spalk of retentiebeugel?

Author:
Loe
Posted:
ma, 02/15/2010 - 16:42
Help.

Mijn spalk is na 20 jaar gebroken. Hij zit in de bovenkaak. tandarts zou een nieuwe maken voor me (nieuwe tandarts). Moest een afdruk van mijn tanden worden gemaakt? Vroeger plaatste men 'gewoon'de spalk, nu gaat dat nav een afdruk. De spalk zat volgens mij niet goed en kwam gewoon in zijn geheel mijn mond uit na drie dagen. De composiet liet los.

Nu ben ik teruggeweest en heeft de tandarts de spalk weer zolang vastgemaakt. Ik moest maar naar de orthodontist want ik kon dan alleen een retentiebeugel (??) voor 's nachts krijgen. waarschijnlijk is dit redelijk nieuw, want in 'mijn tijd' (ben midden dertig) had je dit niet.

Ik wilde dat niet, want ik had een spalk al twintig jaar en nu zouden mijn tanden ineens niet geschikt zijn voor een spalk? Ik begreep er niks van.
Het lijkt mij.........maar daar zou ik dus graag advies over hebben, dat een continu aanwezige spalk meer garantie biedt op blijven rechtsstaan van de tanden dan een plastic beugel die je alleen 's nachts in moet. Daarnaast zijn er aan de rechterkant in de bovenkaak twee kiezen getrokken (de eerste twee kiezen) waardoor ik niet weet of dit wat uitmaakt voor het slagen van zo'n beugel.
Mijn voortand is a wat scheef gezakt door deze ellende en ik zou heel graag wat informatie willen wat nu beter is voor het op zijn plaats houden van de tanden of dat er geen verschil is. Zijn er nog verschil in kosten?
Spiegeltje

Loe, BJN kan natuurlijk voor zichzelf spreken maar ik denk dat je zijn reactie zo moet zien dat er erg weinig tijd zit tussen je oorspronkelijke vraag en je reactie in de trant van ' waar blijft het antwoord'. Het zijn allemaal vrijwilligers hier, die vaak naast hun drukke werkzaamheden berichten beantwoorden en dan kan je niet meteen een antwoord verwachten. Ingewikkelde kwesties lenen zich ook minder voor het forum om even te beantwoorden. Ik denk dat je het zo moet zien. Gewoon rustig afwachten werkt het beste.
ma, 02/15/2010 - 19:45 Permalink
grace

:smt001 heb dus echt een fijne ortho, gecertificeerd en ze is gewoon top :smt001 Heb veel respect voor gecertificeerde orthos.
Ik verheug mij om hopelijk over n jaar iets te kunnen krijgen, waardoor mijn tanden ook recht blijven staan.
Heb wel stomme vragen die ik hopelijk hier mag stellen.
Kun je en een spalk en een retentiebeugel krijgen of is het echt altijd of of. Waarom? spalkje is volgens mij geen garantie en ik heb niet zoveel discipline voor een retentiebeugel. Ik zit te denken aan duurdere of duurzame oplossingen. Bestaan die uberhaupt en weet je daar de naam van, zodat ik kan zoeken op het web. Ik vind mijn tanden belangrijk en de prijs om dat te behouden minder belangrijk. Ik heb veel zitten lezen hier maar ik begrijp dat je dus alleen deze 2 alternatieven hebt. Uiteraard heb ik dit ook besproken met mijn ortho en die zei dat ik door mijn overbeet beter een retentie kon hebben. Had ik maar wat meer discipline, ben gewoon vergeetachtig. Ik zit nu ook op Duitse forums te kijken.
Alvast bedankt voor je antwoord. Deze wordt gewaardeerd.
vr, 11/26/2010 - 00:28 Permalink
Romy32

Had ik maar wat meer discipline

Tja, hoeveel discipline vergt het om elke avond een retentiebeugel in te doen..... Volgens mij geen enkele.

Leg hem op een plaats die je niet kunt missen, bijvoorbeeld naast je tandenborstel. Dan is het probleem van de vergeetachtigheid ook meteen opgelost.
vr, 11/26/2010 - 11:29 Permalink
grace

:smt001 WOW :smt001 , ik heb toch wel een heel mooi stuk mogen lezen over “stabilisering” van ene B.J. Njio.
Met mijn lekenhoofd begrijp ik dat het stabiliseren ter voorkoming van veranderingen echt voor de rest van je leven is. Ik was dus naïef en dacht dat t net zoiets zou zijn als: pijn in je mond, gaatje vullen, klaar, wegwezen. Dat is dus stom gedacht. Je wordt ook ouder, je haar blijft niet altijd dezelfde kleur, alles verandert dus ook je gebit. Ik heb gelezen over de cc-bar en de twistflex draad. Ik ben erg gecharmeerd van de combinatie spalk + de positioner omdat ik een overbite zal houden.

Waar ik nu wel moeite mee heb is dat de orthos die bij de beroepsverenging zitten, niet open staan voor de mogelijkheid dat je –sorry hoor maar een mensenleven is errug lang- na je beugelperiode misschien wel door 2 bij de beroepsvereniging aangesloten orthos geholpen wilt worden (dit type ortho is überhaupt schaars). Die behoefte kan er zijn omdat je keuzen wilt hebben voor dat moment. Of omdat je in verschillende landen werkt. Dat wil echter helemaal niet zeggen dat de een minder goed is dan de andere. Ik zit niet bij een verzekering, betaal uit eigen zak. Jammer is dit.

Wat ik nu leuk vind is dat ik gewoon een mooi schema moet onderhouden met mijn tandarts, ortho en mondhygiëniste. Specialisatie is enorm belangrijk als je voor kwaliteit gaat. Heb er nooit eerder zo over nagedacht. Alleen die beroepscode: 1 ortho, dat blijft jammer. Komende dagen ga ik ook buitenlandse sites lezen….ben erg nieuwsgierig
vr, 11/26/2010 - 22:52 Permalink
carousel

Hallo!
Ongeveer 10 jaar geleden heb ik een beugel gedragen en een spalkje laten zetten, en nu vroeg ik mij hoe lang dit spalkje eigenlijk moet worden gedragen? En is het nog steeds van belang het spalkje vast te laten zitten als deze na 10 jaar los zou laten?

Naomi
ma, 12/06/2010 - 10:38 Permalink
MDJ

zo lang je er geen last van hebt en hij zit vast mooi laten zitten ,tanden hebben altijd de nijging terug te gaan naar hun oude situatie . ( hoe meer er verplaats is het hoe groter de kans )

als hij los komt kun je hem vast laten zetten of een nieuw laten maken als dat nodig is .
vr, 12/17/2010 - 06:34 Permalink