Versnelde orthodontie

Author:
hao
Posted:
zo, 11/19/2017 - 14:14
Hi iedereen,

Van de week heb ik van m’n orthodontist een behandelplan gekregen, nadat er een gebitsafdruk en foto's zijn gemaakt.
Globale conclusie: overbezet van 5mm, smalle kaak met weinig ruimte, boven en onder 2 kiezen trekken (dus 4 in totaal) en 2 tot 2,5 jaar een vaste beugel. M’n verstandskiezen zijn er al jaren uit. Ik heb me, ook op dit forum, geprobeerd in te lezen en krijg de indruk, dat het trekken van kiezen om je tanden recht te krijgen veel gebeurt. Alhoewel ik dacht voorbereid te zijn op het gesprek, merk ik dat ik toch wat belangrijke vragen heb laten liggen.
Ik heb de diagnose daar min of meer geaccepteerd en onvoldoende doorgevraagd of er echt geen alternatieven zijn voor het trekken van de kiezen, die eenzelfde resultaat geven. Daar wil ik van de week toch voor terugbellen. Alhoewel bijzonder spannend, ga ik er nu vanuit dat dit de enige optie is en zal ze er dan uit laten halen. Ik ben erg benieuwd wat over het algemeen de ervaringen zijn met het verkleinen van de gaten die dit achterlaat (hij had het over tandnr. 4, 14, 24 en 34). Hoeveel maanden gaan er gemiddeld overheen, voordat die gaten ‘dichtgeschoven’ zijn?

Ik lees op verschillende sites ook het een en ander over ‘versnelde orthodontie’ (Paoo), waarbij wat kunstbot wordt geplaatst en de hele behandeling met een vaste beugel wordt versneld. Het valt mij op dat dit her en der in Nederland gedaan wordt, maar ik lees er nog niet heel veel over. Ik ben benieuwd naar ervaringen met deze behandeling en of dit eenzelfde resultaat levert? Je zou bijna denken dat, als het hetzelfde werkt, dat iedereen kiest voor deze versnelde methode. Is het iets dat aan elke orthodontist gevraagd kan worden om toe te passen? Wat zijn mogelijke meerkosten? Zijn er orthodontisten bekend in de regio Rotterdam/zuid-Holland die deze behandelingsmethode toepassen? Is dit een serieus en betrouwbaar traject om de behandelduur te verkorten?