Verstandskiezen zoon (14) liever niet weghalen voor beugel

Author:
SoniaBali
Posted:
ma, 02/05/2024 - 16:54
Hoi
Nieuw hier, dus mijn 1e topic!
Zoon zal binnenkort een beugel ( invisalign) krijgen. Is puur esthetisch volgens de ortho, om een ietwat schuine bovenrand te corrigeren. Zijn gebit is eigenlijk prima.

Nu stelt de ortho wel voor om eerst alle 4 de verstandskiezen te laten verwijderen en 2 boventanden die in zijn gehemelte zitten, voordat hij 7 maanden mag beugelen.
Ik sta erachter om de 2 tanden uit zijn gehemelte te laten verwijderen, maar wij willen liever niet dat 4 gewoon gezonde kiezen verwijderd worden omdat de keuze voor een beugel slechts om esthetische redenen gaat.

Tijdens een seconde opinion bij een andere ortho gaf deze aan dat men ook tijdens of na een beugel kan besluiten om de verstandskiezen op te volgen en ze dan later evt eruit te halen.
Onze eerste ortho staat daar niet achter, maar bij een invaslign is dit toch sneller te verhelpen dan bij een draadjesbeugel toch?
Is het mogelijk om ná de beugel de verstandskiezen te blijven opvolgen?
Tandarts_Richa…

De hoektanden is voor mij duidelijk. Er is voor mij een ander factor dat mee speelt. De verstand kiezen zijn nog niet volgroeid. De wortels zijn niet afgevormd. Ze liggen in iets schuine stand dus niet voorspelbaar of ze normaal kunnen uit groeien. Stel zij kunnen niet doorgroeien omdat ze iets schuin zijn en mogelijk daardoor worden tegen gehouden. Dan zullen de wortels, als zij zijn afgevormd, mogelijk dicht bij de zenuwbaan liggen. Met mogelijke complicaties bij het verwijderen (beschadigen/raken v d zenuw) verstand kiezen. Monitoren is mooi maar wat als deze scenario werkelijkheid wordt. Nemen wij die risico. Daarom zou ik toch opteren voor verwijdering v d kiemen v d onder verstand kiezen. Boven geven later dat probleem niet.
ma, 02/05/2024 - 23:48 Permalink
SoniaBali

Beste Richard
Heel erg bedankt voor je antwoord!
Het gekke is dat de ortho de nadruk het meest legt op het verwijderen van de bovenste verstandskiezen, dat terwijl deze nog vrij hoog zitten in zijn kaak zitten.
Hoe "snel" groeit een wortel en hoe frequent kan er naar gekeken worden om er bovenop te blijven zitten?
di, 02/06/2024 - 06:26 Permalink
SoniaBali

Wat ik ook ergens heb gelezen is dat er -bij het doorkomen van de kies-soms wordt gekozen voor het openen van het tandvlees flapje om de kies door te laten komen.

Ik heb echo's gezien van verstandskiezen die helemaal horizontaal lagen en horizontaal groeiden. Bij zoon staan ze "recht", hoeveel verschil maakt dat bij het eruit groeien?
di, 02/06/2024 - 06:29 Permalink
Tandarts_Richa…

Niet helemaal recht ...kan dus de goede en verkeerde kant op groeien. Wortel vormen kan snel gaan. Als te snel dan is het te laat. Maar hoe snel is niet te zeggen. Ik zou eerder de nadruk leggen op de onderste. Maar belangrijk is de keuze. Risico nemen of verwijderen. Het is wel een operatieve ingreep. Ik kan zo geen advies geven. Maar als het mijn kind zou zijn dan weet ik het wel.....verwijderen.
di, 02/06/2024 - 18:43 Permalink
SoniaBali

Als eerste bedankt voor de tijd die je neent om te reageren.
De ortho focust vooral op de bovenste verstandskiezen en dáár ben ik het niet mee eens omdat die nog zo ver weg zitten.
Alle 4 weghalen is mijns inziens nu een overbodige ingreep. Zij stelt dat het een voorwaarde voor haar is en anders krijgt hij geen invaslign, überhaupt geen beugel.
Ik voel me daardoor met de rug tegen de muur staan. Ik heb eind deze maand opnieuw een afspraak. Mijn voorstel zou zijn: alleen de onderste weghalen, de bovenste verstandskiezen opvolgen.

Is dat een realistisch voorstel?
(Ben nu al zenuwachtig voor dat gesprek)
wo, 02/07/2024 - 09:36 Permalink
Tandarts_Richa…

Misschien kan zij onderbouwen/uitleggen waarom alle 4 verwijderd moeten worden. Ortho is niet mijn sterkste punt. Maar denk dat alleen de onderste twee een prima voorstel is. Wij hebben een tekort aan man kracht maar u bent vrij te kiezen. Ga verder met hert advies als u vertrouwen heeft. Behalve dat het een operatieve ingreep is kan het m i geen kwaad de bovenste nu al te verwijderen. Bij doorbraak zullen zij geen functie hebben omdat onder al verwijderd zijn dus gaan er dan toch uit.
wo, 02/07/2024 - 20:48 Permalink