Tand laten bij-slijpen

Author:
exbeugelbekkie
Posted:
zo, 09/02/2007 - 20:23
Ik heb nu een half jaar een beugel. Totaal geen spijt ervan en alles loopt tot nog toe voorspoedig! :)

Er is op m'n 11e ofzo een keer het topje van m'n tand afgebroken. Dit heb ik er toen weer aan laten zetten, maar vloog er tijdens het tanden poetsen vanaf.

Nu alles steeds rechter komt te staan door de beugel valt die afgebroken tand steeds meer op. Ik wil het dan ook laten bij-slijpen zodat het weer netjes is.

De tand is zo gebroken:

http://img515.imageshack.us/img515/3880/gebitsm8.jpg

Het is precies dezelfde tand als op het plaatje, naast de voortand. Hij is zo gebroken dat het nu een omgekeerd boogje is. Mijn vraag is of ik gewoon naar de tandarts kan stappen en het laten bij-slijpen, of dat ik eerst naar de orthodontist toe moet om m'n beugel (slotjes) los te laten halen zodat er geen spanning op de tanden staat? De beugel zit in ieder geval niet in de weg voor het slijpen.

:smt006
Spiegeltje

Tja, als je een stukje tand mist kun je slijpen wat je wilt maar daardoor komt het er niet meer terug :D. Als je een tandarts hebt of kunt vinden met de juiste materialen en voldoende ervaring kan ie er misschien wel een stukje composiet aanhechten zodat je er niks meer van ziet. Als je de literatuur een beetje volgt lees je dat er met de huidige materialen ontzettend veel mogelijk is en superfraaie resultaten zijn te behalen maar dat hangt - als je tenminste het maximale wilt - wel behoorlijk af van de kunde van de tandarts (tandartsen op het forum:, no flame!). Het beste is je wensen/ verwachtingen met de tandarts te bespreken zodat deze kan beoordelen of ie er aan wil beginnen. Dit gezegd hebbende, de meeste tandartsen zullen het wel zeer redelijk kunnen repareren dus laat je niet weerhouden.

Als er toch gaat worden geslepen zie ik zo gauw niet in waarom de beugel een probleem is, maar dat is meer een 'gezond verstand'-gedachte dan dat ik er echt verstand van heb.
zo, 09/02/2007 - 20:48 Permalink
exbeugelbekkie

Mijn tandarts heeft er eerst een stukje aangezet op mijn aandringen. Hij wilde het zelf al gelijk gaan slijpen, omdat het stukje wat eraan gezet zou moeten worden heel klein was. Tijdens het tandenpoetsen met m'n elektrische tandenborstel ragde ik dat stukje er zo weer vanaf. ;) Ik weet niet zo goed wat ik ermee aanmoet. Als ik naar de tandarts ga zegt hij gelijk: slijpen!

Natuurlijk is m'n tand dan wel een stukje korten dan de anderen, maar volgens hem zou dat niet echt opvallen omdat het maar een klein stukje is wat er vanaf is... :-?
ma, 09/03/2007 - 20:35 Permalink
Newtan

Je mag aannemen dat je tandarts het goed kan inschatten wat het handigste is.

Ik wil je wel een trucje meegeven waarmee je kan bekijken of het rechtslijpen mooi uitvalt:
Zet met een dunne zwarte watervaste stift een zwart streepje op de plek die afgeslepen gaat worden en bekijk het resultaat van een halve meter afstand in de spiegel. Mond een beetje open houden. Staat het? Doen! Is het niks? Laten fixen.

Je kunt het zwart er weer af krijgen met tandpasta.
ma, 09/03/2007 - 23:13 Permalink
exbeugelbekkie

Bedankt voor de tip Newtan! :)

Ik heb het bekeken, maar de tand lijkt dan wel erg kort in verhouding met m'n voortanden. :( Komt denk ik ook omdat ik nogal grote tanden heb, dan valt het nog veel meer op dat er een stukje vanaf is.
di, 09/04/2007 - 13:00 Permalink
hello jozefien

oke, dan moet er dus gewoon gerepareerd worden met composiet. daar zie je niets van en het hoort ook te blijven zitten. De tandarts moet er wel een beetje handig in zijn denk ik. Vraag dus of hij het mooi en goed kan en vraag anders of je dit bij een collega kan laten doen(als hij twijfelt) . Veel succes! :smt006
di, 09/04/2007 - 20:28 Permalink
exbeugelbekkie

Ik heb afgelopen week contact opgenomen met een andere tandarts bij mij in de buurt en het verhaal uitgelegd. Helaas was het volgens die tandarts niet mogelijk om de daadwerkelijke behandeling bij hem uit te voeren. Daarvoor moet ik ingeschreven staan bij zijn praktijk.

Heeft iemand misschien nog een idee? :-?
zo, 10/07/2007 - 13:41 Permalink
hello jozefien

:( een beste man is prima, :lol: maar een tandarts moet toch wel een tand kunnen maken denk ik zo, als je hem dat niet toevertrouwd kun je toch beter een andere tandarts nemen en met hem een kopje koffie gaan drinken of zoiets. want laat je de dingen die je denkt dat hij niet kan, steeds door een ander doen dan? geen ideale situatie lijkt me. :smt006
ma, 10/08/2007 - 19:20 Permalink
Newtan

Tsja, volgens mij zijn er geen tandartsen die álles goed kunnen.
Dan is een verwijzing naar een andere tandarts in dit geval bijvoorbeeld niet eens zo slecht. Als ze het maar van elkaar weten.
Overleg even met de assistentes van beide praktijken.
ma, 10/08/2007 - 20:48 Permalink