"Tarieven orthodontisten omlaag met 34%"

Author:
Spiegeltje
Posted:
za, 06/05/2010 - 12:17
Dat meldt het Financieele Dagblad zaterdag op basis van een nog vertrouwelijk conceptadvies van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink.

Het concept ligt nu ter inzage bij de betrokken partijen, zoals de orthodontisten en consumentenorganisaties.

De consumentenbond laat weten blij te zijn met het voornemen van de NZa en roept iedereen op de behandeling bij de orthodontist uit te stellen tot na 1 januari 2011, als de tarieven omlaag gaan. Eerder bleek uit onderzoek van het FD dat consumenten jarenlang te veel hebben betaald voor hun behandelingen

Bron: nu.nl

Zie ook: http://www.fd.nl/artikel/15552979/nza-tarief-orthodontist-fors-omlaag
de digitale tandarts

Teveel betaald, is naar mijn mening een vreemde uitspraak in een prijssysteem waarbij de overheid de tarieven bepaald.

De prijs wordt bepaald door de overheid. De orthodontist wordt efficiënter door automatisering en meer hulpkrachten, de overheid verlaagd de prijs en de orthodontist huurt meer hulpkrachten in en wordt nog efficiënter. Dit proces heeft zich al meerdere malen herhaald met deze ontwikkeling als laatste dieptepunt.

Het gevolg hiervan is dat er tegenwoordig bijna geen orthodontistenpraktijk is met minder dan 6 stoelen en bij voorkeur op 9 of meer stoelen tegelijkertijd behandeld wordt. Voor de echte vakman die meer tijd per patiënt wilt besteden een kleine ramp en het wordt er niet beter op.

Deze ratrace is ook een gevolg van het beleid van de NZA en ik vraag me af hoe dit doorbroken moet worden.

Het onderzoek van het FD was overigens verre van nauwkeurig, de winst van de BV van de orthodontist hoeft zeker niet alleen ontstaan te zijn door de praktijkvoering, maar andere bedrijvigheid, onroerend goed en beleggingen tellen ook mee.
ma, 06/07/2010 - 20:52 Permalink
BJN

Tariefontwikkeling orthodontie

Geacht NMT-lid,

Zoals u weet is het onderbouwen van het tarief van de orthodontist al jarenlang onderwerp van discussie. De Nederlandse Zorgautoriteit kondigde in het voorjaar van 2007 een forse tariefdaling aan. Na de uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) volgde per 1 juli 2009 een correctie op eerder doorgevoerde kortingen. Mede onder druk van de Consumentenbond en Zorgverzekeraars Nederland voerde de NZa een nieuw onderzoek uit naar de omzet, kosten en inkomsten van de orthodontisten in 2006 en 2008.

De resultaten van dit onderzoek zijn nog niet openbaar, maar het Financieele Dagblad (FD) heeft de hand weten te leggen op de vertrouwelijke stukken en deze op haar website gepubliceerd. In deze stukken is het voorgenomen besluit van de NZa verwoord. Dit besluit betekent dat de NZa op basis van de resultaten van het onderzoek de tarieven van de orthodontisten per 1 januari 2011 met 34% zal verlagen. Door deze tariefsverlaging zou het verschil tussen de orthodontisten- en tandartstarieven fors toenemen. De NZa is daarom voornemens om ook per 1 januari 2011 de orthodontie functioneel te gaan bekostigen. Functionele bekostiging gaat uit van de meest efficiënte aanbieder die vervolgens als maat wordt genomen voor alle aanbieders. Dit betekent dat de tandartstarieven per die datum zullen worden gelijkgeschakeld met de tarieven van de orthodontisten. Hierdoor zullen de zogenaamde D-tarieven met ruim 38% dalen. Eind juni wordt definitieve besluitvorming van de NZa verwacht.

De NMT is het volstrekt oneens met de wijze waarop de NZa de uitkomsten van het onderzoek vertaalt naar een nieuwe onderbouwing:
Zo wordt geen rekening gehouden met de uren die de orthodontist per week werkt en wordt uitgegaan van gemiddelden die volgens de NMT niet overeenkomen met de werkelijke praktijk.
De alternatieve berekeningen die de NMT samen met het adviesbureau Deloitte bij de NZa heeft neergelegd worden genegeerd.
Het voornemen om uit te gaan van functionele bekostiging kwam tijdens het bestuurlijk overleg van 1 juni jl. als een konijn uit de hoge hoed.
De NMT heeft aangegeven dat een dergelijke tariefdaling grote gevolgen zal hebben voor het zorgaanbod. De NZa wil een gevoeligheidsanalyse gaan uitvoeren om de effecten op de toegankelijkheid van de zorg in beeld te krijgen.
Het moge duidelijk zijn dat de NMT het zowel inhoudelijk als met de wijze waarop de NZa met de onderbouwing omgaat, niet eens is. De NMT zal zich met man en macht verzetten tegen deze gang van zaken. Verdere communicatie en acties worden voorbereid in overleg met de VvO en het Bestuur Sectie Tandartsspecialisten. Meer informatie vindt u op de NMT-website. Hier vindt u ook de reactie van de NMT op de publicatie in het FD en een factsheet over orthodontische zorg in Nederland. Deze stukken kunt u gebruiken indien u vragen krijgt over deze kwestie. Voor vragen vanuit de media kunt u verwijzen naar de NMT.

Met vriendelijke groet.

Rob Barnasconi
di, 06/08/2010 - 08:37 Permalink
BJN

@ Lieneke
Jij mag dan straks gaan werken voor het tarief waarvoor de goedkoopst berekende profylaxe assistente de meest gemakkelijke patient zal kunnen behandelen. En dat op een B-lokatie in winschoten-buiten (sorry winschoten, het is maar een voorbeeld)
En de tandarts gaat straks boren voor.....

Het einde is voorlopig zoek.
Tijd om de immigratieplannen weer eens op te poetsen. Voor mij, maar ook voor de patienten. Want dit gaat niet ten goede komen aan de kwaliteit....

De buro-planners snappen het echt niet...
di, 06/08/2010 - 08:41 Permalink
Lieneke

Algemeen chirurgen per 1 augustus 48 procent gekort

Algemeen chirurgen moeten vanaf 1 augustus tijdelijk voor de helft van het honorarium gaan werken. Ze worden 48 procent gekort. Oogheelkundigen moeten 44 procent inleveren en kno-artsen 42 procent. Dat staat in een tariefvoorstel dat de NZa heeft voorgelegd aan onder meer de Orde van Medisch Specialisten, meldt Zorgvisie.


Met de inkomensverlaging wil minister Klink van VWS dit jaar in totaal 512 miljoen euro terughalen bij de vrijgevestigde medisch specialisten. Het grootste deel van dat bedrag moet in vijf maanden tijd worden ingeleverd. Daardoor valt de honorariumkorting van augustus tot 1 januari 2011 extra hoog uit.

Grote onrust bij ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra en medisch specialisten
De NZa zal waarschijnlijk over enkele weken een officieel besluit nemen. In de aanloop daar naartoe zorgt het voorstel voor grote onrust bij ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra en medisch specialisten. Ingewijden vrezen calculerend gedrag bij de specialisten. Het wordt immers financieel aantrekkelijk om het na de zomer kalmer aan te gaan doen en nieuwe patiënten na 1 januari te laten komen. Dit kan leiden tot wachtlijsten.

De Orde van Medisch Specialisten verwacht dat specialisten gewoon doorwerken. 'Laten we hopen dat dit soort dingen niet gebeuren. Wij gaan ervan uit dat de NZa pas een beslissing neemt als is beslist over ons bezwaar. Wij vinden dat de cijfermatige onderbouwing van de NZa niet klopt. Wij komen tot heel andere cijfers als je gaat differentiëren naar specialisme', aldus de woordvoerder. De Orde denkt na over acties.

Generieke korting specialisten
Eerder dit jaar probeerde de Orde bij de rechter een generieke korting van 13 procent ongedaan te maken, maar de rechter plaatste enkel kanttekeningen bij het gebruikte cijfermateriaal. De 13 procent korting is op 1 januari ingegaan. De chirurgen gaan er dus per 1 augustus 35 procent extra op achteruit en vergeleken met een jaar geleden 48 procent.
di, 06/08/2010 - 10:47 Permalink
Romy32

@ Lieneke
Jij mag dan straks gaan werken voor het tarief waarvoor de goedkoopst berekende profylaxe assistente de meest gemakkelijke patient zal kunnen behandelen. ...


Denk dat me maar eens ga laten omscholen tot vuilnisman...

Joh Lieneke, en anders kun je altijd nog als assistente gaan werken.

Is haske leuk werk hoor :smt003
di, 06/08/2010 - 19:55 Permalink
BJN

Orthodontie dood, jammer. Maar dit is echt erg (als het waar is):

Telegraaf vandaag
GRONINGEN - Bewoners van de tien verpleeghuizen van ZINN, met vestigingen in Groningen, Hoogezand en Haren, moeten voortaan betalen voor een blokje om. Als de bewoners samen met een van de medewerkers een ommetje willen maken kost ze dat 15 euro. Dat meldde directeur Wil Koopmans van ZINN dinsdag.

Ook voor een uitgebreide douchebeurt of een uurtje zwemmen moeten de bewoners in de buidel tasten. Douchen kost 21 euro en voor zwemmen moeten ze 42 euro op tafel leggen.

Volgens de directeur heeft ZINN zelf geen geld voor deze extraatjes, zoals ze het noemt. De extra's worden verzorgd door de medewerkers van ZINN, die daarvoor extra uren kunnen declareren.

Koopmans vindt niet dat de maatregel te ver gaat en ten koste gaat van minder bedeelde bewoners. „Sommige mensen gaan toch ook vaker op vakantie dan anderen?“


ZIEK
di, 06/08/2010 - 22:04 Permalink
Illuminus

De orthodontist uit winschoten buiten was al een tijdje terug gevlucht naar Ierland......beter klimaat daar :smt003

Ten eerste vind ik het van de zotte dat een overheid zich bemoeit met privaat gefinancierde zorg op advies van ZN....maar de directeuren van ZN zitten zelf wel ver boven de balkenende norm....om nog maar te zwijgen van voorzitters van raden van commissarissen van die verzekeraars die met 60 mille naar huis gaan voor omgerekend 2,5 dag vergaderen...

Uiteindelijk worden de werkers op de vloer uitgeknepen ten gunste van de steeds meer groeiende managementlagen, waarvan de meerwaarde voor de patient nog steeds niet bewezen is.

Ten tweede is het voor wat betreft de ziekenhuizen bij de wilde konijnen af dat de overheid iedereen eerst een dbc systeem door de strot duwt omdat dat geld scheelt....en nu blijkt ineens dat dat systeem veel duurder is (waarvoor al lang was gewaarschuwd door het veld) en dan worden de artsen als fraudeurs en graaiers te kijk gezet waar al dat 'teveel' betaalde geld weer terug gehaald moet worden door t honorarium maar te halveren.....

De betrouwbare overheid heet het dan....

k laat me denk ik ook maar omscholen.......
di, 06/08/2010 - 22:36 Permalink
vV

en ze willen vooral proberen het nog even door te drukken voordat er een nieuwe regering in het zadel zit...
Emigreren maar... Ha van de zomer toch naar Italie op vakantie, gelijk maar even rondkijken naar een leuk plekkie...Gewoon 1 op 1 zaken doen met de patient, al dan niet bij een eenvoudige maar voedzame lunch tijdens de siesta..

Probleem met de NZA is vooral dat er mensen zitten die niet gehinderd worden door enige kennis van zaken (praatstuk over de aanloop naar de vrije tarieven gelezen?? wat daar aan belachelijke aannames in stonden die als je niet oppast een eigen leven gaan leiden..)

Eerst moet je ondernemer worden, doe je dat is het ook weer niet goed....en in de kern zijn het waarschijnlijk gewoon jaloerze ambtenaren die hun kans schoon zien.
zo, 06/13/2010 - 20:08 Permalink
BJN

Zou leuk zijn uit te vinden wie er daadwerkelijk achter zit. Of echt heel dom, of echt heel ....?

Maar het leukste is nog dat ook van de voorgaande kortingen (35% in 4 jaar) de patient eigenlijk niets merkte. Wie dan wel: de verzekeraars. Die hebben 35% minder uitgegeven, want deze kosten worden vergoed uit de aanvullende verzekering.
De premie is naar mijn informatie alleen maar verhoogd.... Daar hoor ik de media EN de consumentenbond EN de NPCF niet over. Hebben ze zeker nog niet over nagedacht. Ook daar worden ze niet gehinderd door kennis. EN ze willen niets aannemen van de mensen MET kennis (dat is in NL meteen ook het algemene probleem).
zo, 06/13/2010 - 20:36 Permalink
vV

is wel de kern ja.. zolang het goedkoper wordt aan de kant van de zorgverlener hoor je ze niet.. blijkbaar zelfs met onrealistische premieverhogingen door de verzekeraar ook niet...

Ik weet niet of dezelfde mensen bij de NZA die de tandartstarieven doen ook de orthotarieven doen, maar niet zo heel lang geleden was dat 1 (niet zo heel oude dame), en 2 openstaande vacatures.
Zal wel weer tijd over hebben nu de vrije tarieven bij d etandartsen niet doorgaan. De logica in het geheel ontgaat mij trouwens: wieberen tussen vrije tarieven enerzijds, en op onrealistische onjuist onderzoek gebaseerde gegevens 1/3e eraf kappen anderszijds.

Punt is natuurlijk dat de kosten hetzelfde blijven (want als goed ondernemer heb je dat na een x aantal jaren praktijk en d enoodzaak tot efficientieverbetering de laatste jarenwel redelijk strak...), en dat dus de orthodontisten met veel meer dan die 35% (zal wel veelal 50-70%zijn) hun winst en dus persoonlijk inkomen zien zakken. benieuwd welke werknemer in NL dat zou pikken...Om over politici en ambtenaren maar te zwijgen....
zo, 06/13/2010 - 21:14 Permalink
Spiegeltje

Ik weet niet of dezelfde mensen bij de NZA die de tandartstarieven doen ook de orthotarieven doen, maar niet zo heel lang geleden was dat 1 (niet zo heel oude dame), en 2 openstaande vacatures.

Als ik het goed heb gelezen is een en ander " afgestemd" want er komt - als alles door gaat - 1 tarief voor tandartsen en orthodontisten. Overigens zijn de 'gelekte documenten' nu van de site van het FD verdwenen, ik zou ze graag nog eens goed hebben willen ldoorlezen.
ma, 06/14/2010 - 18:02 Permalink
vV

1 tarief ja, daar gaat d emotivatie om specialist te worden. Is er nu natuurlijk al niet echt meer denk ik met een tandartstarief dat hoger is dan een specialistentarief, hoe kom je erop...
Niet voor niets dat heel veel specialisten zich hebben laten uitschrijven uit het register. De NZA doet heel erg zijn best te doen voorkomen alsof dat laakbaar gedrag is, wat onzin is, maar vergeet daar gelijk maar even bij te vermelden dat het direct gevolg is van hun eigen nogal zwalkend en visieloos beleid...
ma, 06/14/2010 - 18:36 Permalink
Spiegeltje

Nu ja, het zijn niet de orthodontisten die de (te?) hoge tarieven hebben vastgesteld, dat is de NZa zelf geweest.Het lijkt erop dat ze worden gekort omdat hun inkomen hoger is dan het zogeheten norminkomen. Dit is onder andere en wellicht met name een gevolg van een efficiënte praktijkorganisatie. Dat wordt door de overheid bevorderd. Als dat de orthodontist geen windeieren legt komt dan op enig moment een correctie. Dat is vooral een politieke keuze. Daargelaten nog de vraag of de korting van 34% terecht is, zou ik zeker niet van oplichterij willen spreken, dat gaat te ver.
ma, 06/14/2010 - 21:44 Permalink
Spiegeltje

Niet voor niets dat heel veel specialisten zich hebben laten uitschrijven uit het register.


Dat heeft dan nu geen zin meer, alhoewel degene die zich wilden uitschrijven het al wel zullen hebben gedaan. Overigens bestaat nog steeds de kans dat de tandartstarieven vrij worden gegeven in 2012 of daaromtrent. Dat zou toch ook gelden voor de orthodontisten? In dat verband begrijp ik deze heftige reactie van de NZa ook niet helemaal.
ma, 06/14/2010 - 21:49 Permalink
vV

Als de tarieven met maar liefst 34 procent om laag gaan.......zijn patienten en dus ook de zorgverzekeraars jarenlang afgelegd, in de maling genomen, en in feite zelfs opgelicht.

Vreemd dat alleen maar een prijsverlaging dan eigenlijk de straf is, ergens klopt hier iets niet.

jammer zo`n erg kort door de bocht reactie, zonder van de hoed en de rand te weten.

er klopt inderdaad iets niet, maar dat ligt meer erin dat d eNZA waarschijnlijk het onderzoek (opzet ervan) en de interpretatie daarvan heeft laten leiden door wat men eigenlijk wil ermee.

Het onderzoek van de NMT, wat bij mijn weten breder is en ook veel meer zaken erbij betrekt, laat heel andere uitkomsten zien.
Als de NZA dat verschil tussen de onderzoeken naast zich neerlegt en dit desondanks zomaar door gaat drukken nu, terwijl er nog niet eens een nieuwe regering is gevormd met een eigen visie op de zorg kwalificeer ik de NZA als onbetrouwbaar en dictatatoriaal, dan zijn de mensen daar hun baan gewoon niet waard.
Inderdaad belachelijk daar waar men eerst meer dan een jaar met elkaar gepraat heeft met vrijgeven van tarieven. Hoe geloofwaardig ben je nog als organisatie...
di, 06/15/2010 - 09:54 Permalink
corb

IN Nederland begrijpen ze nog steeds niet dat de tarieven hier al tot de laagste van Europa horen. In Zwitserland en Italie betaal je soms 5 tot 10 maal zo veel.
Eerst helpen we mee de wachtlijsten weg te werken door personeel aan te nemen en nu wordt dat ons aangerekend. Wie betaalt het personeel dan en moeten we ze dan nu plotseling ontslaan of zo?
Helaas zijn we zelf ondernemer met investeringsrisico en krijgen we niet zoals sommige bestuurders van de CAK cq AWBZ een ontslagvergoeding van E. 875.000
za, 08/07/2010 - 13:03 Permalink