2 maanden opnieu slotjes over 6 voortanden. Dan een spalk en een Invisible Retainer eroverheen. Leerzaam voor de behandelaar! (een professional?)
di, 10/12/2010 - 17:00 Permalink
anna1

Over mijn beugelbehandeling kan ik een boek schrijven. Stom genoeg heb ik mij er vooraf niet genoeg in verdiept. Door een misverstand ben ik bij deze tandarts terecht gekomen (dacht dat iemand hem had aanbevolen, maar toen ik erachter kwam dat ze een ander bedoelde was ik al een paar keer bij hem geweest en dan blijkt het heel moeilijk om nog te switchen of het gaat je een flinke som geld kosten)
Hij is geen specialist, ik was ook niet zo op de hoogte van het verschil tussen orthodontist en een tandarts die het als hobby erbij doet.
Als kind had ik een overbeet en ruimtegebrek, dus er zijn kiezen getrokken (gek genoeg 3: 2 boven en 1 onder)en daarna kreeg ik zo'n beugel als ik nu voor de nacht heb om de boel naar achter te duwen. Het effect was dat mijn tanden naar binnen gingen staan en over elkaar en de kiezen gewoon in de gaten die waren ontstaan door het trekken, zijn gedraaid. Ook heb ik nu een diepe beet, volgens mij ook daardoor.
Deze tandarts zei me dat hij de boel in 1 1/2 jaar in orde zou krijgen, dat mijn voortanden iets naar voren zouden komen en iets omhoog. En aan de onderkant moest er 1 kies getrokken worden, omdat het anders nooit mooi op elkaar zou gaan passen. Dat klonk mij allemaal logisch in de oren.
Tijdens de behandeling bleek het allemaal erg langzaam te gaan en al heel snel had ik er helemaal geen goed gevoel bij. Steeds zei hij dat het goed ging en gaf hij mij het gevoel dat ik een pietluttige zeur was.
Toen de 1 1/2 jaar voorbij waren was het nog lang niet klaar in mijn ogen. Iedere keer zei hij dat het bijna klaar was. En na bijna 2 jaar had ik een flinke overbeet en toen ik weer vroeg hoe lang het nog zou gaan duren zei hij dat hij zou kijken of hij er 2 weken later uit zou kunnen.
Ik ben toen voor een second opinion bij de ACTA geweest en de orthodontist daar vond ook dat er weinig gebeurd was en dat ik nog ongeveer 1 jaar een beugel nodig had, omdat er nog vele hoogteverschillen waren en alles nog niet recht op elkaar stond. Dat was dus toen ik de beugel al 2 jaar had.
Toen ik met dit verhaal terug ging naar mijn tandarts gaf hij toe dat in het behandelplan stond dat het 2 jaar zou gaan duren en dat hij 'dacht dat het wel wat sneller zou gaan" Verder vond hij dat hij geen fouten had gemaakt. De overbeet vond hij ook wel meevallen (5 mm volgens hem), Ik vond het geen gezicht, als ik het van te voren had geweten was ik nooit aan een beugel begonnen. En verder pasten mijn kiezen niet op elkaar.
Ik wilde eigenlijk bij een andere orthodontist verder, was al zover dat ik bereid was weer opnieuw te betalen. Ik zou dan ongeveer een half jaar op een wachtlijst moeten en bij de ACTA hadden ze me geadviseerd om zolang mijn beugel te laten verwijderen en een retentiebeugel te nemen.
Mijn tandarts bood aan om mij verder gratis te behandelen, dan kon ik na een half jaar alsnog besluiten naar een ander te gaan, dan had ik niets verloren. Niet omdat hij fouten had gemaakt, maar uit 'goedheid'
Dat heb ik dus gedaan met dit resultaat.
Ik heb geen retentiedraad achter mijn boventanden op eigen verzoek. Mijn kinderen hebben ook een diepe beet, en ook wat nichtjes en neefjes en die kregen allemaal geen draad, omdat ze hem kapot zouden bijten.
Maar ik had liever zo'n hoesje gehad.

Ik ben door dit alles zeer gefrustreerd geraakt. 2 1/2 jaar een beugel, 1 jaar elastiekjes trouw gedragen, met dit resultaat! Het liefst zou ik een klacht indienen, maar dat gaat me veel te veel energie kosten en ik ben bang dat ik er toch niet veel mee opschiet. Eigenlijk voel ik er ook niks voor om nog naar hem terug te gaan, heb totaal geen vertrouwen in hem.
Is er geen andere mogelijkheid? (die niet al te veel geld gaat kosten)
Overigens heb ik de retentiebeugel de eerste maand vrijwel dag en nacht gedragen.
di, 10/12/2010 - 22:49 Permalink