verkleuringen hoektanden door druk van beugel

Author:
heijboer
Posted:
di, 04/08/2008 - 22:24
Mijn dochter heeft sinds een paar maanden een beugel( expansie plaat in de bovenkaak).
De beide hoektanden in de bovenkaak zijn langzaam aan het doorkomen. Nu is op beide hoektanden een donkere verkleuring ontstaan. Dit is zo onder het tandvlees vandaan gekomen. De orthodontist heeft het over een decubitus van de gingiva, waardoor een haematoom is ontstaan op beide hoektanden. Met polijsten is dit niet verminderd. Hij stuurt me nu terug naar de tandarts met als advies de doorbraak van de tanden rustig af te wachten en de verkleuringen ter plekke met bleekmiddel te behandelen. Mijn dochter is 10 jaar , het lijkt mij wat jong om met dit soort middelen te moeten beginnen. Wie kan mij advies geven, en kan ik hier de ortho aansprakelijk voor stellen.
heijboer

het zal best kort door de bocht zijn. Maar ik heb hier ook geen ervaring mee, er zijn 2 hoektanden met verkleuringen welke dan maar gebleekt moeten worden volgens de othodontist. Ik heb voor volgende week een afspraak bij de tandarts, maar ik heb liever van meerdere mensen info dan van 1. Mij lijkt het bleken van tanden bij kinderen best heftig, als er alternatieven zijn hoor ik die graag.
wo, 04/09/2008 - 19:54 Permalink
mecánico para …

Ik vind het een raar verhaal van decubitus. dat geldt voor zachte weefsels niet voor glazuur. Het glazuur op een hoektand wordt aangelgd in zijn volle en definitieve dikte op 3 jarige leeftijd. hoe kan je nou een verkleuring in een hard tandweefsel krijgen door een bovenkaak expansie. Ik denk echt dat die verkleuring als die pas zichtbaar wordt bij doorbraak niets met een nu uitgevoerde expansie te doen heeft. die expansie vidn plaats in het kraakbeen gedeelte, de middenlijn van de bovenkaak.

ben wel benieuwd hoe de rest van de tanden/kiezen er nu uitzien.
wo, 04/09/2008 - 21:13 Permalink
heijboer

ben nu bij de tandarts geweesd. Hij had zoiets ook nog niet eerder gezien. De kleur van de verkleuring is bruin, geel . De tandarts gaf als antwoord dat een verkleuring tgv een bloeduitstorting meestal blauw/grijs is. deze verkleuring begreep ook hij niet. ( het zijn 2 kleine stipjes). Het glazuur van de tand is goed.
Hij zij dat als het een verkleuring agv een externe factor is het met bleken goed te behandelen is. Misschien is het een interne factor, maar de bevalling is niet problematisch geweesd, ook heb ik geen medicatie gebruikt. De 2 kleine verkleuringen zitten precies daar waar druk van de beugel heeft gezeten. Het lijkt meer op een roestplek, maar dat kan ook niet. Het advies is nu om de hoektanden verder te laten doorkomen, om dan de tanden te bleken en vervolgens verder te beugelen.
Klinkt dit logisch?
wo, 04/16/2008 - 18:09 Permalink