verwijderen beugel

Author:
Belle_Helene
Posted:
vr, 04/29/2005 - 19:20
Hallo,

Mijn dochter van 13 heeft een plaatjesbeugel, nu heeft de orthodontist gisteren besloten om de behandeling stop te zetten omdat ze dus niet goed poetst.(de orthodontist heeft haar meerdere keren gewaarschuwd). Ik heb haar ook telkens gevraagd of ze goed poetste en telkens zei ze ja, had ik haar toch beter moeten controleren? Maar ja ik denk ook dat ze die verantwoordelijkheid wat het poetsen betreft zelf kan nemen ze is 13 jaar, toch??
Ik was in eerste instantie zo geschokt dat ik heb ingestemd om de behandeling te stoppen en de afspraak is al gemaakt om de beugel te verwijderen. Achteraf bekeken wil ik (en mijn dochter ook) eigenlijk niets liever dan dat de behandeling voortgezet wordt. Kan dit denken jullie nog of is het nu echt te laat? Kan ik eventueel een andere orthodontist vragen de behandeling voort te zetten als deze echt niet meer wil?

Veel vragen maar ik zit er echt mee.
Graag advies of ervaringen

Belle
Geke

Als de behandeling voortgezet moet worden, is het echt belangrijk dat de mondhygiene meteen verbeterd. Want anders heeft de beugel meer schade aangericht dan dat het er mooier van wordt. Door de bacterien (plaque) die op de tanden ontstaat, beginnen zich namelijk gaatjes te vormen op de overgang beugel tand. Dit worden in eerste instantie witte vlekken en kunnen kleurstoffen opnemen, zodat ze donker worden en dit is niet bepaald een mooi gezicht, daarom stopt de orthodontist ook met behandelen als de mondhygiene te slecht is.

Bij ons op ACTA (academisch centrum tandheelkunde amsterdam) adviseren we ouders om kinderen in ieder geval tot hun 12 jaar te helpen bij poetsen, goed in de gaten te houden of ze goed poetsen en geen plekken overslaan, ook plekken die wij aangeven die beter moeten kunnen ouders eventueel nog napoetsen. Als dat tot de 12e niet echt gebeurd is kan het zijn dat dat nu nog even goed door de ouder bijgestuurd moet worden. Want het is ook belangrijk voor de toekomst dat ze weet hoe ze het precies goed schoon moet houden. Pas op 15 jaar is de motoriek van een kind optimaal, daarvoor gaat het nog niet altijd even goed.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze informatie, je kunt nu in een keer de mondhygiene proberen te verbeteren, maar van slecht naar optimaal is een grote stap die vaak wat instructie van ook tandarts of orthodontist vergt. Je zou nog kunnen proberen of de orthodontist dan verder wil gaan of een andere orthodontist, maar ik snap de beslissing van de orthodontist ook.

:smt006 Geke
vr, 04/29/2005 - 19:51 Permalink