Trekken vier kiezen voor beugelbehandeling

Author:
beugeltje
Posted:
do, 03/29/2007 - 00:21
Beste mensen,

Momenteel ben ik net begonnen met beugelen voor wat rechtere tanden. Ik had in begin Invisalign overwogen en maar deze bleek niet mogelijk bij mij omdat wat er moest gebeuren niet zo goed mogelijk was met de Invisalign. Dus heb ik nu de slotjes, wat me overigens wel meevalt afgezien van dat je opeens niet meer alles kan eten wat je wil. :)

De orthodontist kwam in zijn behandelplan nog terug op het trekken van 4 kiezen om ruimte te maken. Ik vind het nu nog raar om te bevatten dat je vier gezonde kiezen moet laten trekken om ruimte te maken voor andere. Dat houdt me dan ook wat tegen om ze ook echt te laten trekken. Vooral nu ik bij het lezen van andere berichten in deze forum posts tegenkwam van de relatief nieuwe Damon3-beugel. Op de site van Damon3 wordt aan hand van filmpjes en beeldmateriaal uitgelegd hoe deze in zijn werk gaat. Een van die filmpjes stelt dat in meeste gevallen niet nodig is kiezen te trekken voor een beugelbehandeling met Damon3 (bron: http://www.damonbraces.com/q05.php). Ze laten zelfs nog een filmpje zien van wat er gebeurt als je wel 4 kiezen extraheert. Het gebit wordt volgens het filmpje wat smaller/kleiner. Wanneer het kiezen niet weggehaald worden dan wordt het gebit zelfs groter. Bij het zien van dit filmpje denk ik bij mij zelf, waarom heb ik dan niet de Damon3 genomen.... hoewel ik weet dat deze informatie van Damon3 zelf afkomt en wellicht om commerciele redenen wat mooier gekleurd is.

Maar ik twijfel nu of ik die 4 kiezen moet laten trekken. Het gaat dan meer om of de grootte van je gebit echt significant verandert als je 4 kiezen verandert. Het filmpje zal het waarschijnlijk wel wat extremer laten zien om de verschillen duidelijk te maken maar ik vraag me af hoe het gebit in werkelijkheid zal veranderen. Iets waar ik niet aan gedacht heb bij heel deze voorbereiding en ik vraag me af of dit belangrijk is mee te nemen in de overweging... :-?

Iemand raad? Heel erg bedankt alvast voor jullie tips!
lindadegraaf

Wat er beter is weet ik niet.
Zelf heb ik afgelopen dec ook 4 gezonde kiezen laten trekken(naast de hoektand) om ruimte te maken.
Ik heb er geen spijt van, want er veranderd in je mond niets, behalve dan dat de tanden recht gaat staan dmv brackets.
do, 03/29/2007 - 22:36 Permalink
BJN

.... hoewel ik weet dat deze informatie van Damon3 zelf afkomt en wellicht om commerciele redenen wat mooier gekleurd is.

Dat zou best eens erg waar kunnen zijn........ Er zijn namelijk nog steeds geen wetenschappelijk geaccepteerde publicaties over! Ook na al die jaren Damon 1-2-3. Het is meer een religie dan wetenschappelijk verantwoorde techniek.

Tegenwoordig hebben we veel geleerd van de beugelbehandelingen uit de jaren 60-70-80. We kunnen nu beter omgaan met de mechanica van de tandverplaatsing. En kunnen vaak (maar niet altijd) voorkomen dat er kiezen getrokken worden. Dat geldt bij kinderen meer dan bij volwassenen.
Als je twijfelt vraag je toch hoe je tandarts of een andere orthodontist in de buurt er over denkt?
do, 03/29/2007 - 23:06 Permalink
Dee

Ik heb ook vier kiezen laten trekken, bij mij was het nodig omdat dan de wortels/tanden buiten mijn kaak zouden gaan staan (of zoiets) als mijn tanden recht getrokken zouden worden. Bij mij was het dus geen optie om die kiezen te laten zitten als ik een beugel wilde. Ik wilde persé rechte tanden dus ik heb het gewoon laten doen. Ik zou dus gewoon even vragen waarom het precies moet.

Een week nadat je kiezen zijn getrokken heb je er zo goed als geen last meer van.
za, 03/31/2007 - 12:29 Permalink