Tand trekken

Author:
Jk
Posted:
do, 12/21/2023 - 11:55
Hoi, ik heb een vraagje voor mijn vriend, die in het buitenland woont.
Hij wil graag naar de orthodontie om zijn tanden rechter te maken.
Hij heeft vooral onder scheve tanden, waarbij 1 tand volledig naar binnen zit en er 2 tanden voor zitten.

Nu heeft de orthodontie in zijn land gezegd dat hij die tand moet laten trekken en we vroegen ons af of er misschien toch een manier is om het rechter te krijgen zonder een tand trekken nodig is.

Graag hoor ik jullie reactie : )
Tandarts_Richa…

Er zijn vele manieren om te handelen. Als het goed is weet uw orthodontist wat per individu de beste strategie is. Misschien zijn er , in het geval v uw vriend, andere mogelijkheden maar voor mij is deze vraag niet te beantwoorden omdat ik de situatie niet ken.
do, 12/21/2023 - 23:02 Permalink
FamZomer

Hoi @JK, goeie vraag..zelf weet ik dat mijn tandarts altijd zegt: "alleen bij nood een tand trekken dus bijvoorbeeld bij een ontsteking. Verder tand trekken vermijden en zoveel mogelijk op andere manieren oplossen".

In jouw maats geval zou hij een bitje kunnen proberen (ermee slapen) of Essex Retainer noemen ze dat in de tandarts wereld volgens mij.
Verder zou hij ook nog kunnen proberen om een beugel te fixen en dan als dit alles niet lukt (goed pas na een jaartje bekijken), dan kijken naar alternatieven. Maar tand trekken lijkt me dan nóg radicaal. Gezonde tanden moet je nooit aan slepen of schaven laat staan verwijderen. Alleen maar om naar een esthetisch doel toe te werken. Het kan ook een gebit ontwrichten lijkt me (weet ik niet zeker). Hij zou altijd nog kunnen proberen om naar een cosmetische specialist te gaan...wie weet zijn er alternatieven waardoor zijn tand niet getrokken hoeft te worden.

Succes (en top dat je informeert voor hem trouwens!).
di, 12/26/2023 - 22:09 Permalink
Tandarts_Richa…

Vind het ook dubbel. Maar soms moet je wat geven om terug te krijgen. In dit geval een paar kiezen. Heb dit al vele keren op indicatie v d orthodontist gedaan. Uw vriend kan er ook voor kiezen geen ortho te doen. En met een esthetisch minder resultaat verder gaan. Maar ortho wordt niet alleen om esthetische redenen gedaan. Maar zoals ik al eerder geschreven heb. Kan er zo niets v zeggen/adviseren. Behalve dat een goede ortho moet weten wat hij/zij indiceert.
di, 12/26/2023 - 22:32 Permalink
Jk

Bedankt voor jullie reacties! Ik waardeer het enorm!
Ik had trouwens met hem overlegt of hij foto's kon maken, maar ik had er zelf niets van gehoord of gezien.
Hij had ook bij een andere orthodontist aangeklopt en deze zei dat hij 4 tanden i.p.v. 1 moest verwijderen.
Ze gaven hem geen duidelijk antwoord waarom dat dan zou moeten zijn,
maar we zijn erachter gekomen dat het dan waarschijnlijk de verstandskiezen zullen zijn
Hij heeft namelijk 32 tanden en wij denken, weten niet zeker, dat er waarschijnlijk geen voldoende ruimte is voor deze kiezen en dat ze daarom moeten worden getrokken...
wo, 01/17/2024 - 09:24 Permalink