Vergoeding beugel 23+

Author:
Me23
Posted:
vr, 02/22/2008 - 16:07
Goedemiddag,

Op eigen verzoek ben ik na jaren zeuren in december uiteindelijk doorgestuurd naar de tandarts. Mijn tanden stonden mijn inziens lichtelijk scheef en ik wilde weten of er iets aan gedaan kon worden, gezien ik steeds meer klachten kreeg van verschuivingen en lichtelijke reuk.

Mijn eigen tandarts heeft altijd beweert dat ik het niet nodig heb, nu ben ik bij de ortohodontist geweest en heb ik volgens heb een overbeet, scheve tanden en eigenlijk had ik in mijn puberteit al een beugel moeten hebben. Ik heb er nu dus een nodig, maar ben 23. U voelt het al aankomen, de verzekering (CZ jongeren, basis tand) dekt tot de 22 jaar en aangezien ik studeer kan ik niet ineens al dat geld ophoesten.

Ik vroeg me nu af of er een mogelijkheid is waarop ik toch die beugel vergoed krijg, het lijkt mij nl een ernstige fout aan de zijde van de tandarts.

Hopelijk kunnen jullie mij hiermee adviseren,

Bvd, mvgr,

Natasja
Spiegeltje

Voor vergoeding kom je alleen in aanmekring als je daarvoor voldoende aanvullend bent verzekerd.

Of het al of niet terecht is dat de tandarts je niet hebt doorgestuurd kan ik verder niet beoordelen. Het lijkt me wel een behoorlijk grijs gebied, wel of geen beugel. Vaak is het ook voornamelijk cosmetisch en tandartsen kunnen dat vertalen als 'niet nodig'. Het heeft - denk ik - weinig zin je tandarts de rekening te sturen. Hij zal er weinig begrip voor kunnen opbrengen :)

Overigens, je hóeft niet doorgestuurd te worden, je kunt altijd zelf een afspraak maken met de orthodontist als je dat wenst. Alhoewel ik ook wel begrijp dat je in eerste instantie op het advies van de tandarts bent afgegaan.

Verder zou ik ook geen oplossing weten.
vr, 02/22/2008 - 17:58 Permalink
*Nicole*

Voor zover ik weet krijg je alleen de beugel vergoed als je jonger bent dan 21 jaar of als je ouder bent dan 21 jaar en een medische reden voor de beugel is. Volgens mij is het niet mogelijk je aanvullend te verzekeren voor orthodontie boven de 21 jaar. Ben je ouder dan 21 jaar, moet er een medische indicatie zijn en dan krijg je het vergoed via een machtiging.

Een fout van de tandarts kan je natuurlijk nooit aantonen. Een tandarts is geen orthodontist. Je had zelf naar een orthodontist moeten stappen of je ouders hadden je er heen moeten brengen. De tandarts gaat alleen over de gezondheid van je gebit, niet over de stand. Het is echt je eigen verantwoordelijkheid en die van je ouders geweest lijkt mij....

Maar als ik het fout heb hoor ik het graag. :wink:
ma, 02/25/2008 - 18:47 Permalink
panda2

Hoi,

Ja er is wel een manier om je er voor te verzekeren maar dan moet je excelent (cz) verzekeren en die maandkosten zijn echt mega hoog!

Ik ben ook boven de 21 en wel verzekerd voor tandarts maar niet zo hoog dus ook ik moet alles zelf betalen. Nou ja ik kreeg iets van 345 euro vergoed maar ja dat is na het happen en de foto's ook al een heel eind op en dan moet de beugel en alles nog beginnen. Ik heb toen ongeveer omgerekend of het voordeliger zou zijn om dus excelent te gaan verzekereen maar dan ben ik als ik uit ga van 2 jaar beugelen nog minder kwijt aan kosten als ik gewoon bij mijn verzekering nu bleef en alles zelf betaal. Dus denk er goed over na maar je kan het altijd uitzoeken via internet.

groetjes

Sorry het is de supertop verzekering!!!!!!(cz)
ma, 02/25/2008 - 20:02 Permalink
Spiegeltje

Kijk ook even hier:
http://www.tandarts.nl/verzekeringen/polisvergelijking_orthodontie_2_4…

Overigens, OHRA vergoedt orthodontie op basis van aanvullende verzekeringen, maar niet de tandartsverzekeringen.

CZ supertop is de enige aanvullende verzekering, voor zover ik kan nagaan, die orthodontie voor volwassenen 100% vergoed zonder limiet. Daar betaal je dan wel 79,95 (bijna 80) euro per maand voor :wink:
ma, 02/25/2008 - 20:46 Permalink
marjonb

Goedenmiddag,
Ik reageer even op vergoeding orthodontie.ik ben 50 jaar en krij op 27 maart een vaste beugel voor mijn bovengebit.Ook ik ben op zoek gegaan naar een verzekering die boven de 21 jaar vergoed.Deze heb ik geveonden :Menzis accepteert zonder voorwaarden boven de 21 jaar en vergoed orthodontie. Er zijn 4 keuzen van het tandartspakket,keuze 3 en 4 zijn het interessants nl. keuze 3 vergoed per verzekeringsnemer maximaal 1500 euro 100% vergoeding.(maandkosten 30 euro)Keuze 4 vergoed 1500 euro per jaar met een maximum van 80 %.maandkosten (35 eur)
Als je een overzicht hebt wat de behandeling gaat kosten kun je uitrekenen wat voor jou het voordeligst is.
Bedenk wel dat een consult al gauw 60 euro p/mnd kost dus per jaar 700 en dat hapt er snel in. als je bijv. voor keuze 3 gaat.
De behandelcodes krijg je van de behandelende tandarts of orthodintist de tarieven verschillen want een tandarts kan orthondontie uitvoeren en dat is een andere code.
Ik hoop dat dit bericht iets aanvult.
do, 02/28/2008 - 12:12 Permalink
Me23

Hallo,

Iedereen alvast bedankt voor het meedenken!
Dat van Menzis is inderdaad een optie, weet u misschien ook of je na het sluiten van de datum dat je vrij kan wisselen van verzekeraar nog aanvullend kan afsluiten/opzeggen? Ik heb nu nl jongeren + aanvullend basistand bij de CZ, maar anders gooi ik er die dus af. Alvast bedankt!

Groetjes Natasja
vr, 02/29/2008 - 14:17 Permalink
marjonb

hoi natasja,
Geen idee of je na 1-1 kan wisselen van verzekering, als dat je vraag is.
Bij je huidige verzekering kun je altijd je aanvullende verz. tuussentijds aanpassen,maar het handigst is even te informeren bij de verzekering zelf.
Succes
marjon
vr, 02/29/2008 - 15:52 Permalink