Spalk met losse tand , weer een beugel?

Author:
Loesje1
Posted:
ma, 11/14/2022 - 10:42
Beste lezer,

Ik heb al heel een spalk achter mijn tanden (onderkaak). Na parodontitis is 1 tand enigszins scheef gaan staan en zit iets los in de kaak. De tand laat steeds los van de spalk en moet dan weer geplakt. (kost telkens 76 euro. Is dit normaal?) Ik kan niet bijten met die wiebelige tand.

Nu heb ik info gevraagd bij een orthodontist.
Deze oordeelt dat, na bestudering overzichtsfoto kaak, er nog voldoende kaakbot aanwezig is. En stelt een losse beugel voor om de tand weer in goed bereik voor de spalk te krijgen, en zodoende weer goed vast te zetten.
Het gaat om iets van van een 1 of 2 mm..

Nu is mijn vraag, is er geen andere oplossing om die tand definitief vast te zetten? Ik ben inmiddels een stuk ouder (richting AOW :) en vind een beugel vreselijk overdreven op mijn leeftijd. Niets doen is geen optie want dan raak ik die tand kwijt en heb verder nog steeds m'n eigen gebit. Ik kan ook niet bijten met die losse tand.
De vraag is ook op welk moment de ortho een definitieve offerte kan maken. Ik heb nu een voorlopige inschatting (700 euro!) dus dat kan alle kanten op. Is het nodig om gebitsafdrukken te maken en meer foto's om een definitieve offerte te maken, zoals ortho zegt ? Of is dit een verdienmodel?

Samenvatting :)
1) Is er een andere mogelijkheid, en ook goedkopere manier, om die tand op een eenvoudiger manier te behouden?

Het gaat me puur om behoud, esthetisch maakt me niets uit, want het is de onderkaak.

2) Wanneer mag ik een reële offerte van de ortho verwachten? Voor of na gebitsafdrukken e.d.

3) Is de tandarts gewoon een slechte plakker?
En hoe vaak mag hij 76 euro rekenen om te plakken?
Er zit ook telkens een consult bij...
Tandarts_Richa…

Bent u al bij de Parodontoloog geweest om te bekijken hoe de ophanging v uw tanden/kiezen is. Wat te doen is om verder problemen te voorkomen. Daarna de Ortho behandeling om de tand/tanden op hun plaats te krijgen en te zorgen dat er minder spanning is. Door de spanning komt de spalk steeds los.En ook daarna kan het gebeuren maar voor behoud advies opvolgen. Wij geven geen offerte maar een reële begrotingen. Er is altijd een mogelijkheid dat de behandeling anders loopt dus daarom een begroting. Neen het hoeft niet aan de tandarts te liggen. YU gaat voor een consult, C003, waar het probleem vastgesteld wordt. Vervolgens wordt dat probleem opgelost, weliswaar tijdelijk omdat er te veel spanning is en/of een parodontaal probleem. Dat wordt in rekening gebracht. Als het te vaak gebeurt wordt u doorverwezen naar de specialist, in dit geval de Orthodontis/parodontoloog.
ma, 11/14/2022 - 12:36 Permalink
Loesje1

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Bedankt voor de snelle reactie

De parodontitis dateert van al enige jaren geleden en is genezen.
De gebleven schade is die ene tand.

Is het niet mogelijk deze vast te zetten met behulp van composiet?
Bijvoorbeeld door hiermee de tand dikker te maken en zo de spanning van de de spalk af te halen?

Ik las ook over een glasfiberspalk i.v.m. losse tanden
https://youtu.be/NKtuA1uPjnU

Is dit ook een optie?

Ik zie erg tegen weer een beugel op :(

Bedankt alvast
ma, 11/14/2022 - 17:01 Permalink
Tandarts_Richa…

Ik maak idd met composiet vast en soms versterkt met glasvezel. Maar ga hier, zonder uw situatie echt te kennen, u niet uitleggen wat voor u mogelijk is. Bespreek de verschillende mogelijkheden met uw behandelaar en kom samen tot de voor u meest acceptabele/ betere optie.
ma, 11/14/2022 - 22:12 Permalink