Terugdraaien extracties dmv implantaten

Author:
N87
Posted:
do, 02/15/2018 - 00:16
Hoi iedereen,

Heeft iemand ervaring met het terugdraaien van extracties dmv openen en plaatsen van implantaten?

Tijdens mij orthodontiste behandeling zijn er 4 kiezen geëxtraheerd. Naif en vol van vertrouwen heb ik deze orthodontist gevolgd, dit terwijl het niet nodig was geweest.
Ik ondervind negatieve veranderingen in mijn gezicht en gezondheidheid.

Zijn er mensen die dezelfde ervaring delen en hier iets mee hebben gedaan en/of mij een orthodontist in Nederland kunnen aanraden die hier ervaring mee heeft?

Ik zou het zeer op prijst stellen. Ben echt ten einde raad!
Me88

Ik ben hier ook erg benieuwd naar. Mijn beugel is er 5 maanden geleden uitgekomen en ik merk zelf ook een groot verschil.

Ik heb regelmatig last van een klikkende kaak, heb het gevoel dat mijn boventanden mijn ondertanden in de weg zitten. De tanden staan bijna naar binnen gekanteld en er zijn zelfs nog wat spleetjes tussen de kiezen, dus ik denk niet dat het verwijderen van de kiezen de juiste optie was. Ook merk ik dat ik volume kwijt ben in mijn gezicht, direct rond mijn mond waar mijn tanden het ondersteund zouden hebben.

Ik heb dit aan mijn orthodontist niet duidelijk kunnen maken, of misschien wuift hij het weg om mij gerust te stellen. Ik ben ook al vaak op zoek geweest naar iemand in Nederland die kennis heeft van het terugdraaien van deze procedure, maar ik vind alleen informatie op Amerikaanse websites.

Heeft iemand sinds de laatste post nog iets kunnen vinden? (Ik ben overigens ook 30)
ma, 01/28/2019 - 21:11 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door Me88

Dus als ik het goed begrijp, ben je klaar met beugelen maar mis je je tanden die eruit gehaald zijn? Dus er is geen ruimte meer waar ze voorheen zaten? Wil je dan implantaten achter je kiezen? Of hoe had je dat in gedachte?
ma, 02/04/2019 - 09:07 Permalink
Me88

Als antwoord op door Lieneke

In een ideale wereld wel, maar ik weet dat dat heel veel geld gaat kosten (vier implantaten plus een beugeltraject). Een voorbeeld van hoe dat onder andere kan worden gedaan staat op de website Facefocused.com Of je kunt googlen op extraction retraction reversal.

Misschien is een andere mogelijkheid dat de voorste 8 tanden en kiezen weer zo’n twee milimeter naar voren worden geschoven en dat de achterste kiezen alsnog wat naar voren worden getrokken, misschien met de hulp van een TAD (Temporary Anchorage Device).

Ik denk dat mijn tanden wel iets meer ruimte nodig hadden om mooi te kunnen komen staan, maar ik denk dat 4mm had volstaan in de boventanden. Maar omdat twee kiezen zijn verwijderd is er 14-16mm ruimte vrijgekomen. Dit betekent dat mijn voorste tanden niet de ruimte van maar 4mm in totaal, maar 7-8 mm in totaal hebben moeten dichten. Hierdoor is de tandboog smaller geworden met als resultaat minder ruimte voor de tong, een minder prominente glimlach en minder volume rond mijn mond (met een beginnende rimpel precies waar mijn hoektand anders de lip had ondersteund.

Als de voorste 8 tanden en kiezen aan beide kanten 2mm naar voren kunnen worden geduwd (4mm in totaal) heb ik misschien weer wat meer ruimte voor de tong en zullen mijn voortanden elkaar niet aldoor raken.

Nog een andere optie is om weer een beetje ruimte voorin te creëeren en facings te laten plaatsen om het verloren volume iets te restoreren, maar ook dat zou veel geld kosten.

Zoals je ziet heb ik wel ideeën maar weet ik niet of deze uitvoerbaar zijn en of ze uitvoerbaar zijn in Nederland.
di, 02/05/2019 - 09:35 Permalink
vV

Als antwoord op door Me88

dat facing idee is wel de veel goedkopere variant. Overigens als er maar 4mm nodig is, kan je daar geen implantaat in kwijt.
Wellicht eens een consult bij een gespecialiseerd tandarts . Sjoerd Smeekens in Beuningen denk ik dan aan bv. Werkt ook samen met ortho en zo, je moet hier echt een gecombineerde expertise voor hebben.
wo, 02/06/2019 - 13:26 Permalink
Me88

Als antwoord op door vV

Excuses, ik lees je bericht nu pas. Ik heb nog met de orthodontist gemaild en ben aan de hand van dat contact afgestapt van het idee de hele boel terug te draaien en implantaten te laten plaatsen. Wel overweeg ik nog in ieder geval mijn voortanden weer iets naar buiten te laten kantelen, maar misschien moeten dan alle 8 (hoek)tanden/kiezen van de bovenkaak iets naar voren om het er niet heel gek uit te laten zien. Hieraan zou ik dan kleine ruimtes tussen mijn kiezen overhouden (ongeveer 2 mm). Dat zal er minder mooi uitzien dan nu en de kans op schuiven is dan ook groter, maar ik denk dat het voorin mijn mond wel beter zal werken. Aan de andere kant staan mijn standen/kiezen nu zo ver naar achteren dat je die ruimte waarschijnlijk (bijna) nooit zou zien.

Wat ik overigens bedoelde met de 4mm, was dat ik voordat ik met de beugel begon waarschijnlijk genoeg had gehad aan 4mm ruimte om de tanden netjes te laten staan. Wel iets naar voren, maar dat was prima geweest. Om die ruimte te krijgen zijn er echter twee kiezen verwijderd en is er zo’n 14mm vrijgekomen, waardoor mijn tanden nu niet naar voren, maar iets naar achteren staan (één van mijn voortanden is zo’n 5mm naar achteren gekomen). Dat voelt nog steeds onnatuurlijk.
zo, 06/23/2019 - 15:07 Permalink
Ortholimburg

Ik heb ervaring hiermee, maar zo'n herbehandeling is vaak geen sinecure .Als het echt moet is het soms pragmatischer het probleem orthochirurgisch op te lossen, met bv segmentosteotomies, maar dat moet dan heel nauwkeurig gepland worden. Is niet te behandelen op een forum als dit.
zo, 11/24/2019 - 09:09 Permalink
Melissa4

Als antwoord op door Ortholimburg

Waar bent u gevestigd? Ik zou ook graag mijn behandeling terugdraaien uit het verleden. Ik heb extractie van 4 premolaren geweigerd als 9 jarige met instemming van mijn ouders. Het alternatief was 3, 5 jaar een buitenboordbeugel dragen....in de groei. Achteraf denk ik wat een waanzin. Ik heb al dik 25 jaar klachten als gevolg van de behandeling. De aandoening in het buitenland staat bekend als het "headgear effect". Ik heb zwaar ingeboet qua levenskwaliteit. Met het trauma wat ik in het verleden heb ondergaan, heb ik tenminste mijn dochter kunnen behoeden voor een beugel...Ik snap niet dat orthodontisten nu de gevolgen bekend zijn moedwillig deze achterhaalde technieken nog steeds toepassen? Welke prijs betaal je voor rechte tanden? Een minder aantrekkelijk gezicht en een verhoogde kans op slaapapneu. En allerlei psychische kwalen door slechte slaapkwaliteit. Als iemand zoals dr. Bill Hang van face focused, of dr. Mike Mew van Orthotropics, volwassenen zouden kunnen helpen zoals ik dan zou hij een rijk man zijn zoals Bill Gades...of al het geld stroomt ondertussen naar Philips voor de cpap machines....
do, 02/13/2020 - 12:34 Permalink
Me88

Inmiddels zijn er vier jaar voorbij, waarin ik geen verdere stappen heb ondernomen, maar ik sta nu op het punt dat wel te gaan doen.

Mijn kaken klikken nog steeds (ik ga hier binnenkort voor naar de fysiotherapeut), mijn voortanden zitten nog steeds in de weg en vijf jaar na het verwijderen van mijn beugel zijn de consequenties van de volumevermindering rond mijn mond steeds duidelijker zichtbaar.

Ik denk dat ik voor de optie van 'alles iets naar voren zetten' wil gaan en dan maar tevreden moeten zijn met spleten tussen de kiezen (er zijn ergere dingen in de wereld), al denk ik dat mijn onderlip dan in verhouding nóg meer volume verliest.

Toch ben ik benieuwd of de mensen op dit forum een terugdraaiing hebben kunnen ondergaan of dat er misschien andere oplossingen zijn gevonden. Daarnaast zou ik ook nog graag met een orthodontist spreken over de mogelijkheden en de voor- en nadelen van verschillende behandelingen. Is 'ortholimburg' nog steeds actief op dit forum? Ik kan namelijk geen informatie of praktijk vinden op google.
vr, 08/04/2023 - 22:47 Permalink
Me88

Als antwoord op door Ortholimburg

Bent u nog steeds actief op dit forum? Ik heb onderaan deze pagina al een nieuwe opmerking geplaatst, maar wellicht krijgt u op deze manier een notificatie van een nieuw bericht. Het lukt mij niet om een privébericht te versturen. Bent u nog steeds werkzaam als orthodontist?
vr, 08/04/2023 - 22:51 Permalink