Voortand die weer terugdraait na beugelbehandeling..

Author:
Hoektante
Posted:
ma, 01/19/2009 - 21:23
Ben sinds 17 december jongstleden klaar met het dragen van een vaste beugel. Het betrof een normale slotjesbeugel, voor zowel boven als onder. Kreeg van de ortho een spalkje voor zowel achter de boven als ondertanden, terwijl ik aangaf aan de ortho dat het spalkje boven waarschijnlijk niet lang zou overleven, gezien het feit dat ik een overbeet heb van een paar milimeter. Ik kon nog geen week genieten van mijn prachtige nieuwe glimlach of ik beet met mijn ondertanden het boven-draadje kapot. Niet alleen deed dat ontzettend pijn aan mijn ondertanden, het was ook zo dat mijn boventanden nu zonder spalkje zaten. Om het allemaal nog erger te maken was het midden in de kerstvakantie van mijn ortho en dus was die tot 5 januari niet bereikbaar. In de week dat ie weer bereikbaar was heb ik 'm bezocht en toen heeft ie nieuwe gipsafdrukken gemaakt voor een nieuwe nachtbeugel (doorzichtige 'pyjama's') en het spalkje, maar het spalkje krijg ik er pas begin februari in. Heb dus straks bij elkaar meer dan een maand rondgelopen zonder draadje en bovendien heeft zich ondertussen een klein spleetje gevormd tussen mijn bovenste twee voortanden. Dit is op zich geen ramp, het valt amper op, maar de linkervoortand (de tand waar het allemaal mee begon en die de reden was dat ik uberhaupt een beugel wilde, aangezien hij over mijn andere voortand hing) is inmiddels ook aan het draaien. Het is gelukkig nog niet zo dat hij weer voor de andere tand zit, maar het resultaat zoals ik het had gehoopt en zoals het was toen de beugel er uit ging, is eigenlijk teniet gedaan.

Is het een mogelijkheid om een tweede beugel-gang te overwegen? Zoja, heeft een beugel wel zin als de tand die gecorrigeerd moet worden maar heel weinig milimeters terug moet draaien? Zou een invisalign-beugel iets zijn om te overwegen, aangezien die helemaal niet opvalt en ik eigenlijk alleen een beugel nodig denk te hebben voor mijn boventand(en)??

En alsof ik niet al genoeg vragen heb gesteld :P : Heeft het laten slijpen of minder scherp maken van je hoektanden bepaalde voorwaarden of eisen? Kan elke tandarts/ortho dat doen of heb je daar een specialist voor nodig?

Vriendelijke groet,

Hoektante (die eigenlijk een oom is :smt003 )