Vergoeding orthodontie KIND (11 jaar) vanuit basis/AWBZ?

Author:
dolfijn78
Posted:
di, 10/23/2018 - 15:09
Hallo,

Mijn dochter gaat binnenkort starten met een langdurig ortodontietraject welke mogelijk over een aantal jaren wordt afgesloten met een BSSO operatie (bisagitale splijtings osteotomie).
Nu hoorde ik onlangs per toeval dat een overbeet van 17,5 mm vergoed wordt vanuit de basis/AWBZ. Hiervoor moeten we dan samen met de behandelend orthodontist een toestemmingsformulier invullen ter beoordeling van de zorgverzekering.
Heeft iemand hier ervaring mee? En heb je het dan ook inderdaad 100% vergoed gekregen?
Het gaat niet alleen om een forse overbeet maar ook een bovenkaak die te ver naar voren staat en een onderkaak die te ver naar achteren staat. Vandaar ook de mogelijkheid tot een eventuele operatie in de toekomst. Maar ze willen eerst kijken hoeveel ze met beugelen kunnen corrigeren.
Maandag 5 november wordt het behandelplan besproken. Graag bereid ik me daar goed op voor.
Alle tips zijn dan ook van harte welkom.

Dank!

Gr. Dolfijn
vV

dat is toch echt iets wat de orthodontist zelf zou moeten weten. Normaal gesproken wordt zoiets in ene gecombineerd spreekuur met de kaakchirurg behandeld is. Bij een zo grote afwijking red je het niet met beugelen alleen vrees ik. Dus goede reden dit nader uit te zoeken. De mensen aan de telefoon bij de verzekering hebben hier in de regel te weinig kennis over.
di, 10/23/2018 - 16:13 Permalink
LK3

Beste dolfijn,
Ik weet niet precies wat de voorwaarden voor de AWBZ zijn. AWBZ gaat via de gemeente en verschilt dus ook per gemeente (heel gek dat je woonplaats je rechten bepaalt trouwens, maar dat ter zijde). Maar alle ziekenhuiszorg is voor kinderen onder de 18 gratis en zonder eigen risisco.
Dus een eventuele kaakoperatie wordt gewoon vergoed, mits voor haar 18e gedaan. Anders kost het het eigen risico (tenzij dat al verbruikt is voor dat jaar).
Wel is het zo dat de orthodontiebehandeling van kinderen met een schisis of een in ernst vergelijkbare aandoening uit de basisverzekering betaald worden.
Mijn eigen dochter wordt in door de orthodontist in het ziekenhuis behandeld. De behandeling valt daardoor onder ziekenhuiszorg en wordt volledig vergoed uit de basisverzekering. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat ze is doorverwezen door de reguliere orthodontist en dat de ziekenhuis orthodontist de nodige documenten en informatie naar de verzekering heeft moeten sturen om aan te tonen dat het echt nodig is dat dochter deze behandeling krijgt en dat het nodig is dat de behandeling door een gespecialiseerde orthodontist uitgevoerd wordt.
di, 10/30/2018 - 19:30 Permalink