Volwassenen - stand van de kaken

Author:
Beugeldrager
Posted:
ma, 08/23/2010 - 21:07
Als volwassene draag ik sinds bijna 2 maanden een metalen zelfligerende beugel. Gelukkig bevalt het uitstekend en vind ik het een interessant proces.

Zojuist las ik op internet dat het aanpassen van de stand van de kaken bij volwassenen alleen mogelijk is door middel van een kaakoperatie (vanwege het ontbreken van groei). Nu vroeg ik mij af wat hier precies onder wordt verstaan. Betekent dit bijvoorbeeld dat de kiezen met een beugelbehandeling niet verder uit elkaar kunnen komen te liggen, zodat je een 'breder' gebit krijgt?

Een illustratie van wat ik bedoel:
http://www.youtube.com/watch?v=rllrBkDpSuA&feature=search#t=1m20s

Bij voorbaat dank!
alpifresh

In het geheel niet. Heeft jouw ortho je toegezegd dat het wel mogelijk is?

Er is een overgangsgebied. Officieel ben je op je 18e wel zo'n beetje uitgegroeid, maar soms lukt het bij iemand van 21 nog om iets aan de kaakstand te veranderen. Het resultaat zal minder zijn dan wanneer de behandeling 10 jaar eerder had plaatsgevonden.
En ik wil ook wel geloven dat er uitzonderlijke 30+ers zijn bij wie er nog groeiactiviteit is die gebruikt kan worden.

De stand van de tanden kan ook op hoge leeftijd nog veranderd worden. Daarmee kan de kaakstand ook breder/smaller lijken. Suggestie is ook veel waard :).
ma, 08/23/2010 - 21:25 Permalink
Beugeldrager

De suggestie is niet gewekt, ik denk ook dat het bij mij niet nodig is. Maar de suggestie wordt wel gewekt door bijvoorbeeld dit soort animaties waarbij gezichten worden gebruikt die lijken op die van een volwassene. Bovendien dacht ik (puur op basis van m'n eigen logica) dat dit soort bewegingen juist noodzakelijk zijn om ruimte te maken voor het rechttrekken van scheefstaande voortanden.
ma, 08/23/2010 - 21:28 Permalink
alpifresh

Of het nodig is hangt af van hoe het zaakje erbij staat, en eventueel waardoor dat gekomen is.
Bij de meeste volwassenen kan het allemaal netjes worden gezet zonder kaakveranderingen.

'Noodzakelijkheid' is helaas niet hetzelfde als 'dus is het mogelijk'. Daar balen we allemaal wel eens van.
ma, 08/23/2010 - 21:32 Permalink
sylviacolpaert

beste, ik ben 30 jaar en ben voor een eerste advies bij de ortho geweest.
Ik heb een redelijke grote overbeet. Het behandelingsplan lijkt me te doen maar ik ben niet te vinden voor een bovenkaakverbreding dmw een schroefje in het gehemelte.

Weet er iemand of dit écht noodzakelijk is bij een te smalle bovenkaak? Of zijn hiervoor alternatieven...
En dan nog iets :-) Ik ben 30jaar en ben eigenlijk niet op zoek naar een perfect gebit maar naar ene verbetering van het 'zicht', hiermee bedoel ik dus hoe mijn mond eruitziet. Ik wil mijn tanden op in 1 lijn want nu nu staan mijn twee voorste tanden ervoor.

Helppp... weet iemand raad ivm met die alternatieven voor bovenkaakverbreding?
:-(
vr, 08/27/2010 - 11:12 Permalink
Beugeldrager

Hoi. Ik kan je vraag niet beantwoorden, maar heb wel zelf een vraag. Begrijp ik goed dat je op je 30ste door middel van een beugelbehandeling een verbreding van de bovenkaak krijgt? En dan door middel van een schroefje? Dat is me niet helemaal duidelijk. Ben wel benieuwd.
vr, 08/27/2010 - 16:43 Permalink
alpifresh

@sylvia. Niks moet. Als jij dat niet wilt, gebeurt het niet.
Als je nu klachten hebt vanwege je smalle bovenkaak, moet je de afweging maken of de nadelen van een operatie opwegen tegen het verwachte resultaat. Ga vooral veel ervaringen lezen van anderen. Er staan er al veel hier op dit forum.
Mijn verhaal: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?f=24&t=18083


@beugeldrager. Waar sylvia naar verwijst, is een bovenkaakverbreding. Dan wordt operatief je gehemelte gespleten, waarna een schroefje (dat je zelf iedere dag een stukje moet aandraaien) ervoor zorgt dat de botdelen uit elkaar gaan groeien en je dus een bredere bovenkaak krijgt.
vr, 08/27/2010 - 18:36 Permalink
sylviacolpaert

hoi hoi :-)
Ondertussen heb ik al enkele ortho's geadviseerd en hun advies blijft maar uitdraaien op operaties.
Vooral over die van de bovenkaakverbreding zijn ze zeer unaniem. Het zou een perfecte glimlach opleveren...
kan best wel zijn maar ik ben niet te vinden voor een perfecte glimlach.
Een tweede operatie waar de kaken op elkaar gezet worden, zie ik wel zitten maar een bovenkaakverbreding dus echt niet.

pff... ik ben echt de moed aan het verliezen en ik snap ook het nut niet van een operatie die je kaak breder maakt... Om ruimte te maken voor de andere tanden. Kunnen ze niet gewoon 4 tanden trekken ofzo?
za, 08/28/2010 - 15:58 Permalink
Roxane

pff... ik ben echt de moed aan het verliezen en ik snap ook het nut niet van een operatie die je kaak breder maakt... Om ruimte te maken voor de andere tanden. Kunnen ze niet gewoon 4 tanden trekken ofzo?

Als je tanden trekt, verbreedt je bovenkaak niet he. Je krijgt gewoon meer plaats voor de tanden, maar die blijven wel vastzitten op dezelfde as.

Mijn bovenkaak moest ook verbreed worden (en mijn onderkaak verkleind) en er werd mij gezegd dat het alleen met een operatie zou lukken. Tijdens de voorbereidende orthodontie ontdekt de orthodontist dat mijn bovenkaak toch nog mee bewoog. Ik was 22 toen we ermee begonnen zijn en het is gedeeltelijk gelukt. De linkerkant verschoof moeiteloos, de rechterkant 'blokkeerde' op een bepaald moment. Onverwacht dus geen operatie nodig, ook al was ik er helemaal op voorbereid. Ik wou ook geen perfect gebit, maar eens je er mee bezig bent wil je toch dat het perfect wordt hoor. Het kost zoveel geld, dan kan je't even goed helemaal goed laten doen. Was er toch nog een operatie nodig geweest, ik had het meteen laten doen. Veel geld en veel pijn, maar het is het zeker waard.
za, 09/04/2010 - 20:00 Permalink