Te grote verscheidenheid aan orthodontische behandelingen

Author:
Fritzie
Posted:
do, 09/18/2008 - 20:12
Ik ben een tijd geleden tot het inzicht gekomen dat het zonde zou zijn als ik niet alles uit mijn leven haal wat er in zit. Ik ben chronisch ziek, maar kan daar sinds een aantal jaar prima mee leven. In zoverre dat ik alles heb gedaan wat god verboden heeft. Niet dat ik dat ik nu een purist wil zijn, maar een gezond leven is absoluut veel waard. Één van de grootste ingrepen die ik wil doen is die aan mijn gebit. Door ziekte en een fobie voor voorwerpen in mijn mond heb ik een behandeling op mijn 15e niet afgemaakt. Ik heb een behoorlijke overbeet (was ooit 6mm, zal nu nog steeds zoiets zijn) en er is, ondanks extractie van een snijtand onder, sprake van flinke 'crowding'.

Komende week heb ik sinds tijden een afspraak met de tandarts en ik hoop binnenkort op consult te gaan bij een orthodontist. Ik lees hier al een tijd mee, heb veel informatie op internet ingewonnen en langzaamaan wen ik aan het idee van een beugel. Ik ben er nog steeds heilig van overtuigd dat ik twee seksloze jaren tegemoet ga, maar het zij zo, dat is voer voor een andere discussie. Hoe dan ook duurt het lang voordat ik met zelfvertrouwen naar de orthodontist durf te stappen.

Dat komt hoofdzakelijk omdat er zo'n enorm scala aan behandelmogelijkheden is. In eerste instantie wilde ik een Invisalignbeugel krijgen, later kon ik leven met het idee aan een keramische beugel, nu begint tot me door te dringen dat ik eigenlijk weinig te eisen heb. Eerst maar dat consult. Toch bevreemdt het me dat er zoeel verschillende behandelingen zijn, die ogenschijnlijk nooit tot hetzelfde resultaat leiden. Wordt er teveel rekening gehouden met de esthetische of psychosociale wensen van de patiënt? Of zijn er veel charlatans aan het werk? Als ik online informatie inwin op ormco.com of invisalign.com dan krijg ik het idee naar een Tellsellreclame te kijken. Ik heb slechte ervaringen met mijn oude orthodontist (onpersoonlijk, enkel uit op winst) en deze hele zoektocht heeft me niet vrolijk gestemd. Feit blijft dat ik geen last wil krijgen van mijn kaken, dat ik daarbij ijdel ben en daarom met zekerheid volgend jaar een beugel draag.

Ik ben nu benieuwd naar de ervaring van andere patiënten, maar bovenal, naar hoe de orthodontist naar zijn vakgebied kijkt. Is het voor de orthodontist een puur esthetische dienst die hij verleent? Waarom die ene behandelmethode en niet die andere? Is het gek dat ik door de bomen het bos niet zie en tegelijk het idee heb dat de orthodontie teveel inspeelt op een vraag die niets te maken heeft met medische noodzaak en meer met schoonheidsidealen en winstbejag.