Tandarts vs Ortho

Author:
Ralphy
Posted:
di, 09/12/2006 - 17:06
Rond mijn 13e ben ik enige tijd voor scheve tanden door mijn oude tandarts behandeld. Verschil ortho en tandarts kende ik niet. Als ik het me nog goed herinner, had ik een buitenboordbeugel met ringetjes om mijn bovenkiezen en een soort bitje met verhemelte voor boven.

Nu wil ik graag weten of dit soort handelingen door iedere tandarts uitgevoerd mogen worden of dat daarvoor een speciale opleiding voor nodig is. En zoja, kan ik dan ergens voor die betreffende (gepensioneerde tandarts) nog nagaan of dat allemaal ok was?

Ralph
minique

Tandartsen mogen ortho-behandelingen uitvoeren, er zijn ook aanvullende opleidingen voor. Wel is het zo dat een orthodontist een langere opleiding op dat gebied heeft gevolgd en daardoor verder gespecialiseerd is.

Waarom vraag je dit eigenlijk? Is het niet in orde?

:smt006 Monique
di, 09/12/2006 - 19:13 Permalink
Ralphy

Het komt erop neer, dat ik sinds enige jaren (ik ben nu 31) een nieuwe tandarts heb (eigenlijk 2 sinds de tandarts die ik bedoelde). Ik ben daarnaast onlangs gestart met een orthodontistische behandeling. De afgelopen jaren heb ik van mijn nieuwe tandarts wel wat boeiende vragen over mijn tandartsverleden gekregen, waaruit ik kon opmaken dat hij zich verbaast over behandelingen etc die hebben plaatsgevonden toen ik een kind/tiener was. Ikzelf heb hier met de jaren ook mijn vraagtekens bij gezet. Nu ben ik eens rustig wat zaken op een rijtje aan het zetten.

Het gaat bijvoorbeeld over (1) een heel scheef gebit waar nooit iets mee is gedaan / geadviseerd, (2) bijna al mijn kiezen zijn meerdere malen geboord/gevuld zonder verdoving toen ik klein was (ik wist dus niet beter dan dat de tandarts pijn doet) en (3) een hele plak witte vulling achter mijn bovenste 6 tanden die is geplaatst na de genoemde beugel-actie toen ik een tiener was. Uiteraard loste dat op waardoor alles weer verliep.

Nu ik bij een nieuwe tandarts en ortho loop, ga ik me simpelweg afvragen wat er nu allemaal is gebeurd vroeger.
di, 09/12/2006 - 19:40 Permalink