Tandarts of Orhodontist?

Author:
Samantha_22
Posted:
do, 01/18/2007 - 16:27
Vandaag ben ik voor de 1e keer bij mijn nieuwe tandarts op consult geweest. Volgens hem had mijn vorige tandarts er nogal een zooi van gemaakt (lelijke vullingen, gaatjes niet gevuld e.d) Er moet dus heel wat aan mijn gebit 'gerepareerd' worden.

Nu heeft hij mij de volgende twee keuzes gegeven;
* Of drie wortelkanaalbehandelingen
* Of die 3 kiezen laten trekken en dan m.b.v een beugel mijn verstandskiezen naar voren schuiven

Mijn optie gaat waarschijnlijk naar dat laatste uit, omdat ik mooie rechte tanden wil hebben. Ik heb dan ook een offerte opgevraagd bij deze tandarts i.v.m die beugel. De kosten zouden rond de € 2500 uitkomen.

Nu was ik op internet informatie aan het zoeken en ik zag dat de prijzen bij "echte" orthodontisten veel lager liggen.
Kan ik het maken om voor die beugel naar een orthodontist te gaan en niet naar mijn huidige tandarts? En ook vraag ik me af waarom die kosten zoveel hoger liggen? Na wat research kan toch iedereen te weten komen dat de kosten bij een tandarts hoger zijn??

Hopelijk kan iemand mij hier antwoord op geven..

Alvast bedankt,
Groetjes Samantha..
BJN

Het ctg is een uitvoerend orgaan van VWS en bepaalt de tarieven in de gezondheidszorg. Dat gebeurt met beredeneringen en berekeningen/formules waar zeer weinig mensen iets van snappen. Ook de logica er achter is voor ons moeilijk.
Uiteindelijk ontstaat er een tarief voor een verrichting.

Sinds 4 a 5 jaar is het tarief voor beugels van de tandarts daardoor ± 15-20% hoger dan het tarief van de orthodontist. Of dat reeel is mag de lezer zelf bepalen. Eigenlijk (WGBO/de plicht van de zorgverlener informatie te verstrekken) zou dat door de tandarts gemeld moeten worden bij aanvang van de behandeling. Dat gebeurt nooit.

Sommige tandartsen zijn zeer bedreven in ortho. Orthodontisten hebben een gedegen opleiding en daarom een formele titel die is vastgelegd in het big-register. Waar je je behandeling laat doen bepaal je zelf. Voor een bezoek aan de orthodontist is geen verwijzing nodig.
zo, 01/21/2007 - 14:07 Permalink