Verstandskiezen trekken: moet dat voor elke soort beugel?

Author:
JK12
Posted:
zo, 01/27/2019 - 18:38
Ik heb gehoord dat mijn bovenste verstandskiezen getrokken moeten worden wil ik aan een plastic beugel beginnen, omdat ze anders niet goed in het hoesje zouden passen. Ze zijn namelijk wat gaan hangen doordat de onderste al weg zijn. Ik zou denken dat het hoesje daar aan aangepast kan worden. Mijn eigen tandarts is het er mee eens dat ze eruit moeten voor een beugel, maar kan niet uitleggen waarom. Vraag me af of het bij elk type beugel nodig is en waarom nou echt?

Ook vraag ik me af waarom ze niet meteen getrokken zijn toen m'n onderste getrokken zijn? Als men toch weet dat ze gaan hangen...

PS: ik heb verder nergens last van.
PS2: ik wil absoluut niet dat er tanden of kiezen getrokken worden om ruimte te maken, ik wil vergroting van de tandboog zodat er ruimte is voor alle tanden en kiezen.
vV

aangezien die verstandskiezen uitgegroeid zijn is het zinloos ze te laten zitten. Extra plek gaat de andere problemen die die hangende kiezen kunnen veroorzaken niet voorkomen.
Doordat ze uitgezakt zijn kunnen ze de normale kauwbeweging hinderen. Merk je niets van . tot het te laat is. Het lichaam gaat compenseren maar dat resulteert in verkeerde kauwbeweging en daarmee verkeerde belasting kaakgewricht. Daarnaast ontstaat er een lastig te reinigen holte tussen verstandskies en de kies ervoor, met groter risico op een gaatje in de kies ervoor...

Eruit halen is omdat ze al wat verder uitgegroeid zijn een simpele behandeling. Mijn advies is ze eruit te halen. Ik vind het wel twijfelachtig als een tandarts niet in staat is deze 2 zaken op tafel te leggen als reden.
wo, 01/30/2019 - 13:27 Permalink
JK12

Als antwoord op door vV

U zegt dat de verstandskiezen zinloos zijn. Voor de kauwfunctie is dat zeker zo. Echter kunnen verstandskiezen wel invloed hebben op de esthetiek van het gezicht kennelijk. Plaats maar eens een kauwgom o.i.d. voor de verstandskies en je krijgt meer volume in je wang aan die kant. Zo zijn er ook mensen die klagen dat hun gezicht er meer ingevallen is gaan uitzien na het verwijderen van verstandskiezen.

Dat ze de kauwbeweging zouden kunnen hinderen zonder dat je het merkt, kan ik niet zo goed voorstellen (wat niet wil zeggen dat het niet zo is natuurlijk).. Ik heb wel animaties gezien die demonstreren hoe de kauwbeweging gehinderd wordt, maar mijn verstandskiezen vallen gewoon netjes achter de ander kiezen en m'n beet is goed, dus ik maak me daar geen zorgen over.

Het lastig reinigen argument heb ik heel vaak gehoord, maar ik kan ze prima reinigen en heb nooit gaatjes daar.

Ik wou dat mijn onderste verstandskiezen niet verwijderd waren, maarja daar is het nu te laat voor.
do, 01/31/2019 - 11:13 Permalink
vV

Als antwoord op door JK12

het is slechts een advies. daarnaast kan ik mij dus voorstellen dat de behandelaar die dit geadviseerd heeft in relatie tot een gewenste behandeling dat alleen gaat doen wanneer die dingen er uit gaan. Omdat hij anders in problemen kan komen.
Onder de streep is het eigen keuze.
invallen gezicht door trekken verstandskiezen? in uitzonderlijke gevallen, maar dat zijn dan gevallen dat ze er om een andere reden dan ruimtegebrek uitgehaald zijn, en dan ook nog slechts incidenteel dat het zichtbaar is.
En uiteraard bolt de wang op als je er iets tussen stopt. Betekent nog niet dat ie inzakt als die kies weg is, is een andersom redenatie die je toepast, dat is onzuiver.
Maar nogmaals, het is allemaal slechts een advies, met reden waarom. Geen verplichting het te volgen, maar dan weet je tenminste welke risico's er zijn.
do, 01/31/2019 - 13:31 Permalink
JK12

Als antwoord op door vV

Ja en dat advies waardeer ik ook hoor. :) Ik denk er wel over na en weet nog niet wat ik ga doen. Ik wil waarschijnlijk nog ergens anders op consult om te vergelijken, maar qua verstandskiezen ben ik bang dat elke ortho ze eruit wil en met elk beugeltype?

Helaas kan ik nergens foto's vinden van het verschijnsel, alleen berichten van mensen die er over klagen. Natuurlijk is het niet gegarandeerd dat de wang volume verliest en uiteraard kan ik het niet testen, laten trekken is de enige test. Maar omdat het theoretisch zou kunnen en er mensen zijn die er over klagen, hou ik het wel voor mogelijk. Als ik iets op de plekken van mijn onderste verstandskiezen stop, zie ik geen verschil, maar ik denk dat de bovenste meer potentie hebben om een verschil te maken door de locatie.

Het is wel duidelijk dat extracties kunnen leiden tot een invallend gezicht (het extreemste voorbeeld is iemand die al zijn tanden kwijt is). Daarbij is het denk ik wel zo, dat hoe verder naar voren in de mond, des te groter het effect is van extracties. Ik denk dat de meeste mensen echter denken dat dit een normale groei van het gezicht is, omdat je het zoveel ziet. Net zoals mensen denken dat hele smalle gebitjes ook een kwestie zijn van normale, gezonde variatie. In tweelingen zie je het effect van extracties heel duidelijk.

Voorbeelden:
https://www.dannythedentist.co.uk/wp-content/uploads/2014/12/Twins-2.jpg (links premolaren extractie)
http://tmjcalifornia.com/wp-content/uploads/2012/07/twins.jpg (links extractie)
https://www.damagedfaces.com/ (links extractie)
vr, 02/01/2019 - 08:07 Permalink
vV

dat bij die tweelingen komt niet per se door de extracties (alleen). Kan best zijn dat er verkeerde keuzes in hele behandeling zijn gemaakt.
Om daarover te oordelen moet je echt meer weten van de dossiers .

Overigens zou het niet de eerste keer zijn dat vanuit commercieel oogpunt fotos bewerkt zijn, kom ik helaas heel erg vaak tegen, ook al in NL maar zeker in USA (onbegrensde mogelijkheden en zo...)

Je haalt wel zeldzame excessen aan om je punt kracht bij te zetten.. is echt heel zeldzaam zo hoor, en nogmaals:eerder door verkeerde ortho therapie dan door het trekken zelf. En dan gaat het bij deze gevallen ook nog om trekken in de tandboog, niet om verstandskiezen.
vr, 02/01/2019 - 14:52 Permalink