1 post / 0 nieuw
Van omgekeerde beet naar overbeet
valeriee123
Offline
Laatst gezien: 9 maanden 3 weken geleden
Geregistreerd: 02/25/2015 - 13:50
door valeriee123 di, 03/31/2020 - 12:34
#1

Hallo!

Graag wil ik advies vragen over mijn ortho behandeling. Ik zal even uitleggen hoe het traject tot nu toe is gegaan.
Een paar jaar geleden kwam ik op consult bij de ortho ivm een end to end beet. Het plan was als volgt: er was een kaakverbredingsoperatie nodig (sarme) en daarna
zou de omgekeerde beet gecorrigeerd worden met nog een operatie.
1,5 jaar geleden heb ik de kaakverbredingsoperatie gehad. Nu was het afgelopen januari tijd voor de 2e operatie, een enkele kaakoperatie waarbij ze mijn bovenkaak een stukje
naar voren zouden zetten om de omgekeerde beet te herstellen.
1 week voor de operatie werd ik gebeld. De operatie gaat niet door, op de foto's was te zien dat het bot van de voortanden schuin/ iets gekanteld staat?. Waardoor het niet kloppend zou worden als de bovenkaak naar voren wordt gezet.
Nieuw plan: 2 kleine kiezen verwijderen in de onderkaak (in de bovenkaak mis ik deze ook). Door dit gat dan weer te corrigeren zou het bot van de voortanden ''rechtop'' komen te staan. Echter als dit gat dicht is werd voorspeld dat ik een te grote overbeet zou hebben, het omgekeerde dus van wat ik had. Daarna zou ik daarom nog een operatie krijgen: een dubbele operatie waarbij boven en onder beide naar voren komen, tot een normale beet. Mijn ortho zegt zelf dat we even aankijken hoe het uitkomt met het dichten van het ontstane gat, maar dat er waarschijnlijk dus nog wel een (dubbele) operatie nodig is... er is geen andere mogelijkheid.

Ik vond het alles een beetje veel worden en was geneigd om het zo te laten zoals het nu is, ik was tevreden met de kaakverbreding. Echter, als ik het zo zou laten (end to end) dan zou het voorstuk helemaal afslijten uiteindelijk. Eigenlijk heb ik dus geen keuze.

Situatie nu: de 2 kleine kiezen in de onderkaak zijn getrokken. Met elastieken zijn ze bezig het gat te dichten.
Mijn vraag is nu, is er enige mogelijkheid om ervoor te zorgen dat bij het naar achter trekken van de ondertanden er een normale beet ontstaat, ipv een overbeet?
Dus een manier om te zorgen dat ze niet zóver naar achteren gaan, zodat er geen overbeet ontstaat?
Ik zie een dubbele kaakoperatie steeds minder zitten... En het zou toch zonde zijn als ik, na het trekken van 2 gezonde premolaren, ook nog eens een heftige dubbele kaakoperatie nodig heb, terwijl hier misschien een andere oplossing voor is?
Bijvoorbeeld, een laagje vulling aanbrengen ter verbreding van een van de kiezen zodat het gat minder groot is??
Of, zorgen dat de achterste kiezen aansluiten, en het voorste stuk laten staan wanneer de beet correct is??
Ik roep maar wat, ik ben geen orthodontist Smile

Alvast heel erg bedankt.

Groeten Valerie