Tanden weer scheef na beugelbehandeling

Author:
Anoniem (niet gecontroleerd)
Posted:
do, 04/09/2020 - 12:00
Beste

bij deze mijn 'verhaal'

Ik ben begonnen in het eerste middelaar, 12jaar, met een beugel (kruisbeet en overbeet (als dit zo noemt)). De blokjes heb ik anderhalf jaar, eerder 2 jaar gedragen met tussenin ook een beugel aan mijn gehemelte. Nu goed. Dan kreeg ik voor 4 ondertanden een draadje en een binnenbeugel voor mijn boventanden (geen van plastiek, maar zo met een draadje aan (Hawley retainer?). Dit moest ik elke dag dragen en zo steeds afbouwen. Wat ik ook gedaan heb.
Na de behandeling (juist na de blokjes) viel mij op dat de spleet tussen mijn voortand en hoektand aan de linkerkant terugkwam. De orthodonte zei dat ze er niets kon aan doen, omdat dit een moeilijke tand was. Dit kon ik er wel bijnemen.

Over de jaren heen, viel het mij steeds meer op dat de spleten overal terugkomen. De enige reeks die nog mooi staat, zijn de 4 ondertandjes met het draadje en daarnaast zijn die hoektanden allebei weer opgeschoven. Mijn ondertanden vind ik opzich niet zo'n groot probleem. Maar de spleten komen ook terug bij mijn boventanden, aan elke kant is er weer een van 2 milimeter (de tandarts heeft dit gemeten) wat opzich al veel is. Ik wordt ook heel onzeker hierdoor als ik lach. Ik heb mijn nachtbeugel weer beginnen dragen, maar die spant enorm en past niet meer mooi, dus ben ik daar ook mee gestopt omdat ik bang was om meer schade aan te richten.
Vorige zomer zijn mijn wijsheidstanden uitgetrokken (alle 4) en dit heeft het er volgens mij ook niet beter op gemaakt.

Inmiddels ben ik 18 en wil ik er toch iets aandoen. Ik zou liever niet terugkeren naar de orthodonte want die verweet mij altijd iets als er iets fout ging, zoals een blokje die los kwam nadat ze die een uur ervoor geplakt had. Een andere orthodont is volgens mij ook niet mogelijk, want die zal waarschijnlijk weer van 0 willen starten en dat zie ik niet zitten, vooral voor het kostenplaatje.

Stel dat ik terugkeer naar mijn orthodont, kan zij dan die Hawley retainer aanpassen met een soort systeem van steeds aanspannen dat ze weer mooi in een rij staan? Of wat kan hieraan gedaan worden?

mvg
Julie
Auriane

Hi!

Mijn oorspronkelijke ortho was verschrikkelijk. Het beugeltraject kan ik niet heel goed herinneren. Maar het natraject heb ik enorm mee lopen strijden.
Mijn spalkje liet elke keer maar los, tandje voor tandje. Elke keer weer terug met het zelfde resultaat: ik kreeg op mijn kop, gevolgd door verplichte foto's, nieuw spalkje, nog 1 boze toespraak en daarna een flinke rekening.
Mijn zusje, had halverwege haar traject deze ortho verlaten en is overgestapt. Dus ik besloot jaren later, dat ook maar te doen.
Ik heb mijn dossier opgevraagd, wat weer drama opleverde. Boekhouding is zeer lastig, maar na de persoonlijke gegevens van andere patiënten te hebben ontvangen, ontving ik dan eindelijk mijn eigen.
Daarmee ben ik gewoon naar een andere orto gestapt. Ondertussen was mijn spalkje al half los, dus tanden weer scheef. Dat is gewoon opgelost met een uniek nachtbeugeltje.
Bij deze ortho ben ik nog nooit boos toegesproken, als ik iets fout doe krijg ik dat natuurlijk te horen, maar gewoon op de normale wijze. Mijn vriend heeft nu een beugel laten zetten bij deze ortho en wat een wereld van verschil met mijn nachtmerrie ervaringen.
Ja je kan gewoon naar een andere ortho. Wanneer je met je dossier aankomt begin je vast niet vanuit 0. Het kost wel ff energie voordat je de juiste hebt gevonden. Voor zowel mij, als mijn zusje is dit echt de beste keuze geweest.
vr, 08/14/2020 - 09:52 Permalink